News

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, în timp ce portavionul USS Ronald Reagan exacuta exerciții navale în zonă

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice spre apele din largul coastei sale estice, fiind cel de-al șaptelea test efectuat în ultimele două săptămâni
08.10.2022 | 22:23
Coreea de Nord a lansat o noua racheta balistica in timp ce portavionul USS Ronald Reagan exacuta exercitii navale in zona
Coreea de Nord a devenit un aliat apropiat al Moscovei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lansarea celor două rachete a avut loc la câteva ore după ce forţele sud-coreene şi americane au încheiat manevre navale comune care au inclus portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan.

Un nou test balistic al Coreei de Nord

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din zona Munchon, în provincia Kangwon, în apele din largul coastei de est a peninsulei, a declarat duminică reporterilor șeful Statului Major al armatei sud-coreene.

ADVERTISEMENT

Rachetele au fost lansate între orele 1:47 și 1:53, ora locală, duminică, potrivit ministrului de stat al Apărării din Japonia, Toshiro Ino. Ambele rachete au căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a adăugat acesta.

Se estimează că prima rachetă a zburat aproximativ 350 de kilometri, adică 217 mile, la o altitudine maximă de aproximativ 100 de kilometri, adică 62 de mile, potrivit lui Ino. A doua a parcurs aproximativ aceeași distanță.

ADVERTISEMENT

Ino a precizat că nu au fost raportate pagube la navele aflate pe mare, dar Ministerul Apărării încă analizează detaliile și investighează ce fel de rachete au fost lansate, inclusiv posibilitatea ca acestea să fie rachete balistice lansate de submarine.

Armata Coreei de Sud și-a consolidat supravegherea și vigilența și își menține o poziție de pregătire deplină, cooperând îndeaproape cu SUA, a declarat șeful de stat major al țării.

ADVERTISEMENT

A 25-a lansare din acest an

Aceasta este cea de-a 25-a lansare de rachete din acest an, potrivit CNN, incluzând atât rachete balistice, cât și de croazieră. Ultima lansare a avut loc joi, când Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, ultima dintr-o serie de lansări din ultimele două săptămâni.

Paza de coastă din Japonia a instruit navele să fie atente la informații și să nu se apropie de obiectele care au căzut în mare. De asemenea, a cerut navelor să raporteze orice informație relevantă.

ADVERTISEMENT

Marți, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă, fără avertisment, care a survolat și a trecut pe lângă Japonia, ceea ce a determinat Japonia să își avertizeze cetățenii să se pună la adăpost.

Racheta de marți a zburat deasupra nordului Japoniei la primele ore ale dimineții și se crede că a aterizat în Oceanul Pacific. Ultima dată când Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei a fost în 2017.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că, dacă Coreea de Nord continuă “pe acest drum” al provocărilor după lansarea rachetei balistice de marți, “nu va face decât să sporească condamnarea, să sporească izolarea și să sporească măsurile care sunt luate ca răspuns la acțiunile lor”.

Statele Unite au impus vineri noi sancțiuni, în urma recentelor teste balistice efectuate de Coreea de Nord, au anunțat Departamentul de Trezorerie și Departamentul de Stat al SUA.

Coreea de Nord își lansează de obicei rachetele în apele din largul coastelor Peninsulei Coreene, ceea ce face ca zborul de marți deasupra Japoniei să fie considerabil mai provocator.

Accelerarea agresivă a testelor de armament a declanșat alarma în regiune, iar SUA, Coreea de Sud și Japonia au răspuns cu lansări de rachete și exerciții militare comune. De asemenea, SUA a redislocat un portavion în apele din apropierea peninsulei, o mișcare pe care autoritățile sud-coreene au calificat-o drept “foarte neobișnuită”.

Japonia a emis un protest ferm împotriva Coreei de Nord prin intermediul ambasadei sale de la Beijing, a declarat Ino.

Joi, navele de război americane, sud-coreene și japoneze au efectuat un exercițiu de apărare antirachetă în Marea Japoniei, a precizat Comandamentul SUA-Indo-Pacific într-o declarație.

Ar putea urma un test nuclear

După cum a remarcat săptămâna aceasta Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, secvențele anterioare de teste balistice nord-coreene au fost urmate de un test nuclear.

Oficialii americani și sud-coreeni avertizează de luni de zile că un al șaptelea test nuclear este iminent, în timp ce imaginile din satelit ale unui sit de testare complet pregătit la Punggye-ri sugerează că singura întrebare care se pune acum este una legată de momentul politic.

“În acest moment, ca Kim Jong-un să dea înapoi și să oprească provocările ar părea contraproductiv pentru interesele sale, ca să nu mai vorbim de cantitatea de resurse risipite pentru a efectua aceste teste de armament”, a declarat Soo Kim, analist la RAND Corporation, pentru The Guardian.

“Ne aflăm într-un ciclu de provocări cu arme. Ceea ce rămâne, în esență, este un test de rachetă balistică intercontinentală și, potențial, cel de-al șaptelea test nuclear mult așteptat”, a mai precizat acesta.

La fel ca în cazul oricărei alte manifestări majore a puterii militare nord-coreene, momentul și contextul sunt la fel de importante ca orice indiciu că armele regimului devin tot mai avansate din punct de vedere tehnologic – și mai amenințătoare.

Consensul în rândul observatorilor de la Pyongyang a fost că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, va evita să întreprindă orice acțiune care ar putea să fure centrul atenției regionale de la China – principalul aliat al Nordului și cel mai mare donator de ajutor – care se pregătește să organizeze un congres rar al Partidului Comunist la 16 octombrie.

Dar există motive convingătoare pentru care Pyongyang a ales acest moment pentru a lansa o rachetă, despre care se crede că este o Hwasong-12, care este teoretic capabilă să lovească teritoriul american Guam din Pacific.

A fost o reamintire a faptului că tehnologia de armament a Coreei de Nord avansează – a zburat mai departe decât orice altă rachetă de până acum – ca parte a unei demonstrații mai ample a capacităților balistice ale regimului. Acesta a efectuat opt lansări de rachete în doar 10 zile și un număr fără precedent de 40 până acum în acest an, potrivit ONU.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Comunicatul dat de TAS în cazul Simonei Halep
Comunicatul dat de TAS în cazul Simonei Halep
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Mâncare de spital
Mâncare de spital "dezgustătoare": meniul a devenit viral pe internet. Ce li s-a servit pacienţilor internaţi în unitatea medicală din Glasgow
„Vom bombarda nuclear Kievul, Londra, Berlin, Washington”. Medvedev amenință cu războiul nuclear total...
„Vom bombarda nuclear Kievul, Londra, Berlin, Washington”. Medvedev amenință cu războiul nuclear total dacă Ucraina câștigă războiul
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba...
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Care sunt cele mai norocoase zodii săptămâna aceasta. Au parte numai de bucurii...
Care sunt cele mai norocoase zodii săptămâna aceasta. Au parte numai de bucurii în această perioadă
Decizia în cazul Simonei Halep, în așteptare. Completul de arbitraj încă deliberează
Decizia în cazul Simonei Halep, în așteptare. Completul de arbitraj încă deliberează
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat...
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat până a fost dus la urgențe. ''Era să moară, acum și-a revenit''
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E...
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E un partid nou”
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant