News

Copacii pentru care românii primesc bani de la stat dacă îi plantează în curte. Sumele nu sunt mici deloc și ajung la câteva sute de euro

Românii primesc bani de la stat dacă plantează în curte acești copaci. Iar sumele nu sunt mici deloc și ajung la câteva sute de euro.
17.05.2024 | 20:30
Copacii pentru care romanii primesc bani de la stat daca ii planteaza in curte Sumele nu sunt mici deloc si ajung la cateva sute de euro
Copacii pentru care românii primesc bani de la stat dacă îi plantează în curte. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii primesc bani de la stat dacă plantează în curte acești copaci. Se oferă subvenții generoase care pot ajunge chiar și la câteva sute de euro. Despre ce copaci este vorba și cine poate să primească banii?

Copacii pentru care românii primesc bani de la stat dacă îi plantează în curte

APIA oferă subvenții pentru pomii fructiferi intrați pe rod. Cu alte cuvinte, românii primesc bani de la stat dacă plantează în curte astfel de pomi. Iar sumele oferite sunt unele cât se poate de generoase.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o subvenție cuplată pe hectar pentru pomicultorii care dețin o livadă ce produce prune, mere, cireșe, caise, piersici, sau vișine. Pentru a putea să primească banii însă, aceștia trebuie să depună o cerere unică la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

Totodată, ei trebuie să respecte anumite condiții obligatorii. Câți bani primesc românii de la stat dacă plantează în curte acești copaci? Este vorba despre o plată unică care depinde de hectarul eligibil de livadă pe rod.

ADVERTISEMENT

Câți bani pot să primească beneficiarii

Trebuie menționat faptul că, în perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 12.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 567 euro/ha în anul 2023. Ce condiții trebuie să respecte cei interesați pentru a fi eligibili?

În primul rând să fie beneficiari BISS. De asemenea, aceștia mai trebuie să fie și ”utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare și control (IACS)”.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect important e legat de producție. Mai exact, sprijinul oferit este acordat fermierilor care fac dovada comercializării anumitor cantități minime anuale pe hectar. Iar aici cantitatea diferă, conform Agrointel.

Spre exemplu, e nevoie de 5,6 tone la prune, 7,8 tone la mere, 4,4 tone la cireșe și vișine, 4,7 tone la caise, dar și alte 5 tone la piersici. Odată respectate aceste condiții, românii primesc bani de la stat dacă plantează acești copaci în curte.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat faptul că deși cuantumul indicativ planificabil a fost de 567 euro/ha în anul 2023, cuantumul indicativ maxim estimat se ridica la 737,10 de euro/ha. De cealaltă parte, cuantumul indicativ minim a fost estimat la 510,30 de euro/ha în anul 2023, fiind luată în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”