News

Studiu: Copiii cu astm trebuie să fie vaccinați cu prioritate. Au un risc mare de infecție cu COVID-19

Conform unui studiu din Marea Britanie, copii cu astm necontrolat prezintă un risc mai ridicat de a fi internați dacă se infectează cu coronavirus. Specialiștii recomandă vaccinarea acestora cu prioritate.
01.12.2021 | 13:39
Studiu Copiii cu astm trebuie sa fie vaccinati cu prioritate Au un risc mare de infectie cu COVID19
ADVERTISEMENT

Minorii care sunt bolnavi de astm necontrolat prezintă un risc mai ridicat de a fi internați dacă se infectează cu SARS-CoV-2.

Specialiștii recomandă vaccinarea cu prioritate a copiilor cu astm

Copii cu astm necontrolat au un risc mai ridicat de a fi internați în cazul în care se infectează cu coronavirus, motiv pentru care specialiștii consideră că ar trebui să aibă prioritate la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este susținut de un studiu efectuat de specialiștii din Scoția, Marea Britanie, care au publicat detaliile într-un articol al revistei științifice The Lancet Respiratory Medicine, specifică eurekalert.org.

Studiul din Scoția, realizat, între lunile martie 2020 și iulie 2021 pe un eșantion de aproximativ 750.000 de copii de vârstă școlară, a descoperit că minorii cu vârste între 5-17 ani cu astm necontrolat prezintă risc foarte mare.

ADVERTISEMENT

Copii cu astm prezintă o rată de internare cu COVID-19

Copii au fost internați tocmai din cauza astmului și li s-a prescris două sau mai multe tratamente pe bază de steroizi administrați oral în ultimii doi ani.

Ca urmare, rezultatele studiului au arătat că acești copii prezintă o rată de internare cu COVID-19 de la trei până la șase ori mai ridicată în comparație cu cei fără astm.

ADVERTISEMENT

Rezultatele, care au fost publicate în revista The Lancet Respiratory Medicine, indică necesitatea de a extinde recomandările actuale din Marea Britanie, de a oferi vaccin tuturor copiilor cu vârste între 12 și 17 ani, și la copiii cu astm necontrolat cu vârste de 5 ani și mai mari – adică un număr estimat de 109.488 în Marea Britanie.

Autorul principal al studiului: „E esențial să dezbatem actualele politici pentru vaccinarea prioritară”

Specialiștii arată că acordarea de prioritate la vaccinare contra COVID-19 acestui grup de copii va duce la reducerea riscului de infectare cu coronavirus, dar și a bolilor asociate, și la reducerea absenței în școli.

ADVERTISEMENT

„Pentru a înțelege ce copii cu astm prezintă un risc ridicat al efectelor serioase ale COVID-19, e esențial să dezbatem actualele politici pentru vaccinarea prioritară. Analizele noastre prezintă prima dovadă națională a riscului internării cu COVID-19 printre copii care prezintă indicii de un astm necontrolat”, spune profesorul Aziz Sheikh de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, autorul principal al studiului.

Aziz Sheikh: „Menținerea sub control a astmului la copii este esențială”

Astmul reprezintă una din cele mai comune afecțiuni de lungă durată ale copiilor, care afectează aproximativ 78 de milioane de copii cu vârste între 5 și 19 ani din lumea întreagă, în 2019 estimându-se că peste 1 milion de copii sunt tratați pentru astm numai în Marea Britanie.

„Principala concluzie a acestui studiu este că menținerea sub control a astmului la copii este esențială, deoarece acest lucru reduce considerabil riscul de spitalizare COVID-19. Vaccinarea celor cu astm slab controlat oferă un strat important suplimentar de protecție împotriva rezultatelor grave ale COVID-19”, a mai precizat Sheikh.

Astmul are mai mulți factori declanșatori și poate cauza simptome cronice precum: dificultăți de respirație, tuse și respirație neregulată.

Virusurile respiratorii sunt printre cei mai comuni declanșatori ai astmului, mai ales la minori.

În pofida dovezilor care arată că adulții cu astm necontrolat au un risc mai mare de a fi mai grav afectați de COVID-19, studiile la copii lipsesc și, de asemenea, până acum nu s-au făcut niciun fel de analize bazate pe populație.

ADVERTISEMENT
Tags: