Fotbal intern

Copos se apără! Ce spune de acuzaţiile de plagiat

UPDATE / George Copos se apară în privinţa acuzaţiilor aduse de plagiat: "E o tîmpenie! O să mă duc în instanţa de judecată, iar instanţa va decide consecinţele. Punct. O parte din autori...
17.06.2015 | 14:56
Copos se apara Ce spune de acuzatiile de plagiat
ADVERTISEMENT

UPDATE / George Copos se apară în privinţa acuzaţiilor aduse de plagiat: “E o tîmpenie! O să mă duc în instanţa de judecată, iar instanţa va decide consecinţele. Punct. O parte din autori au fost folosiţi în bibliografie, pentru că numai aceia au scris despre alianţele matrimoniale.

Deci, practic, am studiat o parte a aceleiaşi bibliografii (n.r. folosită de Cătălin Parfene). Comisia o să facă o analiză ca să vadă care sînt autorii luaţi în considerare la bibliografie.

ADVERTISEMENT

În orice caz, o lucrare care nu a fost publicată niciodată nu poate fi plagiată. Nu există aşa ceva, o să se vadă în instanţă”, a spus Copos, citat de www.ziarulring.ro.

*********************************************************************************************************************************

ADVERTISEMENT

În lunile petrecute după gratii, George Copos a scris 5 cărţi, care i-au redus numărul zilelor de puşcărie.

Universitatea Bucureşti a decis astăzi că George Copos a plagiat cînd a scris cartea “Alianţe matrimoniale în politica principilor Ţării Româneşti şi Moldovei între secolele XIV-XVI” (vezi foto).

ADVERTISEMENT

Iată mai jos comunicatul integral al Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti.

Comunicat al Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti

Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a realizat examinarea preliminară a sesizării domnului Cătălin Parfene, membru al comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, autorul lucrării de disertaţie „Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)” susţinută în 2005, la Facultatea de Istorie, privind două chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI”, apărută sub semnătura domnului George Copos, la editura Niculescu în 2014 şi conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator ştiinţific al lucrării sale de disertaţie şi prefaţator al volumului semnat de domnul George Copos.

STEAUA. Primul AMICAL! Rădoi DEBUTEAZĂ ca antrenor principal!

Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conţinut şi nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înfiinţarea unei comisii de experţi care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei şi eventualele sale consecinţe vor fi făcute publice.

ADVERTISEMENT

Comisia de etică a constatat, în urma primirii informaţiilor cerute Administraţiei Naţionale Penitenciarelor, căreia îi mulţumeşte pentru promptitudinea răspunsului lămuritor, că există o imperfecţiune majoră a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deţinuţilor care realizează şi publică lucrări ştiinţifice în regim de detenţie. Faptul că girul unui profesor universitar, dar şi că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialişti să decidă că lucrarea publicată are caracter ştiinţific, măreşte arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanţială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul ştiinţific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist şi cu instrumente mai rafinate. Comisia de etică solicită Universităţii din Bucureşti să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor ştiinţifice în regim de detenţie.

DINAMO. Negoiţă pregăteşte SCHIMBUL verii! Vrea un STELIST!

În ce priveşte conduita academică a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat că modul în care acesta a intervenit public privindu-l atât pe fostul său masterand, domnul Cătălin Parfene, dar şi pe autorul George Copos, este cel puţin discutabil. În această privinţă, Comisia va face recomandări Facultăţii de Istorie şi Universităţii din Bucureşti.

Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti consideră că valorile comunităţii academice trebuie în continuare apărate în contextul în care atât plagiatul, dar şi alte forme de atac la integritatea academică rămân subiecte sensibile în lumea academică dar şi în percepţia publică.

Sursa: gsp.ro

ADVERTISEMENT