News

Copil ucis de o amibă ce i-a “mâncat” creierul. Contaminarea a avut loc într-un parc acvatic

O amibă extrem de rară și foarte agresivă a contaminat un băiețel din Texas. Numită Naegleria fowleri, amiba cu pricina "i-a mâncat" creierul copilului, iar acesta a decedat.
29.09.2021 | 17:06
Copil ucis de o amiba ce ia mancat creierul Contaminarea a avut loc intrun parc acvatic
ADVERTISEMENT

Un băiat a încetat din viață în urma contaminării cu o amibă rară și agresivă. Infectarea a avut loc la un parc acvatic, cu arteziene, din Arlington, Texas, potrivit Associated Press. Copilul, al cărui nume nu a fost dat publicității, a fost internat o săptămână, însă pe data de 11 septembrie a  decedat.

În urma investigațiilor, medicii au stabilit că diagnosticul băiatului a fost meningoencefalita amebică primară, o infecție foarte puternică, generată de amoeba naegleria fowleri. Ca urmare a acestei tragedii, oficialitățile din domeniul sanitar au deschis o anchetă și au decis, ca măsură preventivă, închiderea tuturor parcurilor acvatice din zonă.

ADVERTISEMENT

Ancheta autorităților nu doar că a descoperit prezența amibei pe pardoseala din Don Misenheimer Park, dar a identificat și deficiențe în testarea calității apei  și în alte câteva locații din zonă.

De asemenea, oficialii orașului Arlington au declarat, potrivit Associated Press, că  în cazul a două dintre cele patru arteziene din oraș existau neconcordanțe în jurnalele de testare. În plus, în unele cazuri, angajații Parks and Recreation, fie nu au reușit să înregistreze nivelurile de clorurare ale apei, fie nu au testat deloc apa.

ADVERTISEMENT

Mai mult, se pare că unele neconcordanțe din citirile concentrației de clor din apă corespund, ca  date, cu zilele în care băiețelul decedat a vizitat artezienele din Parcul Don Misenhimer, respectiv  sfârșitul lunii august și la începutul lunii septembrie.

Oficialitățile au mai declarat că apa potabilă a orașului nu a fost contaminată, ea provenind dintr-un sistem izolat.

ADVERTISEMENT

Caz similar de contaminare cu amiba ucigașă

Acest caz neobișnuit este unul rar, dar nu atât pe cât s-ar crede. La jumătatea lunii septembrie, un alt  băiețel, David Pruitt, în vârstă de 7 ani, din regiunea Tehama, a murit din cauza meningoencefalitei amebice primare, sau PAM, pe 7 august, a spus mătușa sa, Crystal Hayley, potrivit NBC News.

David s-a infectat cu acest parazit, rar și agresiv, în timp ce înota într-un lac din nordul statului California, iar părinții l-au dus, de urgență, la spital, când starea lui s-a agravat. Ulterior, copilul a fost transportat cu un elicopter, la Centrul Medical al Universității Davis din California, însă, din nefericire, nu a mai putut fi salvat.

ADVERTISEMENT

Din 1971, în California, 10 contaminări cu Naegleria fowleri

Contaminările cu amiba Naegleria fowleri este una extrem de rară, potrivit statisticilor Agenției pentru Servicii de Sănătate a regiunii Tehama, din 1971 și până în prezent, în California fiind înregistrate doar 10 cazuri.

Potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, acest parazit infectează, de  regulă, oamenii, în situația în care este contaminată apa în care aceștia se află, amiba pătrunzând în organism prin nas.

ADVERTISEMENT