News

Controversele legate de varianta Deltacron continuă. Cercetătorul își apără descoperirea

Cercetătorul care a susține că a descoperit un hibrid al variantelor Delta și Omicron își apără cercetările în fața criticilor. El susține că tulpina descoperită indică o presiune evolutivă asupra coronavirusului.
11.01.2022 | 22:08
Controversele legate de varianta Deltacron continua Cercetatorul isi apara descoperirea
ADVERTISEMENT

Dr. Leonidas Kostrikis, un om de știință din Cipru, a anunțat recent descoperirea unei noi tulpini a noului coronavirus. Spre deosebire de variantele anterioare, datele cercetătorului indicau faptul că a identificat un hibrid dintre Delta și Omicron.

Nou tulpină, numită Deltacron, prezintă o serie de mutații genetice specifice variantelor Delta și Omicron. Cercetătorul a mai explicat faptul că pe lângă această combinație, unii pacienți pot prezenta și co-infecții cu cele două forme ale coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Această descoperire a fost primită cu reticiență și chiar respinsă de anumiți specialiști în epidemiologie și chiar de la OMS. Aceștia au luat în calcul posibilitatea ca mostrele analizate de către Kostrikis erau contaminate, notează Bloomberg.

Cercetătorul își apără descoperirea

Omul de știință cipriot continuă să susțină validitatea descoperiri sale în fața criticilor aduse de către diferiți membrii ai comunității științifice. El mai explică faptul că identificarea unui astfel de hibrid indică evoluțiile prin care trece coronavirusul.

ADVERTISEMENT

Mai exact, omul de știință susține faptul că descoperirea Deltacron prezintă presiunea evoluționistă a coronavirusului în fața condițiilor care s-au schimbat în mod constant în ultimii ani.

De asemenea, dr. Leonidas Kostrikis a atras atenția asupra faptului că hibridul dintre cele tulpinile Delta și Omicron pe care l-a descoperit nu este unic. El ia în calcul posibilitatea producerii mai multor evenimente de recombinare a genelor diferitelor variante ale coronavirusului.

ADVERTISEMENT

“Infecțiozitatea Deltacron este mai ridicată în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19 decât printre cei care nu au fost internați, așadar acest lucru exclude ipoteza contaminării”, explică omul de știință.

Dr. Kostrikis se apără de acuzațiile aduse de criticii săi și explică faptul că au fost realizate mai multe secvențieri ale mostrelor de Deltacron. În plus, una dintre acestea a avut loc în afara țării, într-o instituție de cercetare din Israel.

ADVERTISEMENT

“Aceste descoperiri infirmă afirmațiile nefondate că Deltacrom este rezultatul unei erori tehnice”, explică dr. Kostrikis

În declarațiile sale anterioare, dr. Leonidas Kostrikis a explicat faptul că, pe viitor, este posibil ca numărul de infectări cu varianta Omicron să depășească cu mult infectările asociate cu tulpina descoperită de el.

Deși există o serie de dubii legate de rezultatele raportate de către dr. Leonidas Kostrikis, oamenii de știință nu exclud faptul că pot apărea hibrizi între diferitele variante ale coronavirsului.

ADVERTISEMENT