News

Ciucă: „Nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei pe kWh”. Ordonanța pe energie, adoptată, în ciuda declarației lui Ciolacu. Update

Noua OUG pe Energie a fost adoptată, după mai multe controverse. Premierului Nicolae Ciucă anunțase că se adoptă astăzi, dar liderul PSD Marcel Ciolacu l-a contrazis
25.01.2022 | 18:20
Ciuca Nimeni nu va plati mai mult de 08 lei pe kWh Ordonanta pe energie adoptata in ciuda declaratiei lui Ciolacu Update
ADVERTISEMENT
25-01-2022
16:21

Ordonanța pe energie, adoptată, în ciuda declarației lui Ciolacu

Virgil Popescu, ministrul energiei, a transmis la finalul ședinței de guvern că niciun consumator casnic nu va plăti, de la 1 februarie, mai mult de 0,8 lei pe kilowatt, dar că prețurile vor fi de 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru cei care se vor încadra în plaja de consum de 500 kwh pentru electricitate și 300 metri cubi la gazele naturale.

Ministrul a explicat că vor fi incluse noi categorii în schema de ajutor pentru consumatorii non-casnici. Vor face excepție marii consumatori, în cazul acestora fiind aplicate alte scheme de ajutor.

Noua ordonanță va fi aplicată de la 1 februarie și va păstra prevederile legate de obligația furnizorilor de a recalcula facturile care nu includ plafonarea și/sau compensarea. De asemenea, dacă nu vor aplica noua schemă de ajutor, ei vor putea primi amenzi care ajung la 200.000 sau chiar 400.000 de lei.

Reglementările adoptate în ședința de guvern nu pot fi însă aplicate retroactiv. Virgil Popescu a explicat că subiectul a fost discutat, dar că Ministerul Justiției a confirmat că nu este posibil din punct de vedere legal.

Au apărut mai multe controverse în ceea ce privește noua OUG pe Energie. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat într-un comunicat că aceasta va fi adoptată în ședința de astăzi. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl contrazice și spune că decizia va fi luată mâine.

Controverse privind OUG pe Energie. Ciucă spune că se adoptă astăzi, Ciolacu îl contrazice

Guvernul a anunțat, printr-un comunicat de presă, că prim-ministrul a discutat cu reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii despre situația prețurilor la gaze și energie electrică.

ADVERTISEMENT

“Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu o delegație a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, despre o serie de subiecte de interes atât pentru Guvern, cât și pentru mediul de afaceri.

Situația generată de creșterea prețurilor la energia electrică și la gaze s-a numărat printre temele abordate”, a precizat Executivul.

ADVERTISEMENT

În plus, potrivit comunicatului, Ordonanța de urgență pentru completarea măsurilor cu privire la criza prețurilor la energie ar urma să fie adoptată în ședința de astăzi.

“Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că Guvernul a luat deja o serie de măsuri pentru a se asigura că vor fi protejați de creșterea prețurilor la energie atât consumatorii casnici, cât și sectoarele economice, o atenție specială fiind acordată IMM-urilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Guvernul urmează să adopte în ședința de astăzi o ordonanță de urgență care să completeze măsurile de sprijin pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri, astfel încât să fie protejate locurile de muncă, iar firmele să-și poată desfășura activitatea în condiții de eficiență”, este specificat în comunicatul transmis de Guvernul României.

Marcel Ciolacu spune că OUG pe Energie va fi discutată mâine

Deși premierul a precizat că Ordonanța mult așteptată de români va fi adoptată astăzi, liderul PSD îl contrazice.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a declarat că decizia cu privire la OUG pe Energie va fi luată miercuri, 26 ianuarie.

“Nu am vorbit nimic. Nu este astăzi”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu, atunci când a ieșit din biroul de la Senat al liderului PNL, Florin Cîțu.

La rândul său, Florin Cîțu a spus că OUG va fi adoptată astăzi.

“Ordonanța va fi dată azi. Eu susțin și pentru ianuarie, și pentru decembrie, și pentru noiembrie. Eu susțin, dacă susține și legislația din România. În funcție de avizul de la ministerul Justiției.

Să lăsăm ministerul de justiției să se pronunțe. Din partea noastră nu e niciun fel de problemă, dacă e constituțională, cu siguranță va fi adoptată astăzi în ședință de guvern”, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT