News

Controversele şomajului tehnic la bugetari: “Nu este o măsură corectă! Va fi foarte greu ca România să îşi revină!” Interviu cu consultantul financiar Gabriel Biriş

10.04.2020 | 14:38
Controversele somajului tehnic la bugetari Nu este o masura corecta Va fi foarte greu ca Romania sa isi revina Interviu cu consultantul financiar Gabriel Biris
ADVERTISEMENT

Şomajul tehnic la bugetari stârneşte multe controverse. Avocatul Gabriel Biriş, consultant fiscal şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a acordat un interviu FANATIK în care vorbeşte despre decizia Guvernului de a trimite o parte dintre bugetari în şomaj tehnic pe perioade de 15 zile pe lună. Avocatul a vorbit despre diferenţele şomajului tehnic la bugetari şi privaţi, dar şi despre consecinţele pe care asemenea măsuri le pot avea pe termen mediu şi lung.

Avocatul Gabriel Biriş, interviu FANATIK despre şomajul tehnic la bugetari: “Nu este o măsură corectă!”

Gabriel Biriş consideră că este o măsură incorectă a Guvernului ca şomajul tehnic la bugetari şi privaţi să fie instituit în mod diferit, adică cei care lucrează la stat să primească 75% din salariul corespunzător locului de muncă, iar privaţii 75% din salariu mediu brut.

ADVERTISEMENT

Cum caracterizați dumneavoastră această intenție a Guvernului de a trimite o parte a bugetarilor în șomaj tehnic pentru a-i proteja de coronavirus?

– Cred că această măsură se impune mai degrabă pentru a reduce uriaşele cheltuieli bugetare, cheltuieli care oricum nu erau sustenabile. Avem aproape 11% din PIB cheltuieli cu salariile, în condiţiile în care avem 26% venituri. Dacă mai adăugăm şi pensiile, vedem că tot ce se colectează merge pe salarii şi pensii. Criza asta doar a amplificat problemele şi impune măsuri cât mai grabnice pentru a regla cât de cât excesele din ultimii 3 ani.

ADVERTISEMENT

Marea diferență dintre șomajul tehnic de la stat și de la privat este că, în cazul bugetarilor, salariul de bază va fi 75% din cel corespunzător locului de muncă ocupat și nu 75% din salariu mediu brut, ca în cazul privaților. Cum comentați această diferențiere? Este decizia bună?

– Nu este deloc o masură corectă, trebuie însă privită strict în cheie electorală. Urmează alegerile locale şi parlamentare, niciun partid nu îşi va permite măsuri care sa antagonizeze aristocraţia bugetară. Din nenorocire pentru noi, 2020 este perfect comparabil cu 2009 din acest punct de vedere. Şi atunci am avut o criză teribilă, dar guvernanţii au amânat măsurile ce se impuneau până după alegerile prezidenţiale din 2009. Va fi foarte greu pentru România să îşi revină.

ADVERTISEMENT

“Sporuri pentru ce? Pentru că folosesc calculatorul? Multe din sporuri sunt ridicole. Este important să se facă ordine în acest domeniu”

Aveți o experiență vastă în domeniu. Cum ați fi procedat dumneavoastră în ceea ce privește trimiterea în șomaj tehnic a angajaților de la stat?

– Nu ştiu să răspund, în actualul context. Oricum, aş accelera digitalizarea statului, aş crea baza pentru restructurare. O reducere otova a salariilor nu prea poate fi facută, să nu uităm că reducerile din 2010 au trebuit date înapoi funcţionarilor ca urmare a deciziilor instanţelor. Au fost miliarde de lei care s-au plătit în anii ce au urmat, înca nu terminasem de plătit tot când ne-a lovit această criză. Din păcate, nu poate fi făcut nimic peste noapte, trebuie acţiuni gândite temeinic pentru modernizarea şi eficientizarea statului. Populismul nu face decât să ne adâncească în criză.

ADVERTISEMENT
Gabriel-Biris. Sursa. Facebook Gabriel Biriş
Avocatul Gabriel Biriş, interviu FANATIK despre şomajul tehnic la bugetari: “Nu este o măsură corectă! Va fi foarte greu ca România să îşi revină!” Exclusiv SURSA FOTO: Gabriel Biriş, Facebook

Din informațiile noastre, sporurile bugetarilor (de complexitate a muncii sau condiții de muncă vătămătoare) vor fi tăiate, la fel ca și bonurile de masă. Considerați oportună această decizie?

– Sporuri pentru ce? Pentru că folosesc calculatorul? Multe din sporuri sunt ridicole. Este important să se facă ordine în acest domeniu.

“Din păcate, după încetarea stării de urgent, mulţi vor merge în somaj”

Puteți să ne explicați motivele pentru care Guvernul vrea să trimită o parte a angajaților în șomaj tehnic? Este din rațiuni economice, de a mai “relaxa” puțin bugetul de salarii?

– Nu ştiu exact motivele pentru care s-a decis sau se va decide acest lucru. Este evident însă că o parte destul de importantă din angajaţi sunt acum plătiţi să stea acasă, nu au cum să lucreze la distanţă în lipsa unei informatizări serioase a instituţiilor publice.

Ar putea exista unele consecințe nefaste în urma acestei decizii?

– Sigur, orice scădere de venit are consecinţe pentru oameni şi pentru familiile lor. Asta însă deja se întâmplă cu peste 1 milion de angajaţi în privat, trimişi sau nu în somaj tehnic. Din păcate, după încetarea stării de urgent, mulţi vor merge în somaj. Criza asta are consecinţe nefaste pentru foarte mulţi oamani de pe planetă, inclusiv pentru foarte mulţi români. Va trebui să ne pregătim pentru ce va urma. Criza poate fi însă şi o oportunitate, se pot îndrepta greşeli ale trecutului care altfel ar fi fost imposibil de corectat. Pentru asta trebuie însă un plan serios şi determinare în a-l implementa.

  • 20 de lei este valoarea unui tichet de masă (valoarea lor a fost majorată în luna februarie)
  •  1.380.000 de angajați la stat are România
ADVERTISEMENT