News

Copiii cadrelor medicale decedate în urma COVID-19 vor primi pensie de urmaș și vor fi scutite de la plata unor impozite

08.04.2020 | 18:01
Copiii cadrelor medicale decedate in urma COVID19 vor primi pensie de urmas si vor fi scutite de la plata unor impozite
ADVERTISEMENT

Senatul a votat, miercuri, propunerea de a acorda pensie de urmaș pentru copiii cadrelor medicale decedate în urma COVID-19, la inițiativa unor parlamentari PSD.

Copiii cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19 vor primi o pensie

Proiectul de lege adoptat în unanimitate de senatori, miercuri, a fost propus de mai mulți parlamentari PSD.

ADVERTISEMENT

Propunerea de a acorda o pensie de urmaș pentru copiii cadrelor medicale decedate în urma COVID-19 vine la o zi după ce a fost înregistrat primul deces în rândul angajaților din sănătate, fiind vorba despre un ambulanțier din Suceava.

Senatorii au votat proiectul de lege în cadrul unei ședințe ce a avut loc prin mijloace electronice, cu 130 de de voturi „pentru”, anunță Newsweek.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului adoptat de senatorii români,“la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

Pe lângă acest ajutor, copiii cadrelor medicale ar urma să primească și pensie de urmaș, ce ar trebui să reprezinte 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical îl avea la momentul decesului.

ADVERTISEMENT

“Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.

În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior”, se arată în proiectul de lege aprobat de senatori.

ADVERTISEMENT

În plus, proiectul prevede că familia unui angajat din sănătate, decedat din cauza COVID-19, va beneficia de asitență medicală și medicamente decontate de către Ministerul Sănătății.

“Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se mai arată în propunerea legislativă.

Mai mult, parlamentarii PSD propun ca urmașii cadrului medical decedat din cauza COVID-19 să fie scutiți de la plata impozitului pe terenurile și clădirea folosită ca domiciliu ce au aparținut salariatului din sănătate.

“În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, mai prevede proiectul de lege aprobat miercuri de senatori.

Proiectul de lege va merge mai departe în Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

ADVERTISEMENT