Zeci de copii și adulți din centre de plasament au fost exploatați, mai bine de zece ani, pe teritoriul Ungariei. Victimele erau ademenite și puse să muncească și câte 24 de ore, fără hrană și asistență medicală.
În acest dosar au fost reținuți cinci bărbați și o femeie din localitățile Ozun și Chilieni, județul Covasna. Aceștia racolau de ani de zile copii și adulți din centre de plasament, cu situație materială precară, pe care îi transporta în Ungaria.
„Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu anul 2013, șase persoane (cinci bărbați și o femeie), aflate în legătură de rudenie, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea prin muncă, pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore și minore”, au transmis polițiștii.
Aceștia racolau copii și adulți care nu aveau o relație stabilă cu familia pentru a evita riscul de a fi căutați de rude. În acest fel, ajungeau sclavi pe teritoriul Ungariei, puși să muncească cu forța în condiții inumane, deși li se promitea un trai mai bun.
„Membrii grupării de crimă organizată au recrutat persoane vulnerabile, cu situaţii financiare dificile şi fără relaţii de familie stabile, pentru a evita astfel riscul de a fi căutate de rude.
Astfel, victimele predilecte ale făptuitorilor au fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000-100.000 forinţi lunar, cazare şi masă, program de muncă de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână în cadrul unei intreprinderi din Ungaria, au fost uşor de convins şi exploatat”, precizează DIICOT într-un comunicat.
Când ajungeau la destinație, victimelor li se luau documentele de identitate sub pretextul încheierii contractelor de muncă, însă scopul era altul. Traficanții de persoane se asigurau de faptul că acestea nu pot fugi.
Ulterior, cei racolați ajungeau să fie cazați în locuințe improprii, să doarmă în beci sau într-o baracă alături de alte 20-25 de persoane. De acolo erau duși la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere și obligați să muncească.
Potrivit DIICOT, victimele au fost obligate, chiar și prin violență, să aibă un program de lucru „la limita suportabilităţii fizice şi psihice”, adică „între 12, 18 ore şi chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână” şi un „regim de viaţă inuman”, fiind supravegheate permanent în timpul programului.
Pe lângă toate acestea, românii racolați nu aveau hrană și nu li se acorda ajutor medical atunci când aveau nevoie. De asemenea, după programul de muncă erau forțați să presteze și munci gospodărești, iar banii ajungeau, apropae în întregime, membrilor grupului infracțional.
Marți, 12 noiembrie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna au efectuat trei percheziții domiciliare în Ozun și Chilieni. În același timp, s-au efectuat și cinci percheziții pe teritoriul Ungariei.
„În urma acțiunilor derulate în cele două țări, au fost descoperiți și ridicați 49.150.000 de forinți, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, două autoturisme, înscrisuri, două pistoale, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, în cursul perchezițiilor efectuate în Ungaria, au fost identificate peste 20 de persoane, posibil victime ale traficului de persoane”, mai spune Poliția Română.