News

Controversatul jurnalist rus Andrei Babițki, găsit mort în apartamentul său din Donețk. L-a criticat pe Putin pentru Cecenia, apoi l-a susținut pentru Crimeea

Controversatul jurnalist rus Andrei Babițki, la un moment dat un critic al lui Putin, apoi susținător al anexării peninsulei Crimeea, a fost găsit mort în apartamentul său din Donețk.
01.04.2022 | 19:39
Controversatul jurnalist rus Andrei Babitki gasit mort in apartamentul sau din Donetk La criticat pe Putin pentru Cecenia apoi la sustinut pentru Crimeea
Controversatul jurnalist rus Andrei Babițki, găsit mort în apartamentul său din Donețk. L-a criticat pe Putin pentru Cecenia, apoi l-a susținut pentru Crimeea
ADVERTISEMENT

Jurnalistul rus Andrei Babițki a fost găsit mort în apartamentul său din orașul Donețk, din regiunea separatistă a Ucrainei, Donbas.

Controversatul jurnalist rus Andrei Babițki, găsit mort în apartamentul său din Donețk

Andrei Maratovici Babițki, în vârstă de 57 de ani, a murit în noaptea dinspre 31 martie spre 1 aprilie, potrivit anunțului făcut de cunoscuții săi, printre care publicista rusă Daria Mitina. Moartea jurnalistului a fost confirmată și de istoricul Grigori Pernavski.

ADVERTISEMENT

Cauza morții nu a fost precizată, deocamdată. De asemenea, familia și prietenii nu au anunțat când vor avea loc funeraliile lui Babițki.

În Ucraina, jurnalistul rus era considerat agent al unei puteri străine, datorită activității sale în favoarea Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Andrei Maratovici Babițki era fiul regizorului Marat Aripov și al scenaristei Zoia Babițkaia, și a absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat din Moscova. A lucrat, între 1987 și 1989, la Glasnost magazine, când a fost de mai multe ori arestat din cauza activităților în favoarea respectării drepturilor omului.

De la critic al lui Putin, în timăpul războiului din Cecenia, la susținător al anexării peninsulei Crimeea

Din 1989 până în 2014 a fost corespondent pentru Radio Libertatea (varianta pentru Rusia a Europei Libere, considerată „agent străin” de Moscova). A fost corespondent de război în timpul invaziei Rusiei în Cecenia și a fost arestat în ianuarie 2000, pe când încerca să părăsească Groznîi, sub suspiciunea că ar avea legături cu militanții ceceni.

ADVERTISEMENT

Ministrul de interne al Rusiei l-a acuzat atunci că deținea fotografii de la execuțiile unor militari ruși și că primise permis de liberă trecere de la ceceni. Ulteior, Babițki a fost dat la schimb pentru trei soldați ruși.  În luna octombrie a anului 2000, Kremlinul a decis să-l amnistieze.

Până în 2014 a fost un critic al lui Putin, mai ales în legătură cu războiul din Cecenia, iar în 2004 a fost arestat, sub acuzația de huliganism, pe când încerca să ajungă la Beslan, scena unuia dintre cele mai grave atentate teroriste, care a vizat o școală, situație administrată extrem de prost de Moscova.

ADVERTISEMENT

Dar în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, Andrei Babițki și-a exprimat susținerea pentru Vladimir Putin și această aneare a unei părți din Crimeea. Motiv pentru care a fost dat afară de la Radio Europa Liberă/Libertatea.

Ulterior, Andrei Babițki s-a mutat în republica separatistă Donețk, unde în 2015 a contribuit la lansarea stației de televiziune a separatiștilor. Mai mult, el a activat ca expert al Dumei de Stat a Rusiei pe probleme de „contrareacție ideologică față de Vest” și a fost un susținător al politicilor lui Vladimir Putin față de Ucraina.

În ultimele sale luni de viață, Andrei Babițki nu a mai comentat deloc evenimentele și nu a făcut nicio declarație cu privire la invazia începută de Rusia în Ucraina pe 24 februarie.

ADVERTISEMENT