Corina Untilă, eroina Revoluţiei din 1989 din Timişoara, a murit. A fost răpusă de o boală incurabilă

Cristian Ghindă    Bogdan Solomon   
în HotNews
19/11/2019, 15:25
Corina Untilă, eroina Revoluţiei din 1989 din Timişoara, a murit. A fost răpusă de o boală incurabilă
A murit Corina Untilă, eroina Revoluției din 1989. Sursa foto: republica.ro

S-a stins din viață Corina Untilă, unul dintre eroii Revoluției din 1989, chiar în anul în care se împlinesc trei decenii de la tragicul eveniment ce a răsturnat regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Deși avea doar 49 de ani, a pierdut poate cea mai importantă bătălie din viața sa, cu un cancer nemilos și, din păcate, incurabil. A fost înmormântată în cursul zilei de marți la Timișoara, oraș pe care l-a iubit și apărat din răsputeri pe când era o tânără elevă ce purta în suflet speranța libertății.

A murit eroina de pe podul Decebal

Pe 17 decembrie 1989, una dintre cele mai sângeroase zile ale Revoluției, o tânără de doar 18 ani aflată în coloana de manifestanți care se îndrepta spre Podul Decebal din Timișoara a fost împușcată grav, rămânând cu o bucată de plămân și o bucată de ficat lipsă. Plecase de acasă împreună cu câțiva prieteni, asta deși tatăl încercase din răsputeri să o oprească, intuind, parcă, pericolul care o pândea.

A scăpat în noaptea de 16/17 când au început arestările. S-a ascuns într-o scară de bloc de milițienii, securiştii şi militarii care începuseră să ia de pe stradă de-a valma pe toți cei pe care puneau mâna. Îi băteau cu sălbăticie și îi aruncau în dubele și mașinile inspectoratului MI (Daciile albe si Aro din care ulterior au și tras). Ea s-a ascuns și a scăpat”, a scris cercetătorul CNSAS, Mădălin Hodor, pe contul său de Facebook.

„Ponta a schimbat legea. Nu se mai încadra”

De parcă toate chinurile pe care le-a îndurat nu ar fi fost de ajuns, în 2015 a rămas fără pensia de revoluționar, dar chiar și așa, a continuat să lupte cu boala cumplită care o măcina. Victor Ponta, premierul de atunci, a schimbat radical legea, făcând ca mulții dintre eroii Revoluției, printre care și Corina Untilă, să nu se mai încadreze, în ciuda rănilor suferite din cauza gloanțelor.

În 2015 i-au luat indemnizația de invaliditate. Au chemat-o la București, s-au uitat la rana ei și i-au spus: ‘S-a vindecat frumos’. Ponta a schimbat legea. Nu se mai încadra. Se încadrau alții. Alții care au facut Revoluția la televizor sau care nu au facut-o deloc.

Sau chiar au tras împotriva celor care au făcut-o. Cei care râd cinic când aud pe cineva vorbind despre Revoluție, idealuri și sacrificiu. Ei au meritat, Corina nu. Ei merita in continuare. Corina nu. Pe ei o sa ii vedem peste cateva săptămâni la televizor, la conferințe și la depuneri de coroane. Se împlinesc 30 de ani, nu? Şi ce ne mai plac nouă sărbătorile astea rotunde! Chit că nimeni nu înţelege, nu vrea şi nu are chef să sărbătorească”, a mai scris Hodor.

Închide ×