News

Copiii românilor din Austria ar putea primi alocații mai mari. Decizia finală, pe masa Curții de Justiție a UE

Unul dintre avocații generali ai Curții de Justiție a Uniunii Europene a propus judecătorilor CJUE să impună Austriei acordarea de alocații în cuantum egal pentru toți copiii persoanelor care lucrează în această țară.
21.01.2022 | 10:02
Copiii romanilor din Austria ar putea primi alocatii mai mari Decizia finala pe masa Curtii de Justitie a UE
Copii aflați în țară ai românilor care lucrează în Austria primesc alocații reduse/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din 1 ianuarie 2019, Austria a redus alocațiile pentru copiii persoanelor care muncesc în această țară, dacă acești copii nu se află pe teritoriul național, printre cei mai afectați de această măsură fiind cetățenii români

Măsura a determinat Comisia Europeană să dea în judecată guvernul de la Viena la Curtea de Justiție a Uniunii Europene apreciind faptul că diferențierea alocației în funcție de domiciliul copiilor este discriminatorie.

ADVERTISEMENT

Înainte ca judecătorii CJUE să se pronunțe, avocatul general Jean Richard de la Tour a propus Curții să dea curs cererii CE întrucât angajații străini din Austria plătesc același contribuții sociale ca și austriecii, deci ar trebui să beneficieze de aceleași prestații familiale.

Austria a redus prestațiile sociale pentru copiii imigranților

Punctele de vedere ale avocaților generali nu sunt obligatorii pentru CJUE, însă aceștia pot forumula opinii cu valoare de recomandare.

ADVERTISEMENT

Acordarea alocațiilor pentru copii într-un cuantum diferențiat a făcut parte dintr-o serie de măsuri mai ample ale guvernului austriac de a reduce ajutoarele pentru refugiați sau imigranți, chiar și în cazurile în care aceștia din urmă provin din țări ale Uniunii Europene.

Astfel, în cazul în care angajații care lucrează în Austria și-au lăsat copiii în țările de origine, alocațiile plătite de către guvernul de la Viena sunt diferențiate în funcție de indicele general al prețurilor din țărilor respective, diferențiere care a fost aplicată și în cazul unor avantaje fiscale.

ADVERTISEMENT

Măsura a condus la scăderi ale alocațiile pentru copii în cazul mai tuturor țărilor europene, cu excepția cetățenilor din statele vestice foarte bogate. Printre cei mai afectați au fost românii care lucrează în Austria care s-au trezit că primesc alocațiile în funcție de prețurile din România.

Avocatul general al CJUE reclamă încălcarea dreptului european

Mai multe state din estul UE, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să declanșeze procedura de infringement împotriva Austriei. CE s-a conformat și disputa a ajuns acum la CJUE. Înainte de pronunțarea Curții, au fost prezentate concluziile avocatului general căruia i-a fost repartizat dosarul, Jean Richard de la Tour.

ADVERTISEMENT

În Concluziile sale prezentate astăzi, avocatul general Jean Richard de La Tour propune Curții de Justiție să admită acțiunea formulată de Comisie și să constate că ajustarea alocației familiale, a creditului fiscal pentru copil aflat în întreținere, a bonusului familial „plus”, a creditului fiscal pentru gospodărie cu venit unic, a creditului fiscal pentru familie monoparentală și a creditului fiscal pentru pensie alimentară, pentru lucrătorii migranți ai căror copii au reședința permanentă într-un alt stat membru este contrară dreptului Uniunii”, se arată într-un comunicat dat publicității de către CJUE.

Richard de la Tour susține argumentul Comisiei potrivit căruia cuantumul acestor prestații nu poate fi diferențiat în funcție de reședința membrilor de familie întrucât constituie o atingere adusă dreptului la liberă circulație conferit cetățenilor Uniunii.

De asemenea, este invocat principiul comunitar după care un lucrător migrant plătește contribuții sociale și impozite într-un stat membru, trebuie să poată să beneficieze de aceleași alocații ca resortisanții naționali.

Avocatul general a menționat că pentru cetățenii austrieci cuantumul alocațiilor nu este diferențiat în funcție variațiile prețurilor în diferite zone ale țării și nu sunt luate în calcul nici nevoile specifice ale fiecărui copil, alocațiile variind doar în funcție de vârstă.

Avocatul general constată, în privința tuturor avantajelor și alocațiilor în cauză, că distincția efectuată în reglementarea austriacă în funcție de locul de reședință al copiilor îi afectează mai mult pe lucrătorii migranți și constituie o discriminare indirectă pe motiv de cetățenie care nu poate fi admisă decât dacă este justificată în mod obiectiv. Or, Austria nu a invocat niciun motiv care să poată justifica această discriminare indirectă, așa încât aceasta este incompatibilă cu dreptul Uniunii”, mai precizează sursa citată.

Alocații mai mici pentru copiii est-europenilor

Este menționat și un raport al Curții de Conturi austriece în care se spune că plata prestațiilor către lucrătorii ai căror copii au reședința în afara Austriei reprezintă numai 6% din total, raportul menționând că nu plata în sine este problematică, ci lipsa unui control adecvat în ceea ce privește acordarea acestor prestații.

Potrivit unor calcule realizate de către stirdiaspora.ro, măsura adoptată de Austria în 2019 a dus la reducerea considerabilă a alocațiilor pentru muncitorii proveniți din estul Europei. Astfel un copil din Belgia cu vârsta între 10 și 18 ani ai cărui părinți lucrează în Austria primește o alocație de 145 de euro. Suma scade la 79 de euro pentru un copil din Ungaria aflat în aceeași situație, iar pentru cei din România și Bulgaria alocația lunară este și mai mică, de 81, respectiv 63 euro.

ADVERTISEMENT