Un copac din România, vechi de peste patru veacuri, impresionează prin aspect și prin legenda care stă la baza apariției sale. Se găsește într-unul dintre cele mai frumoase locuri din țară, caracterizat în mare parte din apă și o faună diversificată.
Copacul se află în Delta Dunării, mai exact în Pădurea Caraorman, iar povestea lui ar putea fi spusă oricând unui copil. Este cunoscut ca ”Stejarul îngenucheat” tocmai prin prisma legendei din spatele său, în care este vorba despre iubire, luptă și câștig.
”Stejarul Îngenucheat” este o urmare a unei povești de dragoste, care a existat cu secole în urmă. O frumoasă fiică a unui român stabilit în Crișan și un războinic cazac, renumit pentru vitejia sa, formau un cuplu, iar familiile lor trăiau în armonie.
Frumoasa fiică a românului era admirată și de un turc. Acesta a amenințat cu răzbunarea dacă se va organiza o nuntă. Era gelos pe faptul că tânăra i-a refuzat cererea în căsătorie, atunci când el a venit să-i ceară mâna pentru totdeauna.
La un moment dat, profitând de un moment oportun, turcul și câțiva semeni de-ai săi au reușit să răpească viitoarea mireasă. S-au ascuns cu ea în Pădurea Neagră. Viitorul mire cazac a observat absența iubitei sale și a pornit în căutarea sa.
Cazacul și-a luat cu el și câțiva oameni de nădejde, iar în cele din urmă a dat peste tâlhari. Ajuns la fața locului, unde era partenera lui, bărbatul a lansat o luptă până la moarte. Îngenucheați și implorând milă, turcii au fost uciși până la ultimul om.
Ulterior victoriei, a urmat o nuntă de basm, iar la scurt timp după eveniment, pe locul vărsării de sânge a încolțit lăstarul unui stejar neobișnuit, care mai târziu s-a transformat în ceea ce astăzi este denumit ”Stejarul Îngenucheat”.
Stejarul face parte din specia ”Quercus robur” are o circumferință de peste 4 metri și este cel mai mare din Delta Dunării. Ramurile lui se întind până la nisip și creează un peisaj ca basm. Mulți turiști sunt fascinați când trec prin zonă.
Dacă doriți vreodată să vedeți copacul, nu ezitați să luați la pas și satul Caraorman. Este un loc autentic în inima Deltei și printre puținele medii rurale din România care și-au păstrat farmecul de odinioară. Localnicii sunt foarte ospitalieri.