News

Adevărul despre conturile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu. Ce s-a întâmplat după ce dictatorul a murit

Un apropiat al familiei lui Nicolae Ceaușescu spune adevărul despre conturile secrete pe care le-ar fi avut dictatorul și ce s-a întâmplat cu acestea după Revoluția din 1989.
26.11.2021 | 08:09
Adevarul despre conturile secrete ale lui Nicolae Ceausescu Ce sa intamplat dupa ce dictatorul a murit
ADVERTISEMENT

Presupusele conturi ale lui Nicolae Ceaușescu au reprezentat și încă reprezintă un subiect extrem de discutat în România.

A avut sau nu fostul dictator sume uriașe de bani în țară și peste hotare? La această întrebare a oferit un răspuns cât se poate de clar Serghei Mizil.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu conturile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu după moartea dictatorului

Serghei Niculescu-Mizil, fiul lui Paul Niculescu Mizil, un fost lider comunist, a vorbit într-un interviu la Antena 3 despre mai multe dintre secretele ale familiei lui Nicolae Ceaușescu.

Acesta s-a referit și la sensibilul subiect al conturilor familiei dictatorului. Deși mulți au vorbit de sume de ordinul miliardelor pe care fostul președinte le-ar fi lăsat în urmă, Mizil ține să-i infirme: ”Ceaușescu nu a avut niciun leu, nici afară, nici înăuntru”.

ADVERTISEMENT

”Ceaușescu nu a avut niciun leu nici afară nici înăuntru. Erau banii serviciilor de afară. Toţi banii au ajuns la următorii care au venit la putere”, a dezvăluit Serghei Mizil, în emisiunea Sinteza Zilei de joi, 25 noiembrie.

De altfel, afirmațiile lui Serghei Mizil sunt susținute de concluziile rezultate în octombrie 2006 de o comisie parlamentară de anchetă privind conturile lui Nicolae Ceauşescu, condusă de senatorul PC (n.r. Partidul Conservator), Sabin Cutaş.

ADVERTISEMENT

”Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi în afara ţării. Nici copiii cuplului Ceauşescu nu au avut astfel de conturi”, spunea acesta în Legislativ.

Tot în 2006, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că registrele contabile nu indică niciun fel de lipsă în direcţia familiei Ceauşescu.

ADVERTISEMENT

Soții Ceaușescu, acuzați că ar fi încercat să fugă din țară cu un miliard de dolari

La procesul de la Târgoviște din decembrie 1989, soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid şi de subminarea puterii de stat, întrucât au determinat, în decursul vremii, moartea a 60.000 de persoane, au organizat acţiuni armate împotriva poporului român şi a puterii de stat.

Totodată, la un punct din sentință aceștia au mai fost acuzați că ar fi încercat să fugă din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuşi la bănci din străinătate.

Acuzațiile formulate de completul de judecată au fost încadrate în categoria crimelor grave săvârșite împotriva poporului român.

ADVERTISEMENT