News

Copiii din Brazilia, răpuși de Covid într-un ritm îngrijorător: ”Nu am mai văzut asta nicăieri în lume”

Copiii infectați cu Covid din Brazilia mor într-un ritm îngrijorător comparativ cu alte țări, anunță specialiștii epidemiologi din statul sud-american.
18.05.2021 | 23:22
Copiii din Brazilia rapusi de Covid intrun ritm ingrijorator Nu am mai vazut asta nicaieri in lume
ADVERTISEMENT

De la începutul crizei sanitare, în 2020, specialiștii au dat asigurări că cei mici sunt cel mai puțin predispuși la forme grave ale infecției și la decese din cauza infecției cu noul coronavirus.

Din păcate, se pare că există și zone unde cei mici mor într-un număr mult mai mare din cauza virusului. Brazilia se află în această situație nedorită.

ADVERTISEMENT

Copiii de vârste fragede din Brazilia, uciși într-un ritm îngrijorător de Covid-19

În statul sud american au fost înregistrate, de la începutul pandemiei până în prezent, peste 800 de decese în rândul copiilor cu vârsta de sub șase ani, scrie New York Times.

Până în prezent, în Brazilia au murit din cauza Covid-19 peste 436.000 de persoane. Dintre acestea, 832 au fost copii cu vârsta de sub 6 ani, potrivit sursei citate, care citează datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății din Brazilia.

ADVERTISEMENT

În comparație, în nordul Americii, în SUA, deși a fost raportat un număr dublu de cazuri totale de Covid-19, au fost înregistrate aproape 250 de decese în aceeași grupă de vârstă.

Specialiștii din sănătate încearcă să afle care sunt motivele acestui nivel ridicat al mortalității din rândul celor mici în statul sud-american.

ADVERTISEMENT

Medicii au ajuns la concluzia că motivul din spatele numărului foarte mare de decese ar putea să fie o tulpină a virusului descoperită pentru prima dată în Brazilia, care este mult mai contagioasă și poate reinfecta persoanele care s-au vindecat deja. Națiunea sud americană este a doua țară cu cele mai multe decese la nivel global.

Totodată, experții consideră că sistemul medical suprasolicitat al Braziliei și accesul neuniform la asistența medicală sunt printre motivele pentru care bebelușii și copiii mici cedează infecției Covid-19 într-un ritm ridicat.

ADVERTISEMENT

Epidemiologii din Brazilia: ”Este un număr absurd de mare”

Medicul Fatima Marinho, epidemiolog la Universitatea din Sao Paolo, conduce un studiu care evaluează numărul morților în rândul copiilor.

Acesta estimează că, la nivel mondial, peste 2.200 de copii sub 5 ani au murit de la începutul pandemiei, incluzând mai mult de 1.600 de copii cu vârsta sub un an.

Referindu-se stricat la cazul Braziliei, specialistul spune că vorbim de ”Un număr absurd de mare”. Acesta a adăugat că ”Nu am văzut asta nicăieri altundeva în lume”.

La unison, experții din Brazilia, Europa și Statele Unite sunt de acord că numărul deceselor copiilor de la Covid-19 în Brazilia părea a fi deosebit de ridicat.

Aceste numere sunt surprinzătoare. Acest lucru este mult mai mare decât ceea ce vedem în SUA”, a declarat dr. Sean O’Leary, vicepreședintele comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie și specialist în boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Colorado Anschutz.

Referitor strict la cazurile din Brazilia, experții consideră că lipsa accesului în timp util și adecvat la îngrijirea sănătății pentru copii odată ce se îmbolnăvesc este probabil un factor al numărului de decese.

În Statele Unite și Europa, au spus experții, tratamentul precoce a fost esențial pentru recuperarea copiilor infectați cu virusul. În Brazilia, medicii suprasolicitați au întârziat adesea să confirme infecțiile la copii, a mai spus dr. Marinho.

ADVERTISEMENT