Life

Copilăria actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, marcată de o dramă cumplită. Nu a știut niciodată de ce tatăl i-a fost ucis în război

Copilăria marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan a fost marcată de o dramă cumplită. Miklos Horthy, supusul lui Hitler i-a ucis tatăl și nu a înțeles niciodată ce s-a întâmplat.
02.01.2023 | 11:01
Copilaria actorului Ovidiu Iuliu Moldovan marcata de o drama cumplita Nu a stiut niciodata de ce tatal ia fost ucis in razboi
O dramă a marcat viața actorului Ovidiu Iuliu Moldovan. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Viața și copilăria actorului român Ovidiu Iuliu Moldovan au fost marcate de pierderea prematură a tatălui său. Bărbatul a fost ucis de Miklos Horthy, unul dintre vasalii lui Hitler.

Drama prin care Ovidiu Iuliu Moldovan a trecut de la o vârstă fragedă

Ovidiu Iuliu Moldovan a avut o carieră de succes în teatru și film, cu roluri memorabile jucate pe scenă și peste 40 de producții cinematografice în care a apărut, fiind distins și cu Premiul Uniter, în anul 2004.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe 1 ianuarie 1942, la Cluj, mai exact în satul Vișinelu, comuna Sărmașu- acum aflate în județul Mureș. În 1964 a devenit absolvent al IATC-ului din București, unde îndrumători i-au fost Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

Doar un mai târziu a debutat la Teatrul Naţional din Timişoara -unde a rămas pentru patru ani- interpretând rolul  Mio, din Pogoară iarna de Maxwell Anderson.

ADVERTISEMENT

Când s-a mutat la Teatrul Naţional din Bucureşti, la chemarea lui Radu Penciulescu, l-a întruchipat pe Oswald din Regele Lear de William Shakespeare. Acesta este locul în care a rămas până la sfârșitul vieții, fiind, de altfel, și regizor.

Totuși, viața actorului nu a fost deloc ușoară. Copilăria i-a fost marcată de pierderea bruscă și tragică a tatălui. Bărbatul a fost luat prizonier în Al Doilea Război Mondial, când românii au îndurat multe suferințe, iar evreii au fost deportați, și ucis de Miklos Horthy, vasal al lui Hitler și fost guvernator al Ungariei.

ADVERTISEMENT

Oricât a încercat, Ovidiu Moldovan nu a înțeles de ce s-a întâmplat acest lucru și nu a reușit să afle amănunte, dar în semn de recunoștință, a luat numele de „Iuliu”.

Ovidiu Iuliu Moldovan a refuzat să mai joace în filme după ce i-a murit mama

O altă mare suferință a marelui actor a fost provocată de moartea celei care l-a adus pe lume. În 1995, când femeia s-a stins din viață Ovidiu Iuliu Moldovan a luat o decizie radicală, aceea de a nu mai juca în filme, ci doar pe scenă.

ADVERTISEMENT

Ovidiu Iuliu Moldovan și-a iubit țara și se mândrea cu zona din care provine, păstrându-și accentul specific Ardealului până când și-a dat ultima suflare, pe 12 martie 2008.

„Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Caramitru… Îi suna şi le zicea: ‘O vinit frăţioru’ meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideţi repede!’.

Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”, a povestit Mircea Moldovan, fratele său, conform Adevărul.ro. 

Pe 15 ianuarie 2008, de ziua lui Mihai Eminescu, Ovidiu Moldovan a urcat pentru ultima dată pe scenă, alături de Valeria Seciu, care a murit anul acesta, și Ion Caramitru.

ADVERTISEMENT