Sporturi

Copil, Tecău, Ungur şi Mergea, convocaţi pentru întâlnirea cu Polonia din Davis Cup

04.09.2018 | 20:07
Copil Tecau Ungur si Mergea convocati pentru intalnirea cu Polonia din Davis Cup

Copil, Tecău, Ungur şi Mergea, convocaţi pentru întâlnirea cu Polonia din Davis Cup. România aliniază la start cea mai puternică echipă pentru duelul cu Polonia.

Federaţia Română de Tenis a anunţat jucătorii nominalizaţi de Gabriel Trifu, căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, pentru întâlnirea cu Polonia, din turul al treilea al Grupei a II-a, Zona Europa/Africa a Davis Cup by BNP Paribas.

Cei mai puternici jucători ai României, convocaţi pentru întâlnirea cu Polonia din Davis Cup. Căpitanul nejucător Gabriel Trifu i-a nominalizat pe Marius Copil, locul 82 ATP, Bogdan-Ionuţ Apostol, locul 598 ATP, Adrian Ungur, locul 675 ATP, Horia Tecău, locul 15 ATP la dublu, şi Florin Mergea, locul 593 ATP la dublu, pentru întâlnirea cu Polonia, din turul al treilea al Grupei a II-a a Zonei Euro-africane a Cupei Davis.

Copil, Tecău, Ungur şi Mergea, convocaţi pentru întâlnirea cu Polonia din Davis Cup

Alătui de cei cinci jucători, ca de fiecare dată, Federația Română de Tenis a inclus în lotul lărgit și doi tineri jucători, juniori de perspectivă: Nicholas David Ionel și Cezar Crețu. Întâlnirea va avea loc în 15 şi 16 septembrie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Echipa care va câştiga va promova în Grupa I a Zonei Euro-africane, iar învinsa va continua şi în 2019 în Grupa a II-a.

Adunarea Generală a Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) a adoptat la Orlando, proiectul de schimbare radicală a acestei competiții. Reforma Cupei Davis a fost adoptată cu 71.43 la sută din voturile celor 120 de delegaţi prezenţi la AG. Conform noului format, calendarul competiţiei a fost comprimat. Noul format va cuprinde o rundă de calificare în februarie, la care vor participa 24 de echipe, care vor juca meciuri acasă şi în deplasare. Cele 12 câştigătoare se vor califica în faza finală şi se vor alătura celor patru semifinaliste din anul anterior, care nu vor juca în februarie. În plus, la faza finală vor participa şi două beneficiare de wildcard, anunţate înainte de tragerea la sorţi a rundei de calificare.

Schimbări uriașe în formatul Cupei Davis

Faza finală se va desfăşura, de luni până joi, sub formă de grupe (şase grupe), iar fiecare confruntare va avea trei meciuri (două de simplu, unul de dublu, pe sistemul cu trei seturi). Primele clasate în fiecare grupă şi cele mai bune două echipe de pe poziţia secundă vor juca în sferturile de finală, vineri, iar sâmbătă şi duminică se vor desfăşura semifinalele şi finala. Prima fază finală conform noului format va avea loc în perioada 18-24 noiembrie 2019, la Madrid sau la Lille.

ITF a ajuns la un acord, la finalul lunii februarie, cu grupul Kosmos,  fondat şi condus de fundaşul echipei FC Barcelona, Gerard Pique, privind reformarea Cupei Davis, competiţie de tenis cu o istorie de aproape 119 ani, rezervată echipelor naţionale. Kosmos va investi în noul format trei miliarde de dolari, în 25 de ani. Tenismenul francez Nicolas Mahut a fost primul care a reacţionat dur pe Twitter după ce s-au anunțat schimbările. Acesta a scris că o parte a istoriei tenisului a dispărut “pentru un pumn de dolari”“Chiar şi Cincinnati plânge după această decizie ridicolă a ITF. Cele 12 voci ale FFT (Federaţia Franceză de Tenis) au făcut rău. Decizie foarte dificil de acceptat ca francez. Cupa Davis a murit şi o parte a istoriei sportului nostru a zburat pentru un pumn de dolari”, a scris Mahut.