Alegeri 2024

Conturile mercenarului Horațiu Potra, blocate de CEC, cu două luni înainte de alegeri. Suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului

Mercenarul Horațiu Potra, reținut când se îndrepta spre București cu mai multe arme la purtător, s-a trezit fără bani cu puțin timp înainte de alegeri.
09.12.2024 | 14:21
Conturile mercenarului Horatiu Potra blocate de CEC cu doua luni inainte de alegeri Suspiciuni de spalare de bani sau finantare a terorismului
Horațiu Potra a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a fost oprit în Prahova, pe drumul său spre București. Autoritățile se tem că acesta venea în Capitală să provoace haos / Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Horațiu Potra, șeful mercenarilor care i-au asigurat protecția lui Călin Georgescu în perioada campaniei electorale, s-a trezit cu toate conturile blocate, cu doar câteva săptămâni înainte de campania electorală. Fostul luptător în Legiunea Străină, care a dus în Congo peste 1.000 de români cu pregătire militară, a rămas fără acces la conturile personale, dar și ale firmelor pe care le deține. Potra își ținea toți banii într-o bancă de stat.

Horațiu Potra avea o jumătate de milion de euro în conturi

La începutul lunii octombrie, Horațiu Potra a acuzat că toate CEC Bank i-a blocat toate cele 15 conturi pe care le deținea la respectiva instituție. În total, aproximativ 500.000 de euro au fost indisponibilizați atât din conturile sale personale cât și din cele ale societățiilor și ONG-urilor pe care le reprezintă: AO Futuro SRL, GPH Legion Africa Role SRL, Ralfrole SRL, Potra Horațiu PFA sau Asociația ”Românii care au activat în Legiunea Franceză”.

ADVERTISEMENT

Șeful mercenarilor români din Congo a solicitat în regim de urgență, printr-o acțiune în instanță, să primească din nou acces la conturi. El spunea, la vremea respectivă, că CEC este singura bancă cu care lucrează, și din cauza deciziei de blocare a conturilor, nu-și mai poate plăti angajații și nu mai poate încasa nici bani de la clienții săi.

Potra a susținut că nu a fost notificat anterior de conducere a băncii și nici nu i s-a explicat motivul blocării conturilor. El a sublinia faptul că până la respectiva dată nu au existat incidente sau alte probleme în relația dintre el și CEC Bank.

ADVERTISEMENT

Horațiu Potra s-a recomandat ca fiind o persoană onorabilă, fără antecedente penale

”În perioada recentă au fost solicitate de bancă documente justificative cu privire la unele dintre tranzacțiile desfășurate prin cont, însă precizează faptul că s-au conformat solicitărilor fără întârziere. Astfel de solicitări sunt comune și perfect legale, iar în cauză nu au fost semnalate probleme.

Faptul că au fost blocate toate conturile persoanelor juridice reclamante și cel al subsemnatului, conduce la concluzia că elementul comun al măsurilor dispuse este numele Horațiu Potra, reprezentantul legal al persoanelor juridice și titularul contului de persoană fizică.

ADVERTISEMENT

Menționează însă că, Horațiu Potra este o persoană onorabilă, fără antecedente penale și fără vreun istoric negativ în relația cu entitățile bancare din România. Temeiul efectiv al indisponibilizării conturilor rămâne însă necunoscut, având în vedere că până la momentul promovării prezentului demers judiciar, pârâtele nu au emis vreo notificare oficială în acest sens”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În probatoriu, Horațiu Potra a depus în instanță un contract între una din firmele sale și compania americană Sky Stars Events, pentru suma de 200.000 de euro. Mercenarul spune că a încasat 150.000 de euro din contract, însă ceilalți 50.000 euro nu i-a mai putut primi și nu are cum să verifice nici măcar dacă i-au intrat în cont.

ADVERTISEMENT

CEC îl suspecta pe Horațiu Potra că ar fi obținut banii prin metode nelegale

În întâmpinare, reprezentanții CEC Bank au arătat că aceștia au trimis notificări către firmele lui Horațiu Potra. Toate documentele au fost trimise pe data de 4 octombrie și îl anunțau pe client că banca intenționează să întrerupă relațiile comerciale în decurs de 60 de zile.

”În consecința, sumele existente în conturi nu sunt indisponibilizate de bancă, ci ele pot fi ridicate sau transferate de către reclamanți în conturile deținute la alte instituții bancare. Dacă până la data prezentei, cu toate ca au fost notificați, niciunul dintre reclamanți nu a luat vreo măsura în acest scop”, au mai arătat reprezentanții băncii.

În ceea ce privește motivele renunțării la client, cei de la CEC au amintit un articol contractual care arată că “în toate cazurile mai sus menționate, banca poate bloca toate conturile clientului și poate restricționa accesul Clientului la servicii, inclusiv servicii online, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite cerințele de cunoaștere a clientele sau ca măsuri adoptate pentru prevenirea/ combaterea/ înlăturarea oricăror riscuri la care banca ar putea fi expusa ca urmare a desfășurării relației de afaceri cu Clientul, precum riscuri legale, de frauda, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operationale, de conformitate, reputaționale sau de încălcarea a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeana, Organizatia Natiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie”, se arată în răspunsul băncii.

Unde și-a mutat conturile Horațiu Potra

Horațiu Potra a deschis două procese împotriva CEC Bank: unul prin care cere deblocarea de urgență a conturilor, printr-o ordonanță președințială, iar celălalt, o acțiune în daune contractuale.

Primul dintre ele a fost respins, pe fond, la Tribunalul Sibiu, însă Horațiu Potra a făcut apel. Cel de-al doilea încă nu a început.

Între timp, șeful pazei lui Călin Georgescu din campania pentru alegerile prezidențiale și-a mutat o parte din conturi de la CEC. Potrivit declarației sale de avere, el mai deține conturi la Exim Bank (acționar majoritar de stat), OTP Bank și BCR.

Horațiu Potra și mercenarii lui, bănuiți că veneau la București să provoace haos

Horațiu Potra și alte 20 de persoane au fost ”săltați” din trafic și duși la audieri, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aceștia se îndreptau spre București, având asupra lor mai multe arme și sume mari de bani.

Potrivit Dig24, ei pregăteau o acțiune de intimidare și își făcuseră chiar o listă cu politicieni și jurnaliști. Horațiu Potra a rămas în arest preventiv pentru 24 de ore, fiind bănuit de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor și instigare publică.

ADVERTISEMENT