Coreea de Nord a lansat o nouă provocare la adresa Occidentului dar și a vecinilor din sud, după ce și-a testat noile rachete de tip SRBM, cu o rază de până la 1.000 de kilometri, conform agenției germane de presă dpm.
În ciuda rezoluțiilor ONU care interzic Phenianului să folosească rachete balistice capabile să transporte încărcături nucleare, Kim Jong-un a luat decizia de a testa mai multe astfel de arme, încă de la începutul acestui an. Liderul de la Phenian a testat inclusiv celebra sa rachetă balistică intercontinentală.
Testul de sâmbătă a fost al 18-lea din acest an și a venit ca un posibil răspuns la exercițiul comun de trei zile, desfășurat în Marea Filipnelor de forțele navale americane și sud-coreene. La acesta a participat și portavionul american USS Ronald Raegan.
Phenianul a caracterizat aceste manevre militare ca provocări la adresa Coreei de Nord.
În replică la testele de sâmbătă, președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a anunțat că va întări măsurile de securitate națională și va continua programul comun de apărare cu Statele Unite ale Americii.
Și Noubuo Kishi, ministrul apărării din Japonia, a declarat că testele cu rachete ale Coreei de Nord ”nu pot fi tolerate”, scrie Reuters. Conform oficialului japonez, cel puțin una dintre rachete avea o traiectorie variabilă.
Testul precedent ordonat de Kim Jong-un a avut loc la sfârșitul lunii mai, atunci când Coreea de Nord a lansat 3 rachete spre Marea Japoniei, la doar câteva ore după plecarea din regiune a președintelui SUA, Joe Biden.
Una dintre aceste rachete avea ”o traiectorie ciudată”, au declarat oficiali americani pentru CNN. Mai exact, racheta ar fi executat un ”dublu arc”, adică a urcat și a coborât de două ori, succesiv.
Cea de-a doua fază a traiectoriei, descrisă prin acest „dublu arc” ar putea sugera existenţa unui vehicul de reintrare în atmosferă desprins din racheta principală şi ar sugera capacitatea Coreei de Nord de a avea în arsenal astfel de arme.
Tot atunci, nord-coreenii au testat și o rachetă balistică intercontinentală, pe care au propulsat-o circa 360 de kilometri, în Marea Japoniei, la o altitudine de 540 de kilometri.