News

Cum au răspuns ”inamicii” Coreei de Nord la testele balistice din 2022? Sudul mizează mai mult ca niciodată pe diplomație, SUA aplică sancțiuni

Coreea de Nord a efectuat două teste cu rachete hipersonice în primele zile ale anului 2022, iar Coreea de Sud și SUA au răspuns în mod diferit la aceste provocări.
13.01.2022 | 15:02
Cum au raspuns inamicii Coreei de Nord la testele balistice din 2022 Sudul mizeaza mai mult ca niciodata pe diplomatie SUA aplica sanctiuni
Cum au răspuns Coreea de Sud și SUA la testele balistice ale Nordului. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cu toate că cel mai izolat stat din lume se confruntă cu grave probleme economice și sociale, având în vedere că o criză alimentară și o posibilă foamete bat la ușă, Coreea de Nord a început anul în forță în ceea ce privește sectorul militar, dorind să traseze o direcție clară pentru 2022.

Astfel, statul izolat a efectuat deja două teste cu rachete în primele zile ale anului. Cel mai probabil, este vorba de două rachete hipersonice, cu toate că cea de-a doua nu a fost încă identificată ca atare. Viteza înregistrată în cazul testului doi ar fi fost de peste 12.000 de kilometri pe oră. Coreea de Sud a anunțat, pe această cale, că în cazul celui de-al doilea test ar fi fost vorba de o rachetă mai avansată decât în cazul primului.

ADVERTISEMENT

Desigur, nicio mișcare de acest fel a statului nu poate fi neobservată sau trecută cu vederea, iar Statele Unite și Coreea de Sud au reacționat, fiecare într-un mod diferit. Dacă vecinii de la sud doresc o soluție diplomatică pozitivă, americanii se văd nevoiți să impună și sancțiuni regimului, dincolo de încercările de discuție.

Coreea de Sud încearcă să aducă toate părțile implicate la masa tratativelor

În ziua în care Coreea de Nord efectua primul test balistic din acest an, președintele sud-coreean se afla într-un oraș de la granița dintre cele două țări, fiind prezent la o ceremonie legată de o cale ferată despre care acesta speră că, într-o bună zi, va uni cele două țări.

ADVERTISEMENT

Moon Jae-in a pledat încă o dată pentru dialog, despre care spune că poate ”trece în mod fundamental peste această situație”, referindu-se la dorința sa ca cele două țări să reînceapă negocierile de pace pentru a încheia, formal, Războiul Coreean. ”Dacă ambele Corei lucrează împreună și clădesc o relație de încredere, atunci pacea poate fi obținută într-o bună zi.”

Moon își termină mandatul de președinte peste doar câteva luni, în mai, și acum încearcă din răsputeri să repună în prim-plan negocierile pentru pace și să aducă toți actorii relevanți la masa discuțiilor. Vorbim aici inclusiv despre SUA și China, ambele țări fiind implicate în războiul de la mijlocul secolului trecut. Adresându-se Adunării Genreale a ONU, președintele sud-coreean a afirmat că dacă toate părțile implicate în conflict ”ar proclama un final pentru război, cred că am putea face progrese ireversibile în privința denuclearizării și am putea intra într-o eră a păcii.”

ADVERTISEMENT

Publicul sud-coreean este, în mare parte, susținător al discuțiilor de pace, însă experții sunt divizați referitor la subiect. Criticii cred că poziția Coreei de Sud ar putea fi subminată și că alianța cu SUA ar putea avea de suferit. Susținătorii, însă, subliniază că până acum, doar diplomația a fost cea care a redus tensiunile din peninsulă.

SUA impune primele sancțiuni împotriva Coreei de Nord din administrația Biden

În timp ce Coreea de Sud încearcă să se așeze la masă cu vecinii din nord și să discute despre pace, aliații americani pun din nou presiune pe regimul dictatorial. În urma celui de-al doilea test balistic al Nordului, administrația Biden a decis să impună primele sancțiuni împotriva regimului de la Phenian.

ADVERTISEMENT

Aceste prime sancțiuni impuse de Joe Biden se referă la șase cetățeni nord-coreeni, un rus și o firmă din Rusia, despre care Washingtonul spune că ar fi responsabili de cumpărarea celor necesare pentru programul militar. Trezoreria SUA spune că aceste sancțiuni vor să oprească dezvoltarea programelor de armament ale Coreei de Nord, dar și pentru a preveni proliferarea tehnologiilor nucleare, arată reuters.com.

Administrația Biden a încercat, fără succes, să discute cu Phenianul pentru a convinge regimul să renunțe la armele nucleare, însă Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, spune că SUA rămân decise să continue pe calea diplomatică.

Christine Ahn, director executiv al grupului de sprijin Women Cross DMZ, spune că trebuie să se renunțe la forță și că declarația de încheiere a războiului trebuie însoțită și de ”schimbări fundamentale în politica SUA, dar și asigurări de toate părțile pentru reducerea ostilităților.” Aceasta spune că cei care se opun declarației de pace nu au venit cu nicio alternativă viabilă.

Deși Moon încearcă să aducă toate părțile implicate la masa negocierilor, SUA încă nu au confirmat sprijinul pentru această încercare a președintelui sud-coreean, iar consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan declara în octombrie 2021 că Washingtonul și Seulul au ”perspective oarecum diferite cu privire la secvența exactă a condițiilor sau a implementărilor în timp” ale prevederilor tratatului, conform aljazeera.com.

Astfel, cu doar câteva luni înainte de a preda mandatul, președintele sud-coreean se vede ajuns într-un impas pe care e puțin probabil să îl mai poată rezolva în timp util, iar politica eventualului succesor în direcția tratatului de pace este încă o necunoscută.

ADVERTISEMENT