Conform anchetei efectuate de DSP Sibiu la Păltiniș, acolo unde a existat un caz medical grav în urmă cu 10 zile, copiii intoxicați la hotelul stațiunii montane erau infectați cu stafilococ auriu.
La începutul lunii august, aproape 20 de copii dintr-o tabără de la Păltiniș au ajuns la spital. Cazați la un hotel de trei stele din stațiunea sibiană, minorii au început să se simtă rău după-amiază.
Imediat, profesorii care îi însoțeau au chemat ambulanțele. Dat fiind numărul mare de potențiale victime, autorităţile au activat Planul Roşu de intervenţie. În urma acestui caz grav, inspectorii de sănătate publică au început ancheta. A existat încă de atunci suspiciunea că elevii au făcut toxiinfecție alimentară.
Între timp, luni, 19 august, cei de la DSP au prezentat concluziile anchetei în cazul celor 17 copii cărora li s-a făcut rău la Păltiniș. Astfel, din comunicatul DSP Sibiu aflăm că minorii au fost infectați cu stafilococ auriu.
Probe cu acest virus s-au găsit în mâncare, mai exact în pastele cu unt la cuptor și în pulpa de porc la tavă. Aceste mâncăruri au fost consumate de minorii aflați în tabără.
De asemenea, același stafilococ a fost găsit și în secrețiile nazale a 3 lucrători din bucătăria hotelului la care au fost cazați copiii. ”Manifestările clinice, incubația scurtă a majorității cazurilor, cuprinsă în intervalul 2-14 ore, precum și remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfecție alimentară stafilococică.
Această ipoteza este susținută de prezența Staphylococului în secrețiile nazale a 3 angajați din blocul alimentar și de prezența aceluiași germen în proba de paste sau pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în data de 09.08.2024), precum și în lichidele de vărsătură recoltate de la doi copii simptomatici”, se arată într-un comunicat al DSP Sibiu, citat de Ora de Sibiu.
Problemele depistate în produsele alimentare servite copiilor în zilele de 8 august și 9 august ”sugerează deficiențe în respectarea măsurilor de igienă individuală și la locul de muncă a personalului din blocul alimentar”, precizează DSP.
Autoritățile sanitare au decis scoaterea celor 3 angajați din bucătărie și dispensarizarea lor prin medicul de familie. Angajații pot reveni la locul de muncă doar în baza avizului sanitar eliberat de medicul de familie odată ce rezultatele probelor vor ieși negative.
În plus, DSP a decis ca bucătarul șef al hotelului să fie amendat. Asta după ce nu au fost respectate normele de igienă. Acest lucru a condus la acest episod de toxiinfecție alimentară.
”Urmare a rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare și a alimentelor gătite, s-a sancționat cu amendă bucătarul șef al unității conform HG 857/2011”, au precizat reprezentanții DSP Sibiu.