News

Copil din Iași, curentat după ce s-a urcat pe un vagon de tren. În ce stare se află acum

23.04.2021 | 15:56
Copil din Iasi curentat dupa ce sa urcat pe un vagon de tren In ce stare se afla acum
ADVERTISEMENT

Un copil de 12 ani a ajuns la spital cu arsuri pe 30% din suprafața corpului și multiple traumatisme, după ce s-a curentat pe un vagon al unui tren de marfă aflat pe o linie secundară din Gara Iași.

Un angajat CFR a observat că acesta zăcea inconștient într-o baltă de sânge (n.r. cel mai probabil, a căzut în urma șocului suferit) și a alertat imediat autoritățile. Ulterior, echipajul SMURD ajuns la fața locului pentru îngrijiri medicale l-a transportat în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Copii „Sfânta Maria”.

ADVERTISEMENT

În cauză a fost întocmită o anchetă și urmează să se stabilească împrejurările exacte în care s-a produs nefericitul incident. Din primele informații, micuțul se juca în gară alături de câțiva prieteni.

Copil de 12 ani din Iași, curentat după ce s-a urcat pe un vagon de tren

A intervenit echipa de terapie intensivă SMURD Iași și a găsit copilul căzut de pe un vagon. Accidentul s-a produs cel mai probabil prin arcul electric care a afectat copilul aflat pe un vagon de tren. Sunt mai multe traumatisme și arsuri.

ADVERTISEMENT

Estimarea la locul intervenției este de 30% arsuri de gradul II. Pacientul a fost preluat, s-a început reumplerea volemică, protejarea zonei arse și tratamentul zonei arse și tratamentul sedativ.

Minorul a căzut de la înălţime după electrocuţie prin arc electric, de la firele de înaltă tensiune de deasupra vagonului. Pacientul are o arsură pe 30 la sută din suprafaţa corporală, estimată a fi de gradul doi.

ADVERTISEMENT

A suferit traumatisme multiple prin cădere de la înălţime. S-a început tratamentul, apoi a fost transportat în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, pentru tratament de specialitate”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Cazuri de acest gen apar, din păcate, în fiecare an, mai ales în rândul adolescenților. De aceea, specialiștii reiterează ori de câte ori au ocazia importanța educației și prevenției făcute atât la școală cât și acasă.

ADVERTISEMENT

Recomandarea este prevenția făcută atât de școală cât și de părinți, bunici, familie. Copiii și tinerii trebuie să știe că urcarea pe un vagon de cale ferată sub firele de înalta tensiune reprezintă un risc foarte mare, un risc care duce la electrocuție.

Uneori se instalează stop cardio-respirator imediat după electrocuție, dar de fiecare dată apar arsuri grave și posibile traumatisme prin cădere întrucât se formează un arc voltaic iar persoană este aruncată de pe vagon.

Importantă este prevenția. Ea poate salva cu adevărat. Din experiența UPU-SMURD Iași, cele mai multe cazuri au fost cu evoluție nefavorabilă, cu arsuri pe suprafață extinsă, cu zile multe și grele de spitalizare în terapie intensivă, cu intervenții chirurgicale repetate, majore, extrem de importante, iar din păcate unele cazuri au avut evoluție nefavorabilă spre deces”, a explicat Diana Cimpoeșu.

ADVERTISEMENT
Tags: