News

Coreea de Nord a lansat 8 rachete balistice în Marea Japoniei. Îngrijorare la Washington și Seoul

Coreea de Nord a lansat 8 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în decurs de o oră, în direcția Mării Japoniei. A fost vorba de un test care a provocat deja îngrijorare la nivel internațional.
05.06.2022 | 12:06
Coreea de Nord a lansat 8 rachete balistice in Marea Japoniei Ingrijorare la Washington si Seoul
Kim Jong-un, șeful supram al Coreei De Nord, ar putea pregăti teste nucleare, cred liderii occidentali / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a lansat o nouă provocare la adresa Occidentului dar și a vecinilor din sud, după ce și-a testat noile rachete de tip SRBM, cu o rază de până la 1.000 de kilometri, conform agenției germane de presă dpm.

Testul cu rachete balistice, răspuns la manevrele americane din Marea Filipinelor

În ciuda rezoluțiilor ONU care interzic Phenianului să folosească rachete balistice capabile să transporte încărcături nucleare, Kim Jong-un a luat decizia de a testa mai multe astfel de arme, încă de la începutul acestui an. Liderul de la Phenian a testat inclusiv celebra sa rachetă balistică intercontinentală.

ADVERTISEMENT

Testul de sâmbătă a fost al 18-lea din acest an și a venit ca un posibil răspuns la exercițiul comun de trei zile, desfășurat în Marea Filipnelor de forțele navale americane și sud-coreene. La acesta a participat și portavionul american USS Ronald Raegan.

Phenianul a caracterizat aceste manevre militare ca provocări la adresa Coreei de Nord.

Reacții dure pentru Coreea de Nord, de la Seoul și Tokyo

În replică la testele de sâmbătă, președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a anunțat că va întări măsurile de securitate națională și va continua programul comun de apărare cu Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Și Noubuo Kishi, ministrul apărării din Japonia, a declarat că testele cu rachete ale Coreei de Nord ”nu pot fi tolerate”, scrie Reuters. Conform oficialului japonez, cel puțin una dintre rachete avea o traiectorie variabilă.

Tehnologie militară avansată folosită de Kim Jong-un

Testul precedent ordonat de Kim Jong-un a avut loc la sfârșitul lunii mai, atunci când Coreea de Nord a lansat 3 rachete spre Marea Japoniei, la doar câteva ore după plecarea din regiune a președintelui SUA, Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Una dintre aceste rachete avea ”o traiectorie ciudată”, au declarat oficiali americani pentru CNN. Mai exact, racheta ar fi executat un ”dublu arc”, adică a urcat și a coborât de două ori, succesiv.

Cea de-a doua fază a traiectoriei, descrisă prin acest „dublu arc” ar putea sugera existenţa unui vehicul de reintrare în atmosferă desprins din racheta principală şi ar sugera capacitatea Coreei de Nord de a avea în arsenal astfel de arme.

ADVERTISEMENT

Tot atunci, nord-coreenii au testat și o rachetă balistică intercontinentală, pe care au propulsat-o circa 360 de kilometri, în Marea Japoniei, la o altitudine de 540 de kilometri.

ADVERTISEMENT