News

Coreea de Nord, de 15 ani în clubul exclusivist al puterilor nucleare. De ce are nevoie Kim Jong-un de aceste arme distrugătoare

Coreea de Nord a intrat în 2006 în rândul puterilor nucleare, iar nevoia statului pentru aceste arme ar putea fi mai reală decât pare.
09.10.2021 | 09:00
Coreea de Nord de 15 ani in clubul exclusivist al puterilor nucleare De ce are nevoie Kim Jongun de aceste arme distrugatoare
Coreea de Nord, de 15 ani în clubul exclusivist al puterilor nucleare. De ce are nevoie Kim Jong-un de aceste arme distrugătoare. Sursa foto: hepta.ro, pixabay.com, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Au trecut 15 ani când Coreea de Nord a devenit, în mod oficial, o putere nucleară, agitând opinia publică occidentală.

Statul izolat a încercat încă din primii ani ai formării sale să își dezvolte un program nuclear, iar primii pași au fost făcuți undeva în 1962, când lumea se confrunta cu Criza Rachetelor Cubaneze.

ADVERTISEMENT

Nord-coreenii au primit ajutor de la sovietici pentru dezvoltarea unui program nuclear de cercetare, însă atât URSS, cât și China au refuzat să ofere sprijin pentru dezvoltarea armelor de acest fel.

Dezvoltarea efectivă a programului a început în anii 1980, când statul a început să desfășoare activități de fabricare și conversie a uraniului. Se pare că Pakistanul este actorul care a oferit acces la tehnologie nucleară Coreei de Nord, încă de la finele anilor 1990.

ADVERTISEMENT

Având acces la informații, cercetarea a mai durat câțiva ani, iar la 9 octombrie 2006, Coreea de Nord intra în clubul ”select” al puterilor nucleare. La data respectivă, statul a efectuat cu succes un test subteran, al unei bombe mai mici de o kilotonă.

Au mai urmat alte câteva teste, ajungând la un total de șase desfășurate în decurs de 11 ani. Toate au fost efectuate subteran, iar puterea armelor a crescut constant.

ADVERTISEMENT

În urma celui de-al cincilea test, din septembrie 2016, Coreea de Nord a anunțat că este primul test de succes al unui focos nuclear capabil să fie montat pe o rachetă.

Veștile au fost cum nu se poate mai proaste pentru americani, având în vedere că Kim a arătat că are rachete balistice cu rază lungă de acțiune, ce ar putea lovi ținte de pe coasta de vest a SUA.

ADVERTISEMENT

Mai rău, se crede statul lucrează la racheta balistică Hwasong-13, a cărei potențială rază de acțiune i-ar permite, teoretic, să lovească Statele Unite oriunde pe continent. În ultimele zile, statul a confirmat și că a testat cu succes o rachetă hipersonică.

Care sunt puterile nucleare ale lumii

Care este clubul select al statelor cu arme nucleare? E unul foarte restrâns, în care se află câteva state importante ale lumii. Vorbim în primul rând despre cele cinci puteri nucleare semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară: Franța, China, Rusia (moștenind armamentul URSS), Marea Britanie și Statele Unite.

Cele cinci țări sunt și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Mai există, însă, și alte puteri nucleare, iar aici vorbim despre India, Pakistan, și Coreea de Nord.

Un caz special este cel al Israelului, despre care se presupune că deține arme nucleare, dar care nu a admis niciodată acest fapt, astfel că situația este ambiguă.

Africa de Sud, Belarus, Kazahstan și Ucraina au avut, de asemenea, arme nucleare. Prima și-a închis programul odată cu semnarea tratatului NPT, iar celelalte au repatriat armele către Rusia după căderea URSS.

De ce are nevoie Coreea de Nord de arme nucleare

Armele nucleare ale Coreei de Nord, deși având o capacitate și o destinație ofensivă, sunt mai degrabă o armă defensivă a regimului. Sunt foarte puțini experți care consideră că Kim ar avea vreodată de gând să lanseze un prim atac împotriva Coreei de Sud sau împotriva Statelor Unite, conștient fiind de faptul că propria țară ar dispărea, literalmente, de pe fața pământului în câteva ore.

În schimb, armele nucleare ajută statul să se protejeze împotriva unui eventual atac, venit fie de la vecinii din sud, fie de peste ocean. Statele Unite, puse în fața armelor nucleare ale Coreei de Nord, nu riscă să atace sau să invadeze statul.

Seul se află la cam 45 de kilometri de granița cu Nordul, capitala Coreei de Sud neavând, practic, nicio șansă în caz de război. Coreea de Nord este foarte conștientă că n-ar avea niciodată șanse să câștige un război cu vreun inamic de-al său, dar are capacitatea de a face pagube ireparabile celor ce ar avea de gând să atace.

Iar, având în vedere istoricul Statelor Unite în ceea ce privește eliminarea liderilor politici pe care nu îi agreează, cu exemple nenumărate din Orientul Mijlociu și din America Latină, Coreea de Nord are un motiv în plus să nu renunțe la programul nuclear.

Nici faptul că politica americană se schimbă nu neapărat după cum bate vântul, ci după cum se schimbă președintele, nu ajută prea mult. Promisiunile unui lider american pot să nu mai însemne nimic odată ce mandatul său a expirat.

Probabil cel mai recent exemplu către care Kim Jong-un trebuie să privească este cel al lui Muammar al-Gaddafi. Dictatorul a renunțat la programul nuclear al Libiei, iar câțiva ani mai târziu murea împușcat, bătut și chiar sodomizat cu o baionetă.

Din păcate, programul nuclear prin care statul și mai exact, regimul se protejează împotriva dispariției este și cel care împiedică vreo dezvoltare reală a Coreei de Nord.

Este cel mai izolat stat din lume, nu doar din proprie inițiativă, ci și din inițiativa restului lumii, o mulțime de sancțiuni fiind îndreptate împotriva Coreei de Nord. Astfel, statul nu își poate asigura o dezvoltare economică și socială. Resursele pe care le are sunt deja foarte limitate, iar o bună parte din ele sunt direcționate către proiecte mai mult sau mai puțin fantasmagorice și demne de un dictator, programul nuclear fiind unul dintre acestea.

Între timp, Kim Jong-un și alți lideri ai lumii cu care acesta încearcă să negocieze nu fac altceva decât să fie un du-te, vino în care se fac doi pași înainte, dar și doi înapoi. Kim nu vrea să renunțe la arme înainte de a primi anumite concesii, iar rivalii săi nu vor să facă aceste concesii înainte de renunțarea la programul nuclear.

ADVERTISEMENT