News

Copiii riscă să fie afectați de noi epidemii din cauza pandemiei de Covid-19. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că există riscul ca, în urma pandemiei de Covid-19, să apară alte epidemii de boli ale copilăriei, care altfel ar fi putut fi evitate prin vaccinare.
16.07.2021 | 14:03
Copiii risca sa fie afectati de noi epidemii din cauza pandemiei de Covid19 Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Tentativa OMS de a investiga proveniența coronavirusului a fost blocată de liderii chinezi
ADVERTISEMENT

Focare de rujeolă, difterie sau poliomielită ar putea să apară ca o consecință a pandemiei de SARS-CoV-2, întrucât eforturile de comabatere a Covid-19 au afectat negativ campaniile de imunizare a copiilor pentru bolile specifice acestei vârste, avertizează OMS.

Potrivit statisticilor, circa 23 de milioane de copii din întreaga lume au ratat administrarea cel puțin unei doze de vaccin, iar 17 milioane le-au ratat pe toate.  Situația cea mai gravă este observată în cazul vaccinului împotriva rujeolei și a celui DTP (difterie-tetanos-pertussis, numele sub care mai este cunoscută tusea convulsivă).

ADVERTISEMENT

Chiar dacă rata cea mai mică a vaccinării împotriva bolilor copilăriei se observă în statele foarte sărace sau afectate de conflicte armate, OMS atrage atenția că în 2020 rata de de vaccinare a scăzut în majoritatea țărilor, numărul de copii care au ratat administrarea a cel puțin o doză fiind de 3,7 milioane mai mare.

Milioane de copii rămași nevaccinați din cauza pandemiei

În timp ce statele se agită zgomotos ca să pună mâna pe vaccinurile împotriva Covid-19, am făcut pași înapoi în ce privește celelalte vaccinări, lăsând copiii vulnerabili în fața unor boli evitabile precum rujeola, poliomielita sau meningita. Epidemiile concomitente a mai multor boli ar fi catastrofale pentru comunitățile și sistemele de sănătate care deja se luptă cu Covid-19, iar acest lucru face mai urgente ca niciodată investițiile în vaccinarea copiilor”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Față de 2019, în 2020 a crescut cu 3,5 milioane numărul copiilor care au ratat administrarea primei doze de vaccin DTP, vaccin mai bine cunoscut în România ca tetravalent întrucât, pe lângă difterie, tetanos și tuse convulsivă, asigură protecție și împotriva poliomielitei. În cazul vaccinului antirujeolic, creșterea este de 3 milioane.

La scară globală, creșterea ar putea să nu pară spectaculoasă, însă pentru prevenirea apariției de epidemii a acestor boli este necesar în grad foarte ridicat de vaccinare. De exemplu, OMS susține că epidemiile de rujeolă sunt evitabile doar la 95% dintre copii vaccinați. La nivel global, rata este de 86%, iar în România, în 2020, doar 75% dintre copii au primit ambele doze de vaccin împotriva rujeolei. Vârful din ultimii ani a fost atins în 2018 când rata era de 81%.

ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 și problemele asociate ne costă teren pe care nu puteam să-l pierdem, iar consecințele vor fi  plătit cu viețile și bunăstarea celor mai vulnerabili. Încă dinaintea epidemiei erau semne îngrijorătoare că pierdem teren în  lupta  pentru imunizarea copiilor împotriva bolilor evitabile, inclusiv cu focarele de rujeolă de acum doi ani”, a declarat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Vaccinarea împotriva HPV, în declin accentuat

Astfel, statele au alocat resurse și au direcționat o mare parte a personalului medical către combaterea Covid-19 cu prețul disfuncționalităților în campaniile de imunizare împotriva bolilor copilăriei. În multă țări, clinicile au fost închise sau programul de funcționare a fost redus, iar oamenii au devenit mai reticenți în ce privește frecventarea unităților sanitare din frica de molipsire cu coronavirus sau au avut probleme cu accesul în aceste unități din cauza restricțiilor de circulație.

ADVERTISEMENT

Îngrijorare provoacă nu doar vaccinarea pentru bolile cu grad mare de contagiozitate. Deja la un nivel scăzut, vaccinările împotriva papilomavirusului uman (HPV), care protejează fetele împotriva cancerului de col uterin, au fost considerabil afectate de închiderea școlilor. În consecință, în țările în care vaccinul HPV este gratuit, circa 1,6 milioane de fete nu au mai fost vaccinate în 2020. România nici măcar nu se află printre aceste țări, vaccinul împotriva HPV fiind făcut la cerere, contra cost, dacă fetele au trecut de 15 ani.

România nu are date la zi privind bolile transmisibile

Tot în această săptămână, jurnalul medical The Lancet a publicat un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) cu rezultate asemănătoare celor ale OMS. Potrivit modelului de calcul al IHME, scăderea provocată de pandemie în vaccinarea împotriva bolilor copilăriei este de 7% anul trecut. Iar scăderea nu a afectat doar țările sărace, fiind dat exemplul Europei centrale și de este unde numărul copiilor nevaccinați este în creștere.

De precizat este că statisticile nu se bazează doar pe date oficiale, ci și pe estimări în funcție de mai mulți factori întrucât datele furnizate de autorități sunt încă incomplete pentru anul 2020. De exemplu în România Centrul Național de Supraveghere  și Control al Bolilor Transmisibile ( CNSCBT) nu a dat publicității nici măcar raportul anual pentru 2019 de analiză a bolilor transmisibile aflate în supraveghere. De asemenea, ultima informare săptămânală făcută publică privind situația rujeolei în România datează din 17 iulie 2020.

ADVERTISEMENT