Sporturi

Controversatul Ronnie O’Sullivan! “Racheta” doboară pe rând recordurile lui Stephen Hendry: “Dragostea vieţii mele este snookerul”

19.09.2020 | 18:00
Controversatul Ronnie OSullivan Racheta doboara pe rand recordurile lui Stephen Hendry Dragostea vietii mele este snookerul
Controversatul Ronnie O'Sullivan! "Racheta" doboară pe rând recordurile lui Stephen Hendry: "Dragostea vieţii mele este snookerul". Sursa: sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

„Racheta” a câștigat pentru a șasea oară titlul de campion mondial după o finală dominată autoritar (18-8) în fața lui Kyren Wilson și a ajuns la un singur trofeu de marele rival, „The Golden Boy” Hendry. 

Snookerul a revenit în plină pandemie cu cel mai important turneu: Campionatul Mondial. Cei mai buni jucători din lume s-au duelat la teatrul Crucible, competiția fiind organizată în condiții speciale, un număr limitat de spectatori având acces în prima zi și la finale.

ADVERTISEMENT

Ronnie O’Sullivan a triumfat după o pauză de 7 ani la Crucible și a readus în atenția publicului rivalitatea cu Stephen Hendry. „Racheta” a ajuns la șase titluri mondiale, în timp ce „The Golden Boy” s-a impus de 7 ori la Crucible. Mai mult, cu acest succes Ronnie a adunat 37 de titluri în carieră, unul mai mult decât rivalul său.

Cine a fost mai bun? Ronnie sau Hendry?

Comentatorii englezi ai finalei Campionatului Mondial nici nu au mai așteptat să se încheie meciul și în timp ce Ronnie construia ultimul break al finalei s-au întrebat: „Este mai bun Ronnie decât Hendry? Poate câștiga și al 7-lea titlu Mondial?”. Cei doi au cariere stelare în snooker, însă în acest moment, „The Golden Boy” mai conduce doar la capitolul titlurilor mondiale.

ADVERTISEMENT

Ronnie O’Sullivan

  • (în activitate din 1992)
  • 6 titluri mondiale;
  • 7 titluri de campion al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord;
  • 7 titluri de Masters;
  • 37 de turnee de puncte;
  • 1061 de break-uri de peste 100 de puncte;
  • 15 break-uri maxime de 147 de puncte;

Stephen Hendry

  • (în activitate între 1985 și 2012)
  • 7 titluri mondiale;
  • 5 titluri de campion al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord;
  • 6 titluri de Masters;
  • 36 de turnee de puncte;
  • 775 de break-uri de peste 100 de puncte;
  • 11 break-uri maxime de 147 de puncte.
ADVERTISEMENT

Stephen Hendry participă în aceste zile la Campionatul Mondial al Seniorilor și a făcut o declarație măgulitoare la adresa lui Ronnie: „În meciul cu Bond (n.r. Nigel Bond) m-am uitat pe statistici și am văzut că am o medie de 28 de secunde a loviturilor. Ronnie completează două frame-uri în timpul ăsta. Este o nebunie”, a spus Hendry.

Controversatul Ronnie

Cariera lui Ronnie O’Sullivan este una departe de a fi imaculată. Scandalurile și controversele se țin de englez la fel de mult ca și succesele. Nu se ferește niciodată să spună ce gândește și de multe ori comportamentul său nu a fost pe placul șefilor care guvernează World Snooker.

ADVERTISEMENT

Ronnie a intrat în război cu Barry Hearn, omul care conduce forul mondial și de multe ori între cele două părți s-au aruncat cuvinte grele. Însă, de fiecare dată, atât Hearn, cât și Ronnie au știut să mușamalizeze scandalurile, chiar dacă jucătorul a amenințat de multe ori cu retragerea din snooker.

S-a răzgândit de fiecare dată și a spus și de ce: „Cel mai important lucru, dragostea vieții mele este snookerul. Nu am fost niciodată atât de atașat emoțional de ceva, persoană, obiect, orice, așa cum am fost de snooker”.

Critică noul val de jucători: „Trebuie să îmi pierd un braț ca să ies din top 50”

După victoria cu Ding Junhui din turul doi al competiției de la Crucible, Ronnie O’Sullivan i-a criticat pe jucătorii care vin din urmă, spunând că nivelul este foarte jos și asta îi permite să joace și la 44 de ani la cel mai înalt nivel:

„Dacă m-ai fi întrebat în 1992, ți-aș fi spus că nu pot să rezist atât de mult. Însă dacă te uiți acum la standardul de joc, atunci aș spune da. Jucătorii ca mine, ca John Higgins, ca Mark Williams, te uiți la jucătorii tineri care vin din urmă și nu sunt deloc buni.

Mulți dintre ei ar fi pe jumătate decenți la categoria de amatori… nu, nici măcar la amatori, sunt atât de slabi. Mă uit la ei cum joacă și îmi spun că ar trebui să pierd un braț și un picior ca să ies din Top 50. De aceea încă mai dominăm noi jocul.

Te uiți în jur și te întrebi cine e bun dintre cei nou veniți. Eu încă joc la 44 de ani, Higgins are la fel, 44 de ani, nu ar trebui să concurăm, însă suntem norocoși, nu vine nimeni din spate să ne dea la o parte”, a spus Ronnie.

Răbdarea, cel mai mare adversar al lui Ronnie O’Sullivan

Campionatul Mondial de Snooker este o competiție de anduranță. În fazele superioare jucătorii nu mai au zile de pauză și sunt nevoiți să joace zilnic două sesiuni de câte 8, 9 sau 10 frame-uri. Iar răbdarea nu este unul dintre atuurile lui Ronnie O’Sullivan.

„Racheta” și-a căpătat porecla după modul rapid, exploziv în care joacă, având și acum o medie de 14-15 secunde pe lovitură. Însă, când vine vorba de jocul lent sau de snookere, Ronnie își pierde rapid cumpătul.

S-a întâmplat și în meciul cu Mark Selby. Încerca să atace orice bilă, iar când se afla în snooker pentru Ronnie totul era „hit and hope” (lovește și speră). Selby a reușit să se după până la 16-14, fiind la un frame de finală, însă în ultimele trei jocuri, Ronnie a reușit să întoarcă meciul cu o evoluție stelară.

Finalul meciului cu Selby a fost la fel de tensionat, adversarul lui Ronnie acuzându-l pe englez: „A arătat că nu mă respectă și nu respectă snookerul. Am simțit că e lipsă de respect prin felul în care a jucat de fiecare dată când l-am lăsat în poziție de snooker. El a venit la masă și a dat în bilă cu 100 km/h, lucrurile puteau ieși oricum. Nu știu ce a avut el în minte, însă eu asta am simțit la masă”.

  • 11.665.155 de lire sterline a câștigat Ronnie O’Sullivan din snooker
  • 44 de ani are starul englez
  • 73 de turnee a câștigat Ronnie O’Sullivan în carieră

 

„Să îmbrățișăm moartea este cea mai mare libertate pe care o avem”, Ronnie O’Sullivan

 

 

 

ADVERTISEMENT