News

Controversele din spatele canonizării părintelui Arsenie Boca. De ce ”Sfântul Ardealului” lipsește din lista BOR

Lipsa părintelui Arsenie Boca din lista celor 15 cuvioși și mărturisitori români propuși de BOR spre canonizare, în anul 2025, naște noi controverse.
23.05.2024 | 09:03
Controversele din spatele canonizarii parintelui Arsenie Boca De ce Sfantul Ardealului lipseste din lista BOR
Controversele din spatele canonizării părintelui Arsenie Boca. Sursa foto: Basilica.ro/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La începutul lunii martie, Patriarhia Română a anunțat că 15 cuvioși și mărturisitori români ”a căror viață pământească s-a desfășurat (până) în secolul 21”, au fost propuși de sinoadele mitropolitane spre canonizare.

”Sfântul Ardealului” lipsește din lista BOR

Proclamarea lor în rândul sfinților va avea loc, în anul 2025, atunci când Biserica Ortodoxă Română (BOR) marchează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie.

ADVERTISEMENT

Lista propunerilor sinoadelor mitropolitane cuprinde nume ale unor personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române precum: Arhim. Sofian Boghiu, Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu, Părintele Petroniu Tănase, Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschim. Paisie Olaru, Părintele Dometie Manolache, Arhim. Serafim Popescu, Părintele Liviu Galaction Munteanu, Arhimandritul Gherasim Iscu, Protos. Visarion Toia, Protos. Calistrat Bobu, Părintele Ilarion Felea, Preotul mărturisitor Alexandru Baltaga, Protos. Iraclie Flocea, potrivit Basilica.ro.

Cu toate acestea, românii au remarcat că din lista celor 15 cuvioși și mărturisitori românii lipsește părintele Arsenie Boca, considerat deja sfânt.

ADVERTISEMENT

Despre sfințenia părintelui Arsenie Boca, numit de români ”Sfântul Ardealului”, s-a vorbit încă din timpul vieții sale pământești. De peste 30 de ani, mii de oameni vorbesc neîncetat despre minunile pe care marele duhovnic le-a săvârșit, atât în timpul vieții sale, cât și după moarte.

Însă, procesul de canonizare a început în anul 2016, la 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui duhovnic de la Mănăstirea Prislop.

ADVERTISEMENT

Doi ani mai târziu, trecerea în rândul sfinților a părintelui Arsenie Boca, programată să aibă loc pe data de 28 noiembrie, a fost amânată.

 ”E o analiză amănunțită, care e departe de a se fi terminat”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al BOR.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, dosarul de canonizare al ”Sfântului Ardealului” a fost depus, în anul 2019, și așteaptă și astăzi verdictul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

”Nu a fost un troglodit pe care babele îl văd acum ca pe o minune”

Atunci când a fost publicată lista celor 15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare, Patriarhia Română nu a făcut nicio precizare cu privire la dosarul părintelui Arsenie Boca.

Acest lucru a alimentat din nou teoriile conform cărora, nu se vrea canonizarea marelui duhovnic, iar BOR amână pe cât de mult posibil procesul.

Istoricul și teologul Florian Bichir a afirmat că ”există gelozie pentru că Boca are șanse mari să fie canonizat, chiar dacă a fost scos din Biserică”.

”Nu a fost un troglodit pe care babele îl văd acum ca pe o minune. Omul știa teologie pe pâine, a descoperit filocalia și o aduce în România din Muntele Athos, loc unde a și stat o vreme.

Filocalia a fost pusă în circulație de către Arsenie Boca printr-un grup de la Sâmbăta de Sus. Vorbim despre ceva peste capacitățile noastre de gândire.

Oamenii din biserică îl critică din orgoliu…Mulți oameni din Biserică au fost colaboratori ai Securității, iar Arsenie Boca a ales să stea departe. Adorația pe care românii îl au pentru el este un fapt de neatacat”, a declarat Florian Bichir, conform cotidianul.ro.

Florian Bichir este de părere că deși Biserica nu se grăbește să îl canonizeze pe Arsenie Boca acest lucru se va întâmpla într-o bună zi, iar procesul va fi doar un act formal și asta pentru că ”în concepția populară, este deja considerat un sfânt al României”.

Care sunt criteriile de canonizare

Afirmațiile sale sunt susținute și alți teologi și preoți care consideră că părintele Arsenie Boca îndeplinește principalele criterii de canonizare.

Potrivit lor, primul și cel mai important criteriu pentru canonizare este evlavia populară, iar duhovnicul de la Sâmbăta este văzut de mii de credincioșii ca fiind un adevărat sfânt.

Al doilea criteriu extrem de important este săvârșirea minunilor, spun specialiștii. Despre părintele Arsenie Boca există numeroase mărturii ale românilor și rapoarte care atestă acest lucru.

”Viața într-un Hristos” este un alt criteriu care cântărește mult în procesul de canonizare. Oamenii Bisericii cunosc istoria părintelui Arsenie și știu foarte bine câte a pătimit în lagărele comuniste și cât a fost de prigonit de Securitate.

Totodată, existența moaștelor este foarte importantă în procesul de canonizare, iar de-a lungul timpului, au apărut mai multe informații despre trupul neputrezit al părintelui Aresnie Boca care împrășitie o bună mireasmă.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”