News

Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din România, uitată de autorități! „Ni s-a spus că nu este o prioritate pentru Ministerul Culturii”

04.03.2020 | 16:45
Mănăstirea Corbii de Piatră, la puțin timp după slujba de duminică. Sursa foto - fanatik
ADVERTISEMENT

Pe drum de Argeș, printre sătucuri pustiite de doruri și abandonate de tineri, oamenii au învățat să trăiască cu gândul la Diasporă. În majoritatea cazurilor, acolo este Aproapele, indiferent că acestuia i se mai spune mamă, tată sau frate. Și toți cei care au rămas, posibil de dragul celor plecați, au învățat să respecte ceea ce se cheamă ACASĂ! În rest, pentru cei duși în lumea largă, locul acesta e dor și durere. Așa că, cei de aici, nu ezită atunci când ai nevoie de un reper! Așa am descoperit și Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din România. Un lăcaș de cult cu o istorie aparte, dar, din păcate, uitată de autorități.

Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din România, uitată de autorități!

De când lumea și pământul, neamul românesc nu a ezitat să bată la porțile bisericii atunci când a simțit că nu mai poate. Creștini ortodocși prin grație divină, oamenii și-au adus aminte de începuturi, au căutat orbește lumina și căința și s-au rugat întru apropiere. Căci ce poate să lipsească, în acest moment, românului mai mult decât apropierea. Într-o mare de despărțiri și într-un ocean de lacrimi amare, rugile merg cu precădere pentru revederi cu bine.

ADVERTISEMENT

Și oamenii n-au ezitat! Bătrâni care nu înțeleg „străinătățurile” astea și de ce în curțile lor răsar case mari, dar goale, copii frumoși, parcă rupți din alte vremuri, femei care își trăiesc poveștile de dragoste la mii de kilometri sau care caută pavăză pentru urmașii plecați, cu toții au luat cu asalt bisericile. La sat, preotul are încă har, aduce lumină și liniște, oferă răspunsuri întrebărilor dificile.

„Ni s-a spus că nu este o prioritate pentru ministerul Culturii”

Aici, preotul este ascultat, urmat și apreciat. Și-a câștigat aceste drepturi în timp, prin gesturi simple care au APROPIAT. A răspuns cu dragoste, cu har lăsat de la Pronie și a ajutat fără tăgadă. Așa s-a întâmplat și în Corbii de Piatră, acolo unde mănăstirea s-a luminat cu fiecare zi, cu fiecare slujbă, în ciuda piedicilor venite de la guvernanți sau parlamentari.

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat că mănăstirea Corbii de Piatră datează încă din secolul XIV și găzduieşte cel mai vechi ansamblu de pictură din țara noastră. Acesta este realizat chiar înaintea celui de la Biserica Domnească de la Curtea de Argeş și reînfiinţat în perioada domnitorului Neagoe Basarab.

Drept pentru care, cine vrea să trăiască minunea pe propria piele, să fie martor istoriei, să vadă cum arată aceasta, să simtă, poate să meargă în orice zi. În mănăstire se țin slujbe fără preget, de două ori pe zi, dimineața și seara, în ciuda faptului că umiditatea crescută a mai deteriorat unele picturi.

ADVERTISEMENT

Niciun oficial de la Ministerul Culturii nu a călcat vreodată pe aici. Ar fi fost nevoie, dar, probabil, România are alte lucruri mai importante. Moțiunile de cenzură câștigă teren, culorile politice se amestecă, la fel nuanțele și doctrinele. Și sub aceste auspicii, cine mai are nevoie de istorie sau trecut? Și ce să facem cu astfel de moșteniri?

„De când am venit eu aici s-au tot făcut înștiințări. De prin 2003 încoace. A avut loc și o interpelare în Parlament legat de mănăstirea noastră, un parlamentar din Argeș a vrut să afle mai multe, dar i s-a transmis că nu reprezintă o prioritate pentru Ministerul Culturii”, a spus exclusiv pentru FANATIK, Părintele Ignatie, unul dintre cei care slujesc aici.

ADVERTISEMENT

Și Dumnezeu știe care mai sunt prioritățile, atât de tare le-a mai amestecat clasa politică. Fără ajutor, „biserica din piatră” supraviețuiește cu harul preoților de acolo și prin bunăvoința oamenilor. Care, ca o veste bună, vin. Atât cei din sat, cât și turiști dornici să cunoască și să vadă minunea cu ochii lor.

„Turiști sunt, Slavă Domnului, oamenii ajung, Se fac slujbe în fiecare zi, de două ori pe zi, dimineața și seara. Nădăjduim să atragem fonduri europene pentru restaurare. Poate vom avea chiar mai mulți turiști”, a continuat părintele Ignatie.

De o valoare inestimabilă, mănăstirea rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată într-un perete masiv de stâncă. De altfel, aceasta este și imaginea care te însoțește mult timp după ce ai plecat. Un munte de piatră, un munte în care ”s-a cioplit” și a fost adusă lumina. Culmea, Corbii de Piatră este singurul lăcaş de cult din Romania care are două altare funcţionale pe acelaşi naos.

S-a pus în discuție, la un moment dat, o ipoteză care putea să facă înconjurul lumilor. Astfel, conform unor specialiști, cele două altare ar fi fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât şi celui catolic. Aspectul lor bizantin infirmă însă această supoziţie.

„Aici suntem într-un blocaj de trei ani. Deși am încercat să accesăm fonduri europene. Numai că nu se poate executa refacerea din cauza unor probleme juridice cu terenul. Nu are intabulare, nu am putut intra pentru restaurare, rămâne ca Ministerul să prindă în buget pentru 2020 încolo lucrările necesare”, spunea și primarul Virgil Baciu despre mănăstire, pentru libertatea.ro

Și totuși, Corbii de Piatră se încăpățânează să reziste timpului. Mănăstirea a trăit și vremuri mai bune, dar, categoric, din nepăsarea autorităților a avut parte și de altele mai proaste. Acum, „biserica din piatră” trăiește din lumina oamenilor, din doruri și din harul preoților.

Și a tuturor celor care vin să-și spună ruga și să caute calea!

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: