News

Coreea de Nord, pregătită pentru un nou test nuclear. Kim Jong-un caută ”momentul potrivit”

Coreea de Nord caută ”momentul potrivit” pentru efectuarea unui nou test nuclear, după ce s-au încheiat pregătiri în acest sens. Informația a fost transmisă de un deputat sud-coreean.
19.05.2022 | 15:14
Coreea de Nord pregatita pentru un nou test nuclear Kim Jongun cauta momentul potrivit
Kim Jong-un se pregătește de un nou test nuclear. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un deputat sud-coreean transmite că Kim Jong-un a terminat pregătirile pentru un nou test nuclear și că așteaptă ”momentul potrivit” pentru a-l efectua.

Kim Jong-un așteaptă ”momentul potrivit” pentru a efectua un nou test nuclear. Reacția SUA

Deputatul sud-coreean, pe numele său Ha Tae-keung, a obținut informații în acest sens de la serviciile secrete (NIS), transmite France 24.

ADVERTISEMENT

”Pregătirile pentru un test nuclear sunt acum încheiate şi (Phenianul) caută acum momentul potrivit”, a spus presei Ha Tae-keung, care face parte din comisia de informații a Adunării Naţionale.

Coreea de Nord ar putea efectua testul nuclear în timpul vizitei lui Joe Biden în Coreea de Sud

SUA au reacționat față de ceea ce a transmis deputatul sud-coreean și consideră că există ”o posibilitate reală” ca Phenianul să găsească ”momentul potrivit” în timpul turneului preşedintelui Joe Biden, în Asia. Mai exact, liderul de la Casa Albă va merge vineri în Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Testarea nucleară a Coreei de Nord ar include ”alte teste cu rachete, teste cu rachete cu rază lungă de acțiune sau un test nuclear sau, sincer, ambele” a declarat consilierul pentru securitate națională, al lui Biden, Jake Sullivan.

Miercuri, președinția de la Seul a informat că SUA și Coreea de Sud și-au stabilit un ”plan B”, dacă se va ivi o provocare majoră. Toate acestea se întâmplă în contextul în care Kim Jong-un a anunțat, săptămâna trecută, primele cazuri de coronavirus.

ADVERTISEMENT

La ultimul bilanț, de miercuri, Coreea de Nord avea raportate 232.880 de noi infectări și șase decese. Președintele țării i-a acuzat pe oficialii din subordinea sa că dau dovadă de ”imaturitate” și ”slăbire”, din cauză că nu au gestionat situația pandemiei așa cum ar fi trebuit.

De altfel, Kim-Jong-un nu acceptă ca populația sa să fie vaccinată anti-Covid. Autoritățile sanitare nord-coreene le prescriu oamenilor antibiotice sau îi sfătuiesc să consume ceai și să facă gargară cu apă sărată.

ADVERTISEMENT