News

Coplata serviciilor medicale, pe lista Guvernului pentru adoptare! Ce se întâmplă cu pacienții

24.04.2019 | 15:58
Coplata serviciilor medicale pe lista Guvernului pentru adoptare Ce se intampla cu pacientii

Guvernul României urmează să adopte, în sedința de miercuri, proiectul de Ordonanță de urgență privind introducerea coplății în sistemul medical privat. Conducerea a amânat, în urmă cu două săptămâni, adoptarea proiectului, motivând lipsa unei dezbateri cu reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Coplata serviciilor medicale este pe lista Guvernului pentru adoptare

La începutul ședinței de Guvern, prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, printre altele, că ”ne vom asigura că pacienții vor fi informați corect în prealabil cu privire la costul serviciilor medicale”, sumele fiind evidențiate separat suportate de către stat și cele plătite din fonduri proprii. „Adoptăm în sedința de astăzi un proiect prin care asigurăm drepturile pacienților drepturile pacienților care aleg serviciile oferite de clinici private.

Prin completarea legislației, reglementăm faptul că persoanele asigurate care apelează la servicii medicale oferite de clinici private vor plăti numai diferența dintre tariful practicat de acel furnizor și tariful decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, ne asigurăm că pacienții vor fi informați corect în prealabil cu privire la costul serviciilor medicale, fiind evidențiate separat sumele suportate de către stat și cele plătite din fonduri proprii.

Coplata serviciilor mediacale, pe lista Guvernului pentru adoptare! Ce se întâmplă cu pacienții
Vasile Barbu, a subliniat că proiectul ”este o bombă socială și va afecta grav pacienții”

Se desființează pachetul gratuit de servicii

Astfel, persoana asigurată va cunoaște din timp costurile unei intervenții sau ale unui tratament. În cazul în care nu are posibilitatea plății contribuției personale, se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contribuție personală sau aplică un cost mai mic pentru același tip de servicii. Ministerul Sănătății a finalizat acest proiect de act normativ după consultări cu asociațiile pacienților și furnizorii privați de servicii medicale”, a declarat Dăncilă.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților(ANPP), Vasile Barbu, a subliniat că proiectul ”este o bombă socială și va afecta grav pacienții”. Pe scurt, se desființează pachetul gratuit de servicii, conform spuselor oficialului.