Recent, Coreea de Nord a dezvăluit ceea ce a susținut a fi primul său submarin cu propulsie nucleară. Phenianul a descris noul submarin de mari dimensiuni ca fiind un „submarin cu propulsie nucleară purtător de rachete strategice”, afirmând că este capabil să transporte până la zece arme nucleare, cu o rază de acțiune care ar putea amenința continentul american.
Dacă dezvăluirile se confirmă, dezvoltarea unui submarin nuclear reprezintă o evoluție semnificativă în dezvoltarea Coreei de Nord ca stat cu arme nucleare majore. Într-adevăr, acest sistem ar oferi Phenianului avantaje decisive față de vecinii săi sud-coreeni, care nu dispun de capacități de arme nucleare, cu atât mai puțin de o capacitate nucleară maritimă.
Experții sud-coreeni au estimat că presupusul submarin nuclear nord-coreean este un submarin de 6 000-7 000 de tone – de două ori mai mare decât ultimul submarin convențional al Coreei de Nord, Hero Kim Kun Ok, care a fost prezentat pentru prima dată în 2023. Descrierea nord-coreeană a noului submarin ca fiind un „submarin cu rachete strategice” indică faptul că acesta va lansa probabil arme nucleare precum racheta Pukguksong-6, despre care Phenianul susține că are o rază de acțiune de peste 10.000 de kilometri.
Dacă va fi operațional, un astfel de submarin ar asigura Coreei de Nord o capacitate de a doua lovitură, permițându-i să lanseze atacuri nucleare de represalii de sub apă – o capacitate care este dificil de detectat și contracarat.
Dezvăluirea submarinului are loc într-o perioadă în care Rusia și Coreea de Nord și-au consolidat legăturile. Într-adevăr, este posibil ca Rusia să fi furnizat asistență tehnică cheie Phenianului, posibil în schimbul armelor convenționale nord-coreene și al trupelor care să sprijine eforturile sale în războiul din Ucraina.
Totuși, implicarea specifică a Rusiei rămâne neclară în problema submarinului. Cu toate acestea, având în vedere cât de mult avea nevoie Rusia de asistența Coreei de Nord, Kim a fost probabil capabil să negocieze dur – posibil chiar să convingă Moscova să predea cel puțin o parte din secretele sale nucleare foarte bine păzite, scrie publicația National Interest.
Acest lucru sfidează decenii de reticență a Moscovei de a împărtăși astfel de tehnologii avansate cu Coreea de Nord. La apogeul Războiului Rece, de exemplu, Kremlinul a refuzat în mod sistematic să împărtășească tehnologie submarină avansată. Dar războiul din Ucraina și izolarea internațională a Moscovei care a urmat au modificat fundamental astfel de calcule.
Baza tehnologică existentă a Coreei de Nord și dependența sa continuă de sisteme învechite sugerează cu tărie că nu are capacitatea internă de a dezvolta singură un submarin cu propulsie nucleară. Dacă ajutorul rusesc ar fi confirmat, ar arăta încă o dată cât de profundă a devenit relația dintre Moscova și Phenian – și cât de neproductivă ar fi probabil o încercare a administrației Trump de a relua discuțiile cu Phenian.
Oferind Coreei de Nord asistență tehnică pentru dezvoltarea unui submarin nuclear, Moscova complică, de asemenea, interesele americane și ale aliaților lor din regiunea Indo-Pacific. Spre deosebire de flota sa de submarine antice cu propulsie diesel, o navă cu propulsie nucleară ar putea rămâne scufundată pentru perioade lungi de timp, sporindu-și capacitatea de supraviețuire și invizibilitatea.
Acest lucru ar complica eforturile de apărare antirachetă ale Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei, forțând o reevaluare serioasă a posturilor de securitate regională.
Pe de altă parte, există și sceptici printre experții militari cu privire la capacitatea Phenianului de a dezvolta un submarin nuclear. Flota actuală de submarine a Phenianului, care numără între 70 și 90 de submarine, se bazează în mare parte pe modele sovietice învechite, cum ar fi submarinele cu propulsie diesel din clasa Romeo din anii 1950. Construirea unui submarin cu propulsie nucleară necesită o tehnologie avansată.
Scepticii au observat că, pentru a construi cu succes un submarin nuclear, Coreea de Nord ar avea nevoie de un reactor nuclear miniaturizat, de sisteme de propulsie sofisticate și de capacitatea de a gestiona combustibilul nuclear. Ei susțin că Coreea de Nord, care este puternic sancționată și lipsită de resurse, nu a reușit să demonstreze astfel de capacități.