News

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică. Statele Unite desfășoară exerciții militare în peninsulă

Coreea de Nord a lansat duminică o nouă rachetă balistică în contextul în care SUA și Coreea de Sud desfășoară exerciții militare în peninsulă
19.03.2023 | 13:26
Coreea de Nord a lansat o noua racheta balistica Statele Unite desfasoara exercitii militare in peninsula
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lansarea de duminică a avut loc la doar două zile după ce Phenianul a lansat cea mai puternică rachetă a sa, racheta balistică intercontinentală Hwasong-17 (ICBM), fiind al doilea test cu rachete intercontinentale efectuat în acest an.

Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune spre marea din largul coastei de est a Peninsulei Coreene, potrivit Coreei de Sud și Japoniei, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de teste de armament efectuate de acest stat.

ADVERTISEMENT

Racheta, lansată duminică de la situl Dongchang-ri de pe coasta de vest, în jurul orei 11:05 (02:05 GMT), a zburat aproximativ 800 km înainte de a lovi o țintă, potrivit unei declarații militare sud-coreene. Ministerul japonez al Apărării a declarat că racheta a zburat până la 50 km (30 de mile).

Seulul a condamnat recentele lansări de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord ca fiind o “încălcare clară” a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul de stat japonez al Apărării, Toshiro Ino, a declarat că racheta a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei și că nu au fost raportate pagube la navele sau avioanele din zonă. El a calificat lansarea drept “o amenințare” la adresa securității Japoniei, a regiunii și a comunității internaționale, care “nu poate fi absolut deloc tolerată”.

ADVERTISEMENT

“Comportamentul Coreei de Nord amenință pacea și securitatea internațională și este inacceptabil”, a declarat Ino într-o conferință de presă, adăugând că Japonia a protestat vehement la ambasada Coreei de Nord din Beijing. Comandamentul american Indo-Pacific a declarat că lansarea de duminică nu reprezintă o amenințare imediată la adresa personalului american sau a aliaților săi. Dar recentele lansări de rachete evidențiază impactul destabilizator al programelor ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice ale Phenianului, a precizat acesta într-o declarație.

Statele Unite, exerciții militare cu bombardiere strategice

Bombardiere strategice americane au participat duminică la exerciții aeriene comune cu forțele sud-coreene, în aceeași zi în care Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. La exercițiu au participat bombardiere strategice americane B-1B, avioane de vânătoare invizibile F-35A ale Forțelor Aeriene sud-coreene și avioane de vânătoare F-16 ale Forțelor Aeriene americane și a făcut parte din exercițiul comun Freedom Shield, a precizat armata într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Vestea despre exercițiu a venit în aceeași zi în care Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în marea dintre Peninsula Coreeană și Japonia, la scurt timp după ora locală 11.00, potrivit Ministerului japonez al Apărării și armatei sud-coreene. Cu toate acestea, Ministerul sud-coreean al Apărării nu a dorit să confirme dacă exercițiul de antrenament aerian cu bombardierele americane a avut loc înainte sau după lansarea rachetei.

“Alianța Coreea de Sud-SUA menține cea mai bună poziție de apărare combinată în fața instabilității regionale continue a Coreei de Nord”, a declarat armata sud-coreeană în comunicatul său de presă, potrivit CNN. “Mergând înainte, vom realiza “Pace prin putere” și vom spori credibilitatea descurajării extinse a SUA pe baza capacităților și a posturii solide a alianței”, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Înaintea exercițiilor Freedom Shield, care vor dura 11 zile, Coreea de Nord a amenințat că va lua “cele mai dure măsuri de contracarare a celor mai vicioase comploturi ale SUA și ale adepților săi”. Sâmbătă, Coreea de Nord a afirmat că aproximativ 800.000 dintre cetățenii săi s-au oferit voluntari pentru a se înrola sau reînrola în armata țării pentru a lupta împotriva Statelor Unite.

Ziarul de stat Rodong Sinmun a relatat sâmbătă că aproximativ 800.000 de studenți și muncitori din întreaga țară și-au exprimat numai vineri dorința de a se înrola sau de a se reînrola în armată pentru a contracara Statele Unite.

Experții spun că, pe lângă exercițiile militare comune și întâlnirea din această săptămână dintre președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și liderul japonez Fumio Kishida, Pyongyangul s-a arătat indignat de planul președintelui american Joe Biden de a-i găzdui pe Yoon și pe soția sa la Casa Albă luna viitoare.

ADVERTISEMENT