Sport

Cornel Dinu, necruțător: „FCSB a câștigat la pas, fără să forțeze. Ba chiar a dovedit îndurare față de Dinamo, care a jucat în culoare de doliu” Exclusiv

Cornel Dinu analizează „derby-ul” inexistent dintre Dinamo, în tricouri de doliu și FCSB, care a câștigat la pas, fără să forțeze. Unde crede „Procuroru” că s-a făcut diferența care a dus la scorul de neprezentare, 0-3.
31.01.2022 | 01:14
Cornel Dinu necrutator FCSB a castigat la pas fara sa forteze Ba chiar a dovedit indurare fata de Dinamo care a jucat in culoare de doliu Exclusiv
Cornel Dinu analizează „derby-ul” inexistent dintre Dinamo, în tricouri de doliu și FCSB, care a câștigat la pas, fără să forțeze. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deby-ul Dinamo-FCSB s-a dovedit, așa cum era de așteptat, derby doar de nume, de fapt nici de nume, doar de amintiri. Amintirile suporterilor. Pentru că pe teren FCSB a câștigat lejer, ajutată și de eliminarea, corectă, a lui Alex Răuță de către arbitrul Ovidiu Hațegan încă din minutul 35.

Cornel Dinu, necruțător: „FCSB a câștigat la pas, fără să forțeze. Ba chiar a dovedit îndurare față de Dinamo, care a jucat în culoare de doliu”

Cornel Dinu a analizat, în exclusivitate pentru FANATIK, ultimul „Derby de Romania” de pe bătrânul stadion din șoseaua „Ștefan cel Mare” terminat cu scor de neprezentare, DinamoFCSB 0-3.

ADVERTISEMENT

Mister, ce ar mai fi de spus după un meci prea greu pentru Dinamo și foarte ușor pentru FCSB?

– Încă din momentul în care au apărut echipele pe teren, în culorile opuse, am căzut pe gânduri, pentru că niciodată Dinamo n-a jucat în negru.

Înțeleg că a fost un gest de apreciere a eforturilor mari făcute de suporteri, le-a apărut numele pe tricouri celor care au susținut cel mai substanțial echipa în această perioadă nesfârșită de criză, dar cred că, din nou, cei care conduc pe Dinamo dovedesc că au foarte puțin spre deloc în comun cu istoria, cu tradiția acestei echipe…

ADVERTISEMENT

…Pentru că numele suporterilor pot să apară și pe tradiționalele tricouri roșii. Mai ales că FCSB a jucat în culoarea în care Dinamo a jucat cam 70 la sută  din istoria ei, alb…

Tricourile au avut însemnătate pentru fani, dar n-au jucat tricourile…

– Practic, ce se poate remarca, într-o oarecare măsură, este că, spre deosebire de meciurile de până acum, în special în prima repriză, deși n-au avut niciun șut pe poartă, Dinamo a avut, totuși, o agresivitate pozitivă, în sensul că au încercat să nu le dea spații jucătorilor de la FCSB ca să nu poată să-și pună în valoare astfel tehnicitatea și forța de pătrundere net superioare. Numai că această agresivitate s-a concretizat mai mult prin faulturi decât prin deposedări.

ADVERTISEMENT

Dinamo arată ca un cocteil greu de descifrat din ce și cum este făcut, aproape de negustat… Cu referire directă la jucătorii așa-ziși cu experiență aduși… Patriche aduce mai mult cu un fundaș de la hochei… aș zice ca Dezideriu Varga de pe timpuri de la Steaua

Diferența clară de mentalitate din ultimii ani este în favoarea FCSB pentru că jucătorii tineri pe care i-a crescut în propria pepiniera sau i-a cumpărat Gigi Becali sunt net superiori jucătorilor pe care i-a strâns Dinamo de strânsură în locul tinerilor pe care i-a înstrăinat criminal pentru profitul cămătarului Ionuț Negoiță.

ADVERTISEMENT

Cornel Dinu: „Am auzit că Răuță ar semăna foarte mult cu regretatul Cătălin Hîldan. Este o blasfemie!”

Prin ce s-a impus FCSB așa de clar? Diferența de valoare individuală…

– FCSB, având 1-0 foarte repede, după doar 88 de secunde de joc… și vreau să spun că Octavian Popescu a reușit golul acesta la fel ca și în meciul trecut, cu CFR Cluj, prim aceeași execuție a la Del Piero, deci nu este întâmplător, ar fi păcat să nu se aibă grijă de copilul ăsta să nu-și irosească talentul în fițe, că are tendințe…

Începusem să spun că FCSB a profitat de golul marcat rapid, care a lămurit din start raportul de forțe… dacă mai era cazul…  dar a profitat și de ciudățenia, pentru mine, că acest Alexandru Răuță a ajuns căpitanul lui Dinamo, a reușit două intervenții din topor, sancționate la diferență de câteva minute cu cartonașe galbene și, implicit, eliminare. L-a întrecut pe Steliano Filip din tur, atunci a fost roșu în minutul 37, acum în minutul 35…

Am auzit părerea unor oameni din anturajul tehnic al lui Dinamo că Răuță ar semăna foarte mult, că ar fi un lider ca regretatul Cătălin Hîldan. Este o blasfemie la adresa acestuia pentru că nu există nicio asemănare, de niciun fel, din niciun punct de vedere cu Hîldan… Răuță atacă adversarul bezmetic și faultează, Hîldan ataca și lua mingea de la adversar, nu-l trântea ca Răuță…

Și dacă Răuță a ajuns căpitan la acest Dinamo de acum, Dinamo de 0-9 cu FCSB în două meciuri, de la sine se spune incapacitatea de a avea o concepție de joc în timp, pe termen lung și de creștere a jucătorilor în club.

Cornel Dinu: „Luftul epic al Torjeburgerului, urmat imediat de eliminarea Răuțului au rupt definitiv echilibrul și așa precar”

Diferența de concepție a dezvoltării pe termen mediu și lung față de FCSB a dus la diferența asta de valoare? Cam abstract… Concret?

– FCSB n-a forțat deloc, profitând de lipsa de coeziune și de concepție de joc a lui Dinamo. Și nu mai vreau să spun, ca să nu-mi mai amintesc, de diferența clară de valoare la nivel individual, evidentă până și pentru un specialist ca Iuliu Mureșan.

Pentru mine este sugestiv minutul 35, când Torje… eu n-am înțeles deloc de ce a fost adus Torje la Dinamo… un jucător total expirat, care arată, ca alură, mai mult ca un burger…

…Și revin la minutul 35, la prima ocazie pe care a avut-o Dinamo, irosită de Torjeburger printr-un luft de la vreo șapte metri, inacceptabil nici la grupele de copii de 6 ani. După care s-a mai împiedicat în minge, în minutele 42 și 61.

Și acel luft epic al Torjeburgerului este urmat la faza imediat următoare de eliminarea Răuțului… Din acel minut… ratare plus eliminare… s-a rupt chiar totul. Echilibrul și așa precar… Repet, fără ca FCSB să fie nevoită să se întrebuințeze.

FCSB a câștigat la pas , pe niște greșeli puerile în zona careului de 16 metri, mă refer golul al doilea, la care Patriche era la vreo șapte metri de Ianis Stoica în momentul în care acesta a șutat, marca, probabil, firele rare de gazon de pe linia de 16 metri.

Și la fel, la golul al treilea, la cornerul din care a reluat Oaidă… vezi, Doamne, cel mai înalt jucător de la FCSB, are ditamai un metru și vreo 82 de centimetri… de lângă Ivanovski, care, după părerea mea dovedește că putea să facă față numai în războiul dintre Bosnia și Serbia, pe front, că de alergat, aleargă, mult și deseori fără rost, dar aleargă… cu altceva nu a impresionat cu nimic.

Cornel Dinu: „Jucătorii lui Becali mi-au făcut impresia că au jucat vreo 70 de minute pe vârfuri printre urzicile fotbalistice ale lui Dinamo”

Nu dați nicio notă de trecere, Mister, jucătorilor de la Dinamo?

– Practic, mă gândesc, dramatic, că la felul „la pas” în care a câștigat FCSB, poate că a existat și o senzație de îndurare față de Dinamo, care a apărut în culoare de doliu. Un doliu care este de foarte mulți ani construit de cei care au condus echipa spre dezastrul de azi.

Jucătorii lui Becali mi-au făcut impresia că au jucat vreo 70 de minute în vârful bocancilor pe arătura de pe Dinamo, fără să se întrebuințeze, dar nu ca în „Lacul lebedelor”, ci ca în „Olandezul zburător”, trebuind doar puțin să se ridice pe vârful bocancilor, cum spuneam, ca să paseze printre urzicile fotbalistice ale lui Dinamo.

Diferența a fost clară între tinerii de la Dinamo, firavi nu numai ca joc, neșlefuiți și tinerii de la FCSB, cu școala făcută la Academia din Berceni, acolo unde conduce Bebe Alexe, crescut la Dinamo, trimis la Coverciano de mine și dat afară de Negoiță.

Total neinspirată mi s-a părut schimbarea în minutul 39 a celui mai tânăr și periculos jucător pe care l-a avut Dinamo în distribuție, Bordușanu, cu unul care îmi aduce aminte de conducătorii de tancuri sovietice așa-zis eliberatoare și ca nume, Ivanov.

Cornel Dinu: „L-a dat afară pe Mircea Rednic că voia să schimbe lotul. Păi acum ce-a făcut? Nu-i același lucru? Mai ales că noii veniți nu-și justifică prin nimic, deocamdată, aducerea la Dinamo”

Chiar așa de slabi îi vedeți pe cei aduși la Dinamo în acest an?

– Toate aceste transferuri nu pot fi gândite decât în scenariul tragic că Dinamo trăiește în desuetitudinea sărbătoririlor Iulio-Claudiene, coincidență nu neapărat bizară și nicidecum întâmplătoare cu acela care vorbește la ora actuală în numele lui Dinamo de la Cluj, un uliu, nu iuliu…

L-a dat afară pe Mircea Rednic pentru că Rednic voia să dea afară vreo 14 jucători și nu putea să desființeze Dinamo, parcă așa spunea…Păi nu-nțeleg, a dat afară vreo 11 și a adus tot atâția, nu-i același lucru? Mai ales că noii veniți nu-și justifică prin nimic, deocamdată, aducerea la Dinamo…

Mă scuzați, eu nu am experiența și expertiza domniei sale în fotbal, poate ne lămurește cum vine cu modificarea schimbării și transferării… Ce știu este că diferența dintre experiența și expertiza lui Rednic și cea a Iulio-Claudianului Mureșan diferența este enormă.

Cornel Dinu: „Și speranța, chiar dacă ultima, tot moare și ea până la urmă… Și atunci cine o să le răspundă suporterilor la întrebările contondente?”

Chiar așa de negru vedeți viitorul? Nicio speranță de redresare?

– La situația în care este Dinamo, apreciind atașamentul în continuu suferind al suporterilor, care tot speră în neant, mi-a fost milă, realmente, de cățelușii care plângeau în brațele distribuție actuale a lui Dinamo pentru că se voiau în brațele „câinilor roșii” adevărați de altădată din istoria lui Dinamo.

Pentru că la Dinamo joacă mai mult suporterii… comunicate, cotizații, bilete online, încurajări, ei speră, speră, speră, dar și speranța, chiar dacă ultima, tot moare și ea până la urmă… Și atunci cine o să le răspundă la întrebările contondente?

Cifrele meciului Dinamo-FCSB 0-3

  • 51%-49% posesie
  • 5-8 ocazii de gol
  • 1-5 șuturi pe poartă
  • 4-3 șuturi pe lângă poartă
  • 5-8 cornere
  • 96-112 atacuri
  • 67-93 atacuri periculoase
  • 19-27 faulturi

(statistica flashscore.ro)

ADVERTISEMENT