News

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Măsură promptă luată de guvern: ”Vă rugăm să vă deplasaţi în subteran”

Guvernul de la Tokyo a sfătuit populația să se adăpostească la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra zonelor din nordul Japoniei.
04.10.2022 | 07:14
Coreea de Nord a lansat o racheta balistica deasupra Japoniei Masura prompta luata de guvern Va rugam sa va deplasati in subteran
Coreea de Nord a generat alerta în Japonia, după ce a lansat o rachetă balistică. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform ultimelor informații, Coreea de Nord a lansat deasupra Japoniei o rachetă balistică despre care se presupune că are rază medie de acţiune. În acest context, guvernul nipon i-a avertizat pe locuitorii insulei Hokkaido să rămână în adăposturi.

Coreea de Nord intensifică testarea rachetelor balistice

De asemenea, s-a decis și suspendarea temporară a unor operaţiuni feroviare. Conform jurnaliștilor de la BBC, a fost prima lansare a unei rachete asupra Japoniei de către Coreea de Nord după cea din anul 2017.

ADVERTISEMENT

Lansarea acestei rachete balistice a fost remarcată marți și de armata sud-coreeană. Potrivit sursei citate anterior, în prim-plan este o campanie intensivă de teste a Phenianului.

Înaltul comandament al armatei sud-coreene a transmis într-un comunicat de presă că lansarea a avut loc în “est“. Nu au fost oferite alte detalii. Și reprezentanții pazei de coastă japoneze au confirmat lansarea rachetei nord-coreene.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran”, au tramsmis oficialii guvernului nipon într-o alertă emisă la 07:29 (luni, 22.29 GMT).

Japonezii au fost anunțați că trebuie să intre în adăposturi

Jurnaliștii televiziunii naţionale NHK au subliniat că japonezii din două regiuni situate în nordul ţării au fost rugați să evacueze casele şi să meargă la adăposturi.

ADVERTISEMENT

Regimul condus de dictatorul Kim Jong-un deţine mai multe arme nucleare, iar la începutul anului a început o campanie intensivă de testare. Săptămâna trecută, Phenianul a efectuat patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

De cealaltă parte, reprezentanții forțelor armate sud-coreene, japoneze și americane au efectuat la data de 30 septembrie exerciţii trilaterale antisubmarin. A fost prima acțiune de acest tip derulată în ultimii cinci ani.

ADVERTISEMENT

Exercițiile au fost consemnate la doar câteva zile după ce forţele navale americane şi sud-coreene au desfăşurat exerciţii în largul Peninsulei Coreene. La 29 septembrie 2022, vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a fost la Seul, în Zona Demilitarizată (DMZ), pentru a evidenţia angajamentul “neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud de atacurile Nordului.

ADVERTISEMENT