News

Coreea de Nord anunță că a testat cu succes o rachetă hipersonică

Peninsula Coreeană continuă să fie scena unei curse a înarmării, iar Coreea de Nord își ascunde demersurile sub motivația că își întărește capacitățile de apărare.
29.09.2021 | 15:41
Coreea de Nord anunta ca a testat cu succes o racheta hipersonica
ADVERTISEMENT

Cursa înarmării continuă în peninsula coreeană, iar, marți, Phenianul a anunțat că a testat, cu succes, în provincia Jagang, din nordul țării, o rachetă planoare hipersonică, potrivit agenției  KCNA.  Succesul acestui test este, potrivit AFP, de o ”mare importantă strategică”. Testarea marchează un pas important în demersurile nord-coreene de a-și multiplica, pe toate căile, capacitățile de apărare.

Mai mult, rachetele hipersonice ating viteze mult superioare celor balistice sau celor de croazieră și sunt mai greu detectabile chiar și de către sistemele antirachetă performante folosite de Statele Unite ale Americii. De altfel, armata sud-coreeană a anunțat că, marți, a detectat un proiectil lansat de Coreea de Nord, dar fără a oferi detalii cu privire la altitudinea rachetei și distanța parcursă de aceasta.

ADVERTISEMENT

Totuși, miercuri, şefii Statului Major de la Seul au anunţat că armatele, sud-coreeană şi americană, au capacitatea de a  detecta și intercepta acest nou tip de rachetă hipersonică. Asta în timp ce Coreea de Nord anunță că au fost confirmate  ”controlul navigaţiei şi stabilitatea rachetei”, dar şi ”manevrabilitatea sistemului său de ghidaj şi a caracteristicilor de zbor planat al ogivei hipersonice detaşate”, potrivit anunțului făcut de agenția KCNA.

Racheta hipersonică, botezată Hwasong-8, lansată fără prezența lui Kim Jong Un?

Lansarea rachetei hipersonice,  al cărei nume este Hwasong-8,  a fost supervizată de către un membru de rang înalt al aparatului de stat nord-coreean, Pak Jong Chon,  fără a fi menționat, nicăieri, numele dictatorul, Kim Jong Un. De altfel, ziarul oficial Rodong Sinmun a publicat o imagine cu racheta, în care se observă că aceasta este dotată cu o serie de aripioare de ghidaj.

ADVERTISEMENT

Un profesor de la Institutul de Studii ale Extremului Orient, Lim Eul-chul,  afirmă că Phenianul foloseşte dezvoltarea armamentului ”ca pe un mijloc de a crea un spaţiu de manevre diplomatice şi totodată pentru a-şi consolida puterea militară”. De asemenea, profesorul Lim Eul-chul consideră că vor mai exista tiruri viitoare.

De altfel, capacitățile militare sunt consolidate de ambele Corei, cea de Nord  și cea de Sud, fapt  ce echivalează cu o veritabilă cursă a înarmării în  peninsulă. Seulul  a cheltuit miliarde de  dolari, în acest sens, iar luna aceasta a testat, în premieră, lansarea unei rachete balistice de la bordul unui submarin. Teoretic, Coreea de Sud nu are motive de îngrijorare, SUA staționând, în baza tratatului de securitate, circa 25.500 de soldați în sudul Peninsulei.

ADVERTISEMENT

De teama COVID, Phenianul este, în acest moment, mai izolat ca niciodată, după ce şi-a închis frontierele la începutul anului. Mai mult, nordul peninsulei este vizat de o serie de  snacțiuni, ca urmare a derulării programelor de înarmare nucleară și balistică, deși acestea au fost interzise.

Negocierile cu SUA, în impas

După insuccesul  summit-ului din 2019, de la Hanoi, dintre dictatorul Kim Jong Un și fostul președinte american Donald Trump, negocierile dintre Coreea de Nord și Statele Unite  au intrat într-un impas. Asta în contextul în care de când a preluat puterea  Kim Jong Un, programele de înarmare au progresat.

ADVERTISEMENT

Administraţia Biden apreciază că  lansarea de marţi constituie o încălcare a sancţiunilor şi o ameninţare la adresa comunităţii internaţionale. Președintele american Joe Biden a mai anunțat, în repetate rânduri, că este dispus,  în cadrul acțiunilor de dezarmare nucleară, să aibă întâlniri cu reprezentanții nord-coreeni, oriunde și oricând, fără a pune condiții prealabile. Coreea de Nord, însă, nu a dat semne că renunță la arsenalul său, despre care susține că îi este necesar pentru a se apăra, în cazul unei invazii americane.

ADVERTISEMENT