News

Coordonatorul campaniei de vaccinare, reacții despre persoanele imunizate care nu erau eligibile

11.03.2021 | 23:06
Coordonatorul campaniei de vaccinare reactii despre persoanele imunizate care nu erau eligibile
ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a oferit joi mai multe reacții despre persoanele care au fost imunizate deja, deși nu erau eligibile, explicând cum a fost posibil acest lucru, dar și cât de just este ca MAPN și MAI să aibă centre dedicate pentru vaccinare.

Ministrul Vlad Voiculescu a publicat în urmă cu câteva zile o bază de date care arăta evoluția pandemiei în România, dar și că există persoane care au fost imunizate, deși nu erau eligibile.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță a declarat în cursul acestei săptămâni că dorește vaccinarea tinerilor cât de curând, deoarece aceștia sunt cei care răspândesc virusul.

Valeriu Gheorghiță, reacții despre oamenii vaccinați fără a fi eligibili

“Am văzut baza de date, repet, eu solicit oficial toate datele pe care le pun la dispoziția opiniei publice de la Institutul Național de Sănătate Publică. De ce? Am nevoie de date corecte, validate, care provin de la un expert, pentru a nu prezenta date false.

ADVERTISEMENT

Foarte probabil că aceste date sunt reale (n. red. cele publicate de către Vlad Voiculescu). Nu este bine și nu susținem vaccinarea persoanelor care nu au fost eligibile în etapele de vaccinare până acum.

Dar sunt situații când dintr-un flacon rămân doze și nu există întotdeauna o potrivire de doze între numărul de doze și persoanele care se prezintă la vaccin în ziua respectivă într-un anumit centru.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul programului, în centrele de vaccinare, fiecare coordonator poate să anticipeze și să se organizeze pentru a mobiliza persoanele programate în zilele următoare și să existe liste de așteptare cu persoane dornice să se imunizeze.

Nu întotdeauna găsești o persoană care să fie din etapa a doua sau întâi, preferăm să vaccinăm persoane decât să aruncăm doze.

ADVERTISEMENT

Cu certitudine o parte dintre persoanele imunizate fără a fi eligibile se află în această situație, sunt anumite centre unde există un număr disproporționat de persoane încadrate în etapa a treia în platformă, acolo trebuie făcute evaluări”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul CNCAV: “Este corect ca MAPN ȘI MAI să aibă centre dedicate pentru vaccinare”

“Este corect din toate punctele de vedere, toate aceste centre de vaccinare au fost înființate pentru a asigura vaccinarea persoanelor din MAPN pentru a prelua această sarcină de la celelalte centre din sistemul național.

Toate centrele înființate pentru MAPN se supun tuturor regulilor, centrele de depozitare care deservesc cinci-șase județe primesc solicitări de la DSP, aceste doze sunt eliberate în baza programărilor efectuate și Direcția de Sănătate Publică distribuie dozele atât în centrele din rețeaua MAI și MAPN, cât și în celelalte centre.

Încă din 15 ianuarie s-a redus disponibilitatea pentru aceste centre la 5% din numărul total de doze, când am făcut acele reprogramări, s-a sistat vaccinarea în centrele MAPN, s-au mai vaccinat doar persoanele care făceau operațiuni în teatrele de război”, a adăugat medicul Gheorghiță.

ADVERTISEMENT