News

Controverse privitoare la primul deces cauzat de Omicron. O femeie a murit de COVID-19, dar nu e clar ce tulpină avea

Varianta Omicron ar fi făcut prima victimă din România. O femeie din Iași a decedat, în urma îmbolnăvirii cu COVID-19, însă nu se știe exact cu ce tulpină era infectată
19.01.2022 | 12:07
Controverse privitoare la primul deces cauzat de Omicron O femeie a murit de COVID19 dar nu e clar ce tulpina avea
ADVERTISEMENT

Controversele cu privire primul deces în urma infectării cu Omicron în România au pornit de la declarațiile diferite ale managerului spitalului și, respectiv, șefului DSP. O femeie din Iași, care nu era vaccinată și care avea și alte boli, a murit, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19, nefiind însă clar cu ce tulpină era infectată.

Controverse privitoare la primul deces cauzat de Omicron

După ce numărul de infectări cu COVID-19 a crescut semnificativ în România, în urma apariției variantei Omicron, s-a vehiculat faptul că a fost înregistrat și primul deces cauzat de noua tulpină.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor, victima este o femeie în vârstă de 75 de ani, din Iași, care avea și alte boli. Aceasta nu era vaccinată.

Pacienta a ajuns în stare gravă la spital acum zece zile.

La doar puțin timp de la internare, femeia a fost transferată la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, unde a și decedat.

ADVERTISEMENT

Ce spune managerul spitalului

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Florin Roșu, a vorbit despre cazul femeii decedate în urma presupusei infecții cu Omicron.

Potrivit acestuia, starea femeii s-a înrăutățit de la o zi la alta de la internare.

“Pacienta în vârstă de 75 ani, cu suspiciune înaltă de infecţie cu varianta Omicron, nevaccinată, cu multiple comorbidități: diabet zaharat, obezitate, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie, atrofie cerebrală. În ciuda eforturilor şi a tratamentului de înalt profesionalism, decesul a survenit în data de 17.01”, a precizat Florin Roșu.

ADVERTISEMENT

Acesta a menționat că nu se știe încă tulpina cu care era infectată femeia.

“Nu avem încă confirmarea prin secvențiere. În cadrul laboratorului nostru de biologie moleculară care este centru de screening pentru zona Moldova s-a ridicat suspiciunea înaltă de infecţie cu tulpina Omicron prin identificarea mutaţiilor specifice acesteia”, a mai spus managerul spitalului.

Directorul DSP Iași infirmă decesul cauzat de Omicron

Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, a infirmat zvonurile conform cărora Omicron a cauzat un prim deces.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, niciuna dintre persoanele care au fost confirmate cu noua variantă de virus nu a murit.

“Noi am verificat dacă se regăseşte vreuna din cele 21 de persoane care au fost confirmate cu infecţia cu Omicron şi am constatat că nu există niciun deces din acel grup.

Vreau să precizez faptul că determinarea tulpinii Omicron nu se face pentru toţi pacienţii identificaţi cu infecţia SARS-CoV-2 pentru că nu are nicio relevanţă din punctul de vedere al atitudinii medicale.

Se face pe un eşantion selectat pe criterii microbiologice pentru a determina dacă diseminarea infecţiei este comunitară sau nu”, a precizat Vasile Cepoi.

Directorul DSP Iași a mai spus că rezultatele trimise la Institutul “Matei Balș” pentru secvențiere vor fi gata de abia după câteva zile.

ADVERTISEMENT