News

Coreea de Nord vrea băuturi fine și costume pentru a renunța la armele nucleare. Negocierile pentru denuclearizare ar putea reîncepe

Coreea de Nord dorește ameliorarea sancțiunilor, mai ales la produse de lux, pentru a putea reîncepe negocierile pentru denuclearizare.
04.08.2021 | 14:17
Coreea de Nord vrea bauturi fine si costume pentru a renunta la armele nucleare Negocierile pentru denuclearizare ar putea reincepe
Coreea de Nord vrea băuturi fine și costume pentru a renunța la armele nucleare. Negocierile pentru denuclearizare ar putea reîncepe. Sursa foto: hepta.ro, New York Times, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Negocierile pentru denuclearizarea statului nord-coreean au eșuat în urmă cu un an și jumătate și au rămas blocate de la acel moment.

Ultima întâlnire între americani și coreeni, ce a avut loc la Stockholm, la finele lui 2019, a fost un eșec total. Părțile nu au reușit să găsească un numitor comun în timpul discuțiilor, iar la final, americanii au încercat să mai stabilească o nouă întâlnire, însă n-au mai primit un răspuns.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a încercat să obțină ridicarea a cinci rezoluții ONU cu privire la sancțiuni împotriva statului. După 2016-2017, statului i-au fost blocate exporturile de minerale și posibilitatea de a face tranzacții financiare, astfel că Phenianul a pierdut venituri de aproximativ 1 miliard de dolari anual.

Nici statul coreean n-a fost foarte dornic să facă prea multe concesii. S-a oferit să renunțe la complexul nuclear Yongbyon, la schimbul revocării rezoluțiilor. 

ADVERTISEMENT

Americanii au plusat, însă, și au cerut ca armele nucleare și combustibilul aferent să fie transferate în SUA.

Coreea de Nord, prinsă la înghesuială de sancțiuni, de pandemie și de furia naturii

De la finele lui 2019 și până în prezent s-au schimbat multe la nivel global, iar Coreea de Nord nu a fost ferită de aceste schimbări. Pandemia a afectat grav și statul, care s-a izolat chiar mai mult decât de obicei, punând presiune pe cetățenii și așa aflați într-o situație dificilă. 

ADVERTISEMENT

Mai mult, nici vremea nu a fost de partea nord-coreenilor, ale căror recolte au fost grav afectate de inundații în ultimul an. Astfel, statul s-a găsit într-o poziție foarte dificilă și riscă să se confrunte cu o nouă foamete.

Presiunea este din ce în ce mai mare pe umerii lui Kim Jong-un, astfel că statul izolat este din nou dornic să aibă parte de o relaxare a sancțiunilor internaționale. 

ADVERTISEMENT

Phenianul cere ridicarea sancțiunilor care îi interzic să exporte metale și să importe combustibil, dar și alte produse necesare. Pe lângă acestea, autoritățile ar dori și ceva produse de lux, cum ar fi băuturi fine și costume. La schimb, oficialii sunt dispuși să se așeze din nou la masa negocierilor, în vederea renunțării la armele nucleare.

Cererile nord-coreenilor apar în momentul în care statul a început să distribuie cetățenilor rezervele militare strategice de orez, în contextul crizei alimentare cu care se confruntă țara.

Nordul și Sudul au reluat discuțiile întrerupte cu un an în urmă

În plus, în urmă cu două săptămâni, Coreea de Nord și cea de Sud au reluat legăturile telefonice întrerupte de partea nordică în 2020. Acesta este cu adevărat un semnal important că Phenianul ar putea avea o deschidere mai mare la dialog.

Mișcarea a fost inițiată de însuși Kim Jong-un, iar cele două state au avut convorbiri de două ori pe zi odată cu reluarea comunicațiilor.

Ha Tae-keung, un membru al comisiei parlamentare de intelligence din Coreea de Sud, spune că oficialii din nord au pus ca precondiție pentru negocieri ridicarea anumitor sancțiuni.

”Am întrebat ce necesități au și aceștia au vorbit despre băuturi fine și despre costume, nu doar pentru Kim Jong-un, ci și pentru restul elitei de la Phenian”, a declarat Tae-keung.

Pe de altă parte, însă, Washingtonul nu este dispus să ușureze sancțiunile înainte de negocieri. Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a afirmat că SUA sunt dispuse să stea la masă cu Coreea de Nord ”oricând, oriunde, fără precondiții”, dar că nu a primit vreun răspuns.

Un alt purtător de cuvânt a declarat că ”între timp, în absența oricărui fel de întâlnire, sancțiunile ONU rămân active și vom continua să le aplicăm, alături de comunitatea internațională”, arată theguardian.com.

Coreea de Nord nu a mai testat arme nucleare sau rachete balistice intercontinentale încă din 2017, iar o întâlnire istorică a avut loc între președinții nord-coreean și american, Kim Jong-un și Donald Trump, în 2018.

Cei doi s-au mai întâlnit cu alte două ocazii, însă cele trei summit-uri nu au fost suficiente pentru ca Trump să-și convingă omologul să renunțe la armele nucleare.

În urmă cu câteva zile, însă, sora lui Jong-un, Kim Yo-jong, a ținut un discurs public din care a lăsat să se înțeleagă că discuțiile despre denuclearizare nu vor avea loc. Afirmațiile vin pe fondul exercițiilor militare comune desfășurate de Coreea de Sud și SUA, care pun în pericol o încălzire a relațiilor dintre cele două Corei.

Pe de altă parte, Ha Tae-keung a declarat că președintele din nord și cel din sud sunt dispuși să reconstruiască o relație de încredere între cele două state. 

ADVERTISEMENT