News

Convorbire cu probleme între Zelenski și Biden. Au avut loc și discuții Ucraina-UE. SUA cer ONU rezoluție a Consiliului de Securitate

Se caută tot mai multe soluții pentru rezolvarea crizei din Ucraina. Zelenski spune că a discutat cu Biden, iar ministrul de externe ucrainean a luat legătura cu un oficial al UE.
28.01.2022 | 08:01
Convorbire cu probleme intre Zelenski si Biden Au avut loc si discutii UcrainaUE SUA cer ONU rezolutie a Consiliului de Securitate
ADVERTISEMENT

De asemenea, SUA solicită o reuniune de urgență, luni, a Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul căreia tema va fi tot criza din Ucraina.

Volodimir Zelenski a declarat că a avut o discuție lungă cu Joe Biden, în urma căreia s-a convenit asupra unor acțiuni comune pentru detensionarea situației, inclusiv despre un sprijin financiar pentru ucraineni. Dar un oficial de rang înalt de la Kiev s-a plâns că discuția „nu a decurs bine”, din cauza faptului că liderii celor două țări nu au căzut de acord asupra gradului de alertă.

ADVERTISEMENT

Ce au  discutat, mai exact, Biden și Zelenski

”S-a discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare şi s-a convenit asupra acţiunilor comune pentru viitor.

Am mulţumit preşedintelui @JoeBiden pentru asistenţa militară continuă. Posibilităţi de sprijin financiar pentru Ucraina au fost de asemenea discutate”, a scris liderul Ucrainei  pe Twitter.

ADVERTISEMENT

De altfel, Washingtonul și-a exprimat încă de la începutul crizei sprijinul pentru Ucraina în tensiunile cu Rusia. Moscova are în continuare zeci de mii soldați la granița ei cu Ucraina, dar spune că nu are de gând să dea un ordin de atac.

Într-un comunicat al Casei Albe mai este precizat că SUA vor răspunde ”hotărât” în cazul unui război și vor acorda și o asistență economică sporită. Joe Biden ”ia în considerare un ajutor economic suplimentar pentru Ucraina”, subliniază Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Dialog și la nivel european

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al țării noastre vecine, a anunțat, totodată, că a purtat un dialog cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Ei au luat în calcul măsuri de descurajare al Kremlinului.

Borrell a precizat apoi pe Twitter că l-a înștiințat pe Kuleba despre ce s-a vorbit în această săptămână în cadrul Consiliului Afaceri Externe şi cele ministeriale UE-SUA.

ADVERTISEMENT

”Am transmis hotărârea şi unitatea noastră continue şi puternice în sprijinul #Ucrainei. Lucrăm la mai multe modalităţi de a ajuta Kievul în confruntarea cu o scară largă de provocări şi ameninţări”, a scris Josep Borrell.

”Membrii Consiliului de Securitate al ONU trebuie să examineze cu atenţie faptele Rusiei”

Pe lângă toate acestea, SUA cer ca luni să aibă loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat într-un comunicat că întrevederea va viza ”ameninţarea la adresa păcii şi securităţii internaţionale reprezentată de acumularea forţelor ruse la graniţa cu Ucraina”.

”Peste 100.000 de militari ruşi sunt dislocaţi la graniţa cu Ucraina, iar Rusia se angajează în alte acte de destabilizare ce vizează Ucraina, ceea ce constituie o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi a Cartei Naţiunilor Unite.

În timp ce continuăm fără încetare abordarea diplomatică pentru a reduce tensiunile în faţa acestei ameninţări grave la adresa păcii şi securităţii europene şi globale… membrii Consiliului de Securitate trebuie să examineze cu atenţie faptele.

Să ia în considerare ce este în joc pentru Ucraina, pentru Rusia, pentru Europa şi pentru obligaţiile şi principiile fundamentale ale ordinii internaţionale dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, a declarat într-un comunicat de presă, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

ADVERTISEMENT