News

Convoiul rus care se îndrepta spre Kiev, oprit de 30 de militari ucraineni pe ATV-uri. Cine sunt membrii unității speciale

O unitate specială, care numără 30 de militari pe ATV-uri, a oprit coloana mecanizată a armatei ruse care se îndrepta spre Kiev. Operatorii ucraineni de drone sunt însă nevoiți să facă crowdfunding pentru componente.
28.03.2022 | 13:17
Convoiul rus care se indrepta spre Kiev oprit de 30 de militari ucraineni pe ATVuri Cine sunt membrii unitatii speciale
Unitatea specială a fost înființată în 2014 Foto: Maxar Technologies, Reuters, Aerorozvidka, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Convoiul de vehicule blindate și camioane de aprovizionare, care se întindea pe 64 de kilometri și care ar fi urmat să lanseze un atac de proporții asupra Kievului, s-a oprit în câteva zile și ofensiva a eșuat, în mare parte din cauza unei serii de ambuscade nocturne efectuate de o echipă de 30 de forțe speciale ucrainene și operatori de drone pe ATV-uri.

30 de soldați ucraineni pe ATV-uri au oprit convoiul rus care se îndrepta spre Kiev

Potrivit unui comandant ucrainean, citat de The Guardian, operatorii de drone au fost selectați dintr-o unitate de recunoaștere aeriană, Aerorozvidka, care a început în urmă cu opt ani ca un grup de specialiști IT și pasionați voluntari care își proiectau propriile mașini și a evoluat într-un element esențial în rezistența de succes a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în timp ce susținătorii occidentali ai Ucrainei au furnizat mii de rachete antitanc și antiaeriene și alte echipamente militare, Aerorozvidka a fost nevoită să recurgă la crowdfunding și la o rețea de contacte personale pentru a continua să funcționeze, având nevoie de componente precum modemuri avansate și camere termice, a căror exportare în Ucraina este interzisă.

Comandantul unității, Lt. Col. Yaroslav Honchar, a oferit relatări despre o ambuscadă din apropierea orașului Ivankiv, care a contribuit la oprirea ofensivei rusești masive și greoaie.

ADVERTISEMENT

El a precizat că luptătorii ucraineni pe ATV-uri au putut să se apropie de coloana rusă care înainta noaptea, mergând prin pădure de pe ambele părți ale drumului care duce spre sud, spre Kiev, din direcția Cernobîl.

Soldații ucraineni erau echipați cu ochelari de vedere pe timp de noapte, puști cu lunetă, mine detonate de la distanță, drone echipate cu camere termice și altele capabile să arunce bombe mici de 1,5 kilograme.

ADVERTISEMENT

„Această unitate mică în timpul nopții a distrus două sau trei vehicule în fruntea acestui convoi, care după aceea a rămas blocat. Au stat acolo încă două nopți și [au distrus] multe vehicule”, a mai spus Honchar.

Atacurile unității speciale au pus pe butuci vehiculele ruse

Rușii au spart coloana în unități mai mici pentru a încerca să avanseze spre capitala Ucrainei, dar aceeași echipă de asalt a reușit să lanseze un atac asupra depozitului său de aprovizionare, a susținut el, paralizând capacitatea rușilor de a avansa.

ADVERTISEMENT

„Primul eșalon al forței ruse a fost blocat fără căldură, fără petrol, fără bombe și fără combustibil. Și totul s-a întâmplat din cauza muncii a 30 de oameni”, a continuat Honchar.

Unitatea Aerorozvidka susține, de asemenea, că a contribuit la înfrângerea unui atac aerian rusesc asupra aeroportului Hostomel, la nord-vest de Kiev, în prima zi a războiului, folosind drone pentru a localiza, ținti și bombarda aproximativ 200 de parașutiști ruși ascunși la un capăt al aerodromului.

„Acțiunea a contribuit în mare măsură la faptul că (rușii n.r.) nu au putut folosi acest aerodrom pentru dezvoltarea în continuare a atacului lor”, a spus Lt. Taras, unul dintre consilierii lui Honchar.

Nu toate detaliile acestor afirmații au putut fi verificate în mod independent, dar oficialii americani din domeniul apărării au spus că atacurile ucrainene au contribuit la oprirea coloanei blindate din jurul Ivankiv. Cantitatea uriașă de filmări cu lupte aeriene publicate de ucraineni subliniază importanța dronelor pentru rezistența lor.

Unitatea specială, fondată de tineri care au participat la Maidan în 2014

Unitatea a fost inițiată de tineri ucraineni cu studii universitare care au făcut parte din revolta de la Maidan din 2014 și s-au oferit voluntari pentru a-și folosi abilitățile tehnice în rezistența împotriva primei invazii ruse în Crimeea și regiunea Donbas.

Fondatorul său, Volodimir Kochetkov-Sukach, a fost un bancher de investiții care a fost ucis în acțiune în 2015 în Donbas. Rușii pot detecta semnătura electronică a dronei și pot lovi rapid cu mortiere, așa că echipele Aerorozvidka trebuie să le lanseze și să fugă.

Honchar este un fost soldat devenit consultant de marketing IT, care s-a întors în armată după prima invazie rusă. Taras a fost consultant în management, care s-a specializat în strângerea de fonduri pentru unitate și s-a alăturat cu normă întreagă în calitate de combatant abia în februarie.

La începuturile sale, unitatea a folosit drone de supraveghere comerciale, dar echipa sa de ingineri, designeri de software și pasionați de drone și-a dezvoltat ulterior propriile aparate.

Ei au construit o gamă de drone de supraveghere, precum și aparate mari de 1,5 metri cu opt rotoare, capabile să arunce bombe și grenade antitanc propulsate de rachete și au creat un sistem numit Delta, o rețea de senzori de-a lungul liniilor de front care a alimentat un hartă digitală, astfel încât comandanții să poată vedea mișcările inamicului pe măsură ce se întâmplau.

Acum folosește sistemul de satelit Starlink, furnizat de Elon Musk, pentru a furniza date în direct unităților de artilerie ucraineană, permițându-le să se concentreze asupra țintelor rusești.

Desființată în 2019, unitatea specială a fost reînființată în 2021

Unitatea a fost desființată în 2019 de ministrul apărării de atunci, dar a fost reînviată în grabă în octombrie anul trecut, pe măsură ce se profila amenințarea invaziei ruse.

Abilitatea de a menține o vedere aeriană a mișcărilor rusești a fost esențială pentru succesul tacticilor de gherilă ale Ucrainei.

Dar eforturile Aerorozvidka de a extinde și de a înlocui echipamentele pierdute au fost împiedicate de o aprovizionare limitată de drone și componente, iar eforturile de a le asigura prin achiziții de la Ministerul Apărării au avut succes limitat, parțial pentru că sunt o adăugare recentă la forțele armate și încă sunt considerați străini.

În plus, unele dintre modemurile avansate și camerele termice fabricate în SUA și Canada sunt supuse controalelor la export, așa că au recurs la crowdfunding și au cerut unei rețele globale de prieteni și susținători să le găsească pe eBay sau pe alte site-uri web.

Marina Borozna, care a fost studentă la economie la universitate cu Taras, explorează modalități de a cumpăra ceea ce are nevoie unitatea și de a găsi rute pentru a duce proviziile peste graniță.

„Știu că există oameni care vor să-i ajute să lupte, oameni care vor să facă ceva mai mult decât ajutorul umanitar”, a spus Borozna.

„Dacă vrei să abordezi cauza principală a acestei suferințe umane, trebuie să învingi invazia rusă. Aerorozvidka face o diferență enormă și au nevoie de sprijinul nostru.”

Crowdfunding pentru componente

Partenerul ei, Klaus Hentrich, un biolog molecular din Cambridge, ajută și el, bazându-se pe experiența sa de recrut în armata germană.

„Eu însumi eram într-o unitate de recunoaștere a artileriei, așa că mi-am dat imediat seama de impactul imens pe care îl are Aerorozvidka. Ei sunt efectiv ochii artileriei lor”, a spus Hentrich.

„Unde putem face diferența este să adunăm sprijin internațional, fie că este vorba de contribuții financiare, de ajutor pentru a obține componente tehnice mai greu de găsit sau de donații de drone civile obișnuite.”

Unitatea caută, de asemenea, modalități de a depăși bruiajul rusesc, războiul electronic fiind purtat în Ucraina în paralel cu bombele, obuzele și rachetele.

În prezent, Aerorozvidka așteaptă de obicei ca rușii să-și oprească echipamentul de bruiaj pentru a-și lansa propriile drone, iar apoi unitatea lansează aparatele ucrainene în același timp. Aerorozvidka își concentrează apoi puterea de foc pe vehiculele de război electronic.

Honchar descrie aceste bătălii tehnologice, precum și modul de luptă al lui Aerorozvidka, ca fiind viitorul războiului, în care roiuri de echipe mici conectate împreună prin încredere reciprocă și comunicații avansate pot copleși un adversar mai mare și mai puternic înarmat.

„Suntem ca un stup de albine”, a spus el. „O albină nu înseamnă nimic, dar dacă te confrunți cu o mie, poate învinge o forță mare. Suntem ca albinele, dar muncim noaptea.”

ADVERTISEMENT