Fotbal international

STEAUA-CITY. Pe ce e CHELTUIT Guardiola 135 de milioane de euro

STEAUA-CITY. Steaua va avea un adversar teribil în play-off-ul Ligii Campionilor. Pep Guardiola a revoluţionat tot la Manchester City, de la tactică pînă la politica de transferuri....
16.08.2016 | 11:53
STEAUACITY Pe ce e CHELTUIT Guardiola 135 de milioane de euro

STEAUA-CITY. Steaua va avea un adversar teribil în play-off-ul Ligii Campionilor. Pep Guardiola a revoluţionat tot la Manchester City, de la tactică pînă la politica de transferuri.

Avînd sprijinul total al lui Txiki Begiristain şi Ferran Soriano, oamenii care se ocupă de achiziţii la City şi cu care a lucrat în perioada lui de glorie de la FC Barcelona, Pep Guardiola a investit masiv pentru aducerea celor mai buni 5 tineri fotbalişti ai planetei! 117.950.000 de lire sterline a plătit în total, într-o luptă nebună cu alte cluburi uriaşe ale Europei, pentru jucătorii care trebuie să domine în următorul deceniu Premier League.

Rînd pe rînd, FC Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Chelsea Londra, Manchester United sau Internazionale Milano s-au văzut învinse în acest carusel al transferurilor. „Voi dovedi ce pot ca antrenor şi în Anglia” au fost cuvintele atît de simple şi, totuşi, atît de profunde pe care Guardiola le-a rostit la prezentarea sa. Iar pentru asta, nici o investiţie nu e prea mare. FANATIK.RO vă prezintă cei 5 „magnifici” care au costat, repetăm cifra pentru că este într-adevăr impresionantă, aproape 118 milioane de lire sterline… Adică 135 de milioane de euro!!!

John Stones

Cel mai scump fundaş din istoria fotbalului mondial

* Vîrstă: 22 de ani
* Suma de transfer: 47.500.000 de lire sterline
* Poziţia în teren: fundaş central, fundaş dreapta
* Porecla: „Stînca”

Poreclit în Anglia „noul John Terry”, John Stones este exemplul tipic al unui fotbalist „home-made”. Născut în Barnsley, Stones a ars rapid etapele. La 18 ani juca în Championship, iar la 19 era transferat de Everton pentru 3 milioane de lire sterline. Puştiul, tare ca o stîncă, avea o mare calitate: capacitatea de a ieşi din zona defensivă în mod pozitiv, cu mingea la picior sau cu pasă scurtă. Vestea că în Anglia există un fundaş cu calităţi atipice fotbalului britanic s-a răspîndit rapid şi a ajuns la urechile scouterilor de la FC Barcelona. Talentul lui Stones era evident, iar în 2014, la 20 de ani, debuta deja în naţionala de seniori. Timp de 3 ani, „extratereştrii” au încercat să îl aducă pe „Nou Camp”, dar suma uriaşă cerută de Everton pentru transferul său a făcut acest lucru imposibil. Nu şi pentru Pep Guardiola, care l-a achiziţionat, chiar înaintea dublei cu Steaua Bucureşti pentru un munte de bani, transformîndu-l în cel mai scump fundaş din istoria fotbalului mondial!

Leroy Sane

Rapid, tehnic, un fotbalist fabulos

* Vîrstă: 20 de ani
* Sumă de transfer: 37.000.000 de lire sterline
* Poziţia în teren: aripă, „număr 10”, „9 fals”
* Porecla: „Perla”

„Este un talent special. E o plăcere să îl vezi jucînd, iar eu admir asta la el. Este rapid, tehnic, un fotbalist fabulos”. Ai avea impresia că Guardiola vorbeşte despre Iniesta, Messi sau Neymar. Antrenorul lui City se referă, însă, la Leroy Sane. Născut în Franţa din părinţi sportivi (mama lui e fosta gimnastă Regina Weber, iar tatăl lui este Souleymane Sane, fost fotbalist senegalez de naţională), Leroy a crescut şi şi-a făcut ucenicia în Germania. Driblingurile uluitoare, pasele cu o precizie milimetrică şi golurile spectaculoase l-au adus la numai 19 ani la debutul în naţionala de seniori a campioanei mondiale! FC Barcelona şi Real Madrid au asaltat-o pe Schalke 04 cu oferte, dar micuţul magician avea un singur vis: să lucreze cu Pep Guardiola. „Pentru el am venit la City. Ştiu că mă va ajuta să devin un fotbalist complet”, a recunoscut Sane. Iar fanii visează deja la transformarea lui în „Messi” de la City…

Gabriel Jesus

„Un jucător ieşit din comun, are potenţialul unui star”

* Vîrstă: 19 ani
* Sumă de transfer: 27.000.000 de lire sterline
* Poziţia în teren: atacant
* Porecla: „Vrăjitorul”

Sărăcia naşte fotbalişti geniali. Cel puţin în Brazilia. Născut şi crescut în Jardim Peri, una dintre numeroasele favele ale metropolei Sao Paulo, Gabriel Jesus a avut multe lipsuri în copilărie. A jucat fotbal în picioarele goale, pe străzile cu pietre ascuţite. A driblat cu sticle de plastic şi şi-a format şutul lovind maşini de la distanţă. „Sînt fanul lui. Mă uit la el şi mă văd pe mine în tinereţe. Avem atît de multe în comun”, l-a caracterizat compatriotul său Ronaldo, primul Ronaldo, pentru mulţi cel mai mare atacant central din istoria acestui sport. „Un jucător ieşit din comun. Se vede de la distanţă că este diferit, că are potenţialul unui star”, spunea şi preşedintele Barcelonei, Josep Maria Bartomeu, care a mers personal să îl vadă jucînd în tricoul lui Palmeiras. Neymar a fost pus să facă lobby, iar transferul lui Jesus la Barcelona părea iminent. Pînă cînd, într-o zi, Guardiola a pus mîna pe telefon şi l-a sunat. „Alo, sînt Pep…”. Discuţia dintre antrenor şi noul star sud-american a rămas secretă, dar rezultatul a fost fantastic pentru City. Atacantul a refuzat toate propunerile şi a devenit „cetăţean”, urmînd să se alăture echipei în ianuarie 2017.

Marlos Moreno

Puternic ca un taur şi agil ca o panteră

* Vîrstă: 19 ani
* Suma de transfer: 4.750.000 de lire sterline
* Poziţia: aripă, atacant
* Porecla: „Pantera”

Cutreierînd lumea în lung şi în lat în căutare de talente, Txiki Begiristain a ajuns în Columbia. Falcao a strălucit la Atletico, James Rodriguez e la Real Madrid. „Avem un puşti puternic ca un taur şi agil ca o panteră”, i-au spus oficialii de la Atletico Nacional. Văzuse la viaţa lui mulţi fotbalişti şi auzise multe „poveşti”. De la primul meci în care l-a urmărit, însă, pe Marlos Moreno a rămas fermecat. Transferul s-a făcut în mare secret. Suma plătită a fost una decentă. „Îl aşteaptă un viitor strălucit. Este extrem de înzestrat, dar mai are încă multe de învăţat”, l-a lăudat Begiristain. Cum atacul lui City este înţesat cu vedete, Marlos a fost împrumutat imediat la Deportivo La Coruna. Unde îl va avea coleg pe Florin Andone. Un an de practică în Primera Division cu o ţintă clară: întoarcerea triumfală în vara lui 2017!

Oleksandr Zinchenko

„Ratatul” lui Lucescu

* Vîrstă: 19 ani
* Suma de transfer: 1.700.000 de lire sterline
* Poziţia: mijlocaş central, „număr 10”
* Porecla: „Surpriza”

Cine are mai mult fler în a descoperi talente: Mircea Lucescu sau Pep Guardiola? Oleksandr Zinchenko şi cariera lui vor oferit acest răspuns. Puştiul blond a fost junior la Şahtar Doneţk, dar Lucescu nu a considerat că este suficient de bun pentru prima echipă. Oleksandr, care a trecut pe la toate naţionalele juvenile ale ţării sale, nu a disperat. A luat drumul Rusiei, unde a semnat cu FC Ufa. În martie 2015, a jucat primul meci pentru această echipă, iar în octombrie debuta deja la naţionala de seniori! Abilitatea în duelurile unu contra unu, controlul impecabil al balonului şi sîngele rece în faţa porţii au atras privirile cluburilor importante. Copilul lăsat să plece pe uşa din spate de Şahtar avea să intre rapid în inimile suporterilor, devenind, prin golul marcat în amicalul cu România de la finalul lunii mai, cel mai tînăr marcator din istoria naţionalei Ucrainei, suflîndu-i recordul lui Şevcenko, care data din 1996. Imediat după Euro 2016, unde a fost prezent, Zinchenko a semnat cu Manchester City la „recomandarea urgentă a lui Guardiola”!

117.950.000 de lire sterline a plătit Manchester City pentru cei mai promiţători 5 tineri fotbalişti din întreaga lume

„Voi dovedi ce pot ca antrenor şi în Anglia” (Pep Guardiola)

„Sînt fanul lui Jesus. Mă uit la el şi mă văd pe mine în tinereţe. Avem atît de multe în comun” (Ronaldo Luis Nazário de Lima)

„Pentru Mister Pep Guardiola am venit la City. Ştiu că mă va ajuta să devin un fotbalist complet” (Leroy Sane)