Life

Corina Chiriac, vedeta unei expoziții spectaculoase la Muzeul de istorie. Ce obiecte personale și-a expus îndrăgita artistă

Corina Chiriac este vedeta unei expoziții spectaculoase la Muzeul Național de Istorie a României din București. Artista și-a expus peste 300 de obiecte personale.
21.02.2022 | 10:59
Corina Chiriac vedeta unei expozitii spectaculoase la Muzeul de istorie Ce obiecte personale sia expus indragita artista
Corina Chiriac, vedeta unei expoziții spectaculoase la Muzeul de istorie. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Corina Chiriac (72 de ani) are o expoziție la Muzeul Național de Istorie a României, deschisă începând cu data de 2 februarie 2022. Aceasta va fi deschisă și în luna martie.

La muzeu sunt expuse mai multe lucruri de preț din viața cântăreței. Expoziția este intitulată “Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”.

ADVERTISEMENT

Cei care își doresc să vadă expoziția pot veni la muzeu de luni până duminică, între 9:00 și 17:00.

Corina Chiriac, expoziție la Muzeul de Istorie

La expoziția Corinei Chiriac pot fi văzute peste 300 de obiecte personale ale îndrăgitei artiste. Acestea au fost donate de cântăreață către instituție, în septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

La Muzeul Național de Istorie a României pot fi văzute, printre altele, documente de familie, fotografii și diverse obiecte ale solistei.

Unele dintre obiecte au fost păstrate din generație în generație, începând de la străbunicii artistei, Ioana şi Nichita Nestorescu, negustor din Buzău. Acesta a devenit președinte al Corporației Meseriașilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în 1911, potrivit mnir.ro.

ADVERTISEMENT

Sunt și obiecte ale fiicei lor, Lucreția Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu caligraful, desenatorul, pictorul și tipograful Gheorghe Chiriac, cu firmă la București. Aceștia au fost părinții lui Mircea Chiriac, tatăl solistei.

La expoziția dedicată Corinei Chiriac sunt expuse și obiecte care le-au aparținut bunicilor ei materni, printre care pașaportul lui Hovelia Calaigian, datat 1916, dar și diploma de liceu a soției acestuia, Paris, născută Madirghian, refugiați armeni în România.

ADVERTISEMENT

Mai sunt expuse tablouri de familie din orașul natal Adabazar (azi, Adapazarı, Turcia), dar fotografii de epocă cu Hasmig Calaigian, mătușa Corinei Chiriac. Aceasta s-a căsătorit cu Mampre Biberian în 1926.

Vizitatorii vor vedea și imagini cu Arşaluiz-Eliza Calaigian, mama solistei, o cunoscută pianistă și profesoară la Conservator. A fost absolventă a Academiei Regale de Muzică din București.

Pot fi admirate și portretele lui Mircea Chiriac, profesor și compozitor, dar și premiile, legitimațiile, carnetele și diplomele acestuia.

Partea dedicată Corinei Chiriac cuprinde portrete de atelier apărute în presa vremii, precum și afișele unor concerte naționale și internaționale din anii ‘70, ‘80 și din anii 2000, conform sursei menționate.

Sunt expuse și cele mai frumoase rochii de seară purtate de artistă în perioada 1970 – 2019.

Mai sunt expuse unele dintre trofeele solistei, dar și diplome, decorații, bilete de avion, LP-uri și CD-uri, cărți publicate, afișe, programe de sală și alte piese intrate în patrimoniul muzeal.

Dezvăluirile Corinei Chiriac, după 50 de ani de carieră

Corina Chiriac este una dintre cele mai apreciate artiste de muzică ușoară din România. Cu toate că are o carieră de pete cinci decenii, pensia cântăreței este una destul de mică.

De-a lungul timpului a compus și a interpretat numeroase melodii, a prezentat emisiuni TV și a participat la festivaluri de muzică naționale și internaționale.

Interpreta de muzică ușoară și-a redus cheltuielile pentru a trece cu bine peste această perioadă. Corina Chiriac a ajuns la concluzia că nu ar fi trebuit să scoată CD-uri pe cheltuială proprie.

“Am, desigur, o pen­sie. Dincolo de asta, mi-am redus la minimă nece­si­tate cheltuielile. Poate că dacă bănuiam ce vre­muri vin, nu mai scoteam CD-uri pe cheltuială pro­prie.

Experiența de viață m-a învățat să răzbat în toate aspectele ei. Eu sunt un Scorpion supraviețuitor, prin spiritul meu liber.”, a declarat cântăreața pentru Formula AS.

Cântăreața a mai spus că se simte singură uneori. În aceste momente își petrece timpul citind. Chiar și în momentele dificile, Corina Chiriac a declarat că mereu va iubi viața. Sfatul ei pentru oameni este să fie curioși și să studieze, mai ales în aceste vremuri.

ADVERTISEMENT