News

Copiii între 6 și 12 ani, scutiți de certificatul verde, iar persoanele vaccinate scapă de carantina de noapte. Document

Guvernul a eliminat măsura prin care copiii cu vârste între 6 și 12 ani vor trebuie să prezinte certificatul verde, în anumite locații. De asemenea, nu mai este necesară carantina pe timp de noapte pentru persoanele vaccinate.
23.09.2021 | 12:21
Copiii intre 6 si 12 ani scutiti de certificatul verde iar persoanele vaccinate scapa de carantina de noapte Document
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat, joi, Hotărârea numărul 73, prin care s-au modificat anumite prevederi la hotărârea de săptămâna trecută, referitoare la regulile anti-Covid.

Prin noua Hotărâre, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani, prin care vor trebui să ateste testarea negativă de Covid, pentru a avea acces în anumite locații.

ADVERTISEMENT

”Se propune creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani”, se arată în document.

Vezi aici Hotărârea nr 73 cu privire la scutirea de carantină pe timp de noapte a persoanelor vaccinate

De altfel, se va elimina carantina de noapte pentru persoanele imunizate, iar magazinele vor sta deschise și după ora 18:00 în localitățile unde incidența depășește peste 4 la mie. În schimb, se vor închide după ora 18:00 dacă rata de infectare trece de 6 la mie. Regula se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

ADVERTISEMENT

”Se propune ca de la interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20,00-5,00 să se introducă o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, mai este precizat în noua hotâre.

ADVERTISEMENT

De la regula închiderii după ora 18:00, sunt exceptate, conform hotărârii:  ”unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.”

Capitala se află în scenariul roșu

Bucureștiul a intrat, miercuri, în scenariul roșu, după ce rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori. Așadar, trebuie prezentat certificatul verde în restaurante, evenimente private, concerte sau piscine.

ADVERTISEMENT

Ieri (miercuri-n.r) certificatul verde a fost stabilit inclusiv pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani. Acest lucru însemna că această categorie de vârstă era condiționată de prezentarea unui test negativ Covid la accesul în anumite locații.

Certificatul verde pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani a stârnit controverse din partea părinților, din cauză că această măsură este una costisitoare. Inclusiv, Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS, a spus despre această măsură că nu este în regulă.

“Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde şi vă spun acest lucru pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din ţările europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani.

Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea acestor certificate sau lucrurile legate de testare pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii”, a declarat Alexandru Rafila la RFI.

ADVERTISEMENT