Sport

Editorial Cornel Dinu. După setul administrat fără anestezie de Universitatea Craiova, sper ca Stan-stoican și Bran-mureșan să nu mai apară de astăzi în vreo conexiune cu Dinamo

Cornel Dinu analizează etapa 25, cu accent pe dezastrul de la Dinamo, umilită „acasă”, în „Ștefan cel Mare” de Universitatea Craiova și cere plecarea urgentă a lui Iuliu Mureșan și Flavius Stoican de la echipă.
11.02.2022 | 09:22
Editorial Cornel Dinu Dupa setul administrat fara anestezie de Universitatea Craiova sper ca Stanstoican si Branmuresan sa nu mai apara de astazi in vreo conexiune cu Dinamo
Cornel Dinu analizează etapa 25, cu accent pe dezastrul de la Dinamo, umilită „acasă”, în „Ștefan cel Mare” de Universitatea Craiova și cere plecarea urgentă a lui Iuliu Mureșan și Flavius Stoican de la echipă. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Îmi este greu să nu încep cu sfârșitul etapei 25. Sfârșitul în formă continuată al lui Dinamo. Cauzat de un medic care se crede președinte de club și un fost jucător care se crede antrenor. Așa că pornesc „cronica” etapei din „Groapă”…

Editorial Cornel Dinu. După setul administrat fără anestezie de Universitatea Craiova, sper ca Stan-stoican și Bran-mureșan să nu mai apară de astăzi în vreo conexiune cu Dinamo

Ultimul meci al etapei 25 a adus și ultima umilință a lui Dinamo… Ultima până acum, pentru că, așa cum arată lotul restructurat de un medic care se crede om de fotbal și un fost jucător care se crede antrenor, vor mai urma și alte „dresuri” fără zahăr.

ADVERTISEMENT

Meciul care a îngropat și mai adânc pe Dinamo în „Groapa” de acasă are un istoric clar: unii au dat, unii au luat. Antrenament cu public pentru Universitatea Craiova.

Universitatea care a cam măsluit certificatul de naștere al „Maximei” de altădată a venit în „Groapă”, de unde „fără trei, patru goluri nimeni nu pleacă”, precum cânta „Nuova Guardia” pe vremuri…

ADVERTISEMENT

N-a plecat nici Universitatea actuală a lui Mihai Rotaru fără trei, patru, ba chiar șase, dar nu luate, ci date… După o victorie minima în 10 (zece) etape anterioare. Și-au refăcut moralul și golaverajul cu umbra care a ajuns Dinamo.

Dinamo de acum, neverosimil, șocant, abominabil, de care râd de luni bune, dar rele, și curcile. Care s-a prezentat, până să înceapă un nou masacru, cu un palmares de poveste… horror. Înfiorător horror, acceptați pleonasmul întăritor.

ADVERTISEMENT

…De povestit pe marginea prăpastiei: o victorie, culmea, cu vraja copilăriei mele, Chindia Târgoviștei natale, în „decât” vreo 22 de etape, 58 de goluri primite, cât în vreo 4 campionate ale trecutului glorios pierdut, vreo 48 de practicanți amatori ai jocului cu mingea, aciuiți vremelnic în „Groapă” fără a avea nici măcar proba pepenilor copți…

Editorial Cornel Dinu. Între chin și… carcalete, Dinamo a luat un „medicament” în centrul apărării. Expirat!

Numai în acest ultim masacru au fost un Chesneau rezervă la Liga a II-a adus de bun la Liga I, cu abilități de dribleur cu stângu-n dreptu’ și plonjoane de 5 centimetri stânga, 4 dreapta că e partea inimii și trebuie protejată…

ADVERTISEMENT

Apoi medicamentul din centrul linie de apărare, Aloe, nici măcar Vera, trimis mai devreme de final să trateze la duș durerea cauzată suporterilor și lui Markovic.

Și încă, și încă parodii de jucători aduși de parodii de „specialiști”, rezultatele stând drept dovezi irefutabile… nestimabililor, nu săriți în sus, puneți mâna pe DEX să vedeți că nu vă înjur… a diletantismului, amatorismului, nepriceperii acestor „profesioniști” jalnici.

Dinamo a fost ieri seară un carcalete de cea mai proastă calitate, la fel ca la Botoșani, la fel ca și cu FCSB, la fel… la fel… la fel… ca aproape mereu în ultimul mult prea mult timp.

Editorial Cornel Dinu. „StoicaBellu” tupeu are, vorbește ca din carte. Numai că practic n-are niciun fel de… carte!

După ce Universitatea Craiova asta a Rotarului i-a dat un set la unu, așa-zisul antrenor „StoicaBellu”, care a trimis pe teren doar un atacant, croat dar tare plouat, cu mingea zic, și-a declanșat potlogăria de vorbe.

Din nou cu totul altceva decât ne-au arătat recluzionații să „fotbaliatori”. Ce-i drept nici n-a mai avut ochelarii de Brad Pitt luat la șuturi de Măriuca sa în rol cu pretenții de Angelina Jolie. Un veritabil Ostap Bender sau Ippolit Matveevici Vorobianinov din „Douăsprezece scaune”, capodopera lui Ilf și Petrov din vremurile când se confiscau și scaunele sub domnia tătucului Stalin.

A fost așezat, repet, „StoicaBellu” la Dinamo de propagandistul Iuliu a lu’ Mureșan, că iulio-claudian nici în vise nu i s-arată, pe fotoliul de a hotărî soarta fostei bijuterii a fotbalului românesc care a fost Dinamo. S-a văzut cum l-a prăbușit, deci GATA!

Bine că n-a mai apucat să vă vadă și să vă audă hâtrul profesor Angelo Niculescu, odihnește-l, Doamne! V-ar fi caracterizat simplu și cu direcție precisă, în viu și adevărat verdict oltenesc: „Ce tupeu obraznic au ăștia! Afară imediat!”.

Mare dreptate răzbate și acum de sub crucea creștină și glia românească pe care a slujit-o cu sfințenie, în privința a prea mulți ce ne-au nenorocit nu numai în fotbal în ultimele 3 decenii…

Sper, ca dintr-o urmă vagă de bun-simț, Stan-stoican și Bran-mureșan să nu mai apară de astăzi în vreo conexiune cu Dinamo. 

Editorial Cornel Dinu. Sepsi le-a umflat nota de plată „gazmedieșenilor” precum gazele facturile românilor

Revenind cronologic, etapa intermediară 25 a început cu o nouă lovitură dată Gazului, la Sfântu Gheorghe. Cam la fel cu notele de plată umflate, zice-se „reglementate”, rimează cu „măsluite”, din casele românilor.

Sepsi a controlat clar partida, superioară în toate. A avut multe ocazii la poarta echipei din Mediaș, a cărei situații tangente cu falimentul s-a constata după altă numire – și trecere – în birourile conducerii tot din hatâr politic.

Pogorât de un implant de la Cluj a unui alt „nomina odiosa”, nepot al tatălui Puiuțu neasemuitu’. A secătuit firfiricii ce mai rămăseseră de la predecesori și când a realizat decesul finanțelor Vălișor și-a luat valea.

„Găzarii”… așa li se zice „petroliștilor”… „Gazații”… ferește, Doamne… „Gazmedieșenii” au avut ceva milă de la pronia cerească rămasă de la credincioșii bigoți ai neamului amintit, scăpând cu doar două goluri în traista-n băț spre care tind.

Editorial Cornel Dinu. UTA a redovedit în depoul lui CFR Cluj că există „ambâț” regional și la fotbal între fostele provincii habsburgice

Departe și ca distanță, UTA a redovedit în depoul lui CFR Cluj că există „ambâț” regional și la fotbal între fostele provincii habsburgice. Astfel, fiind de urmărit cu atenție disputa dintre „Bătrâna Doamnă” a Banatului și campioana ultimilor 4 ani la noi.

…Scoasă mai mult din cipilicile comportamental-nevricoase ale deghizatului patron Neluțu Varga ot Gilort și Petrescu Dan, căpitan de plai de cartier deochiat al Bucureștiului la născare.

Condusă acum de Ionuț Badea, fostul aghiotant al Kaizerului fără uniformă și cască cu vârf de suliță pe „acoperiș”, echipa Aradului și-a meritat punctul luat. Cu ceva șansă putea chiar să câștige, cum, cu ceva ghinion putea pierde. Ambii portari, Hindrich și Iacob, având intervenții excelente, iar barele fiind și ele la… post.

CFR Cluj, la al patrulea meci terminat la egalitate, adică toate din acest an, și cu vreo 20 de puncte pierdute în ultimele minute, au redovedit că nu știu să atace programat. N-au reușit să dezmorțească tabele de scor nici din puzderia de lovituri libere obținute în preajma careului advers.

Surprinzător, cred nu numai pentru mine, a fost că revelația Petrila n-a mai început meciul pe gazon, ci pe bancă. Fiind preferat ca acoperitor al regulii U21 portarul Hindrich.

În schimb, în distribuția Petrescului a fost de la începutul meciului ex-împrumutatul la Dinamo Itu, mult peste, zic eu, Rodriguez, cerut „amicalmente” de tare pricepuții neaveniți la Dinamo, numiții Stan-stoican și Bran-mureșan. Guvernatorul de la CFR al coloniei care i s-a dat… Dinamo!

Editorial Cornel Dinu. La Voluntari a fost un egal voluntar între „marinarii” lui Pandele și „rapizii” lui Miță

Privind finalul „trilogiei” partidelor de marți, vizita Rapidului în celălalt capăt al Bucureștiului, la Voluntari, mi-au revenit în minte cuplajele de altădată… Se știu, le regretă tot suporterul, indiferent de culoare și culori, nu le mai amintesc…

Dar ce-ați zice ca acestea să se reediteze, mai rentabil financiar cert, chiar dacă, visând la tradiționalele Dinamo – Steaua și Rapid – Progresul, ar trebui să ne mulțumim cu FCSB – Voluntari și Dinamo – Clinceni? Rapid poate șuiera în oricare dintre acestea…

…Rezervă fiind Concordia (de afaceri ale unor mahări cu primarul parcă pe viață Mircea Minea, fost scuterist pe dubele de alimentație publică dinainte de ’90) Chiajna, posibilă și probabilă promovată cu „Clau-Gol” Niculescu… o, tempora… pe banca tehnică.

Și cât „voluntariat” a fost prin punerea în vânzare a biletelor de 100 de lei de-ai noștri, jigăriți, proști da’ mulți… Cam… 70, vă dați seama, șapte zeci!, fiind rezervați numeroasei mereu galerii rapidiste. Ce mai, cu adevărat „voluntariat” de gazde ospitaliere…

…Care, cred, au cele mai mari venituri raportate la dimensiunile așezării numite „oraș”. Și pentru că, începând cu Colentina și trecând de Afumați, ce-i pe-acolo, tot, dă impresia că iar au năvălit turcii și ne-au cucerit.

Jocul a fost… cum să spun?… interesant, gazdele primarelui Pandele având 11 meciuri fără înfrângere, iar „rapizii” lui Miță Iosif 6 fără victorie… Și au continuat șirul fiecare, cu un egal. Dorit, gândit, plănuit, trudit, muncit…

Și un paradox! Chiar dacă a evoluta mai consistent în repriza a doua, dând impresia că vrea să câștige, Rapid, cu două ocazii mari în prima parte, n-a avut oportunități de a marca după pauză!

Pe când „marinarii” (n-au o ancoră pe siglă?!) lui Pandele, Bălănescu și Ciobotariu, din 5 situații favorabile în careul rapidist, au fructificat… niciuna!

Editorial Cornel Dinu. Farul „luminează” tactica Regelui Hagi: „Lungă și pe-a doua!”

Miercuri, în deschiderea televizărilor, „udatele” de apele sfinte ale Valahiei, Ialomița, Dâmbovița și Argeșul, Chindia și FC… Pitești s-au duelat deschis.

Și-au creat destule faze, echilibrate ca număr, de a câștiga dar au terminat doar 1-1, zar de porți de închidere la table. Piteștiul dorind încă play-off-ul, iar Târgoviștea să stea cât mai departe de locurile ghilotinate spre Liga a II-a. „Arvunite” din ce în ce mai „convingător” de Dinamo din București și Academica din periferia Bucureștiului numită Clinceni.

În continuare, pe malul celălalt al Argeșului, sătucul Colibași, ajuns urbea Mioveni după declanșarea combinației Renault-Dacia, a scos și el un punct. De relativă liniște, mai bun decât nimic, cu Farul cumnaților Gică și, se zice, al controversatului Ciprian Marica.

…A căror echipă nu prea mai are posesia și construcția din pase și trasee inventate și învățate la antrenamente, ci doar pase lungi… cum ziceai, Gică, mai demult, „Lungă și pe-a doua!”?… Explicabile necazuri de scor față de ce joc prestau și ne încântau până de curând.

Editorial Cornel Dinu. Antrenament cu tineri pentru FCSB și renașterea „Napolitană” a Craiovei „Mititeilor”

Sper că sunteți de acord cu mine că nu-i de comentat antrenamentul, din nou cu încercări de tineri, ceea ce-i de apreciat, făcut de FCSB la Giurgiu, cu „academicieni” de ultimă oră de la Clinceni.

Un 3-0 clar, din 5 ocazii pentru „bercenarii” dirijați din colțul gurii de promițătorul nefederalizat Pintilii. Cu „i” după „i” la final. Clar, raritate.

Atractivă prima repriză de la Craiova a Craiovei „Mititeilor”, unde a poposit Botoșaniul „Croitorașului cel viteaz”. Jucătorii, destui belgieni ai rererevenitului Nicolo Napoli, au avut multe momente de presing a la Atalanta lui Gian Piero Gasperini.

Au profitat de ele, Juan Bauza desenând cu mingea de câteva ori, ca demn creat al școlii inventive a fotbalului argentinian, aducându-și echipa în avantaj de două ori, pasând decesiv dar și marcând.

Avantaje anulate de gafele din apărare, de care a profitat Roman al II-lea cel Tânăr. Și un 2-2 de apreciat după prima repriză. Chiar dacă Edjouma și Braun se simte că sunt cu gândul jocului spre alte zări mult mai promițătoare financiar.

Așa cum e la noi în mentalitatea prea multor echipe, și FC U Craiova 1948, după ce a atacat în continuare, spre finalul disputei s-a retras în avanposturi. Avea victoria prin pivotarea de lângă încă naivul Dican a lui Compagno din minutul 78. La două minute de la intrare.

…Chiar și așa zgribulit cum a părut, în ciorapi medievali hamletieni pe sub șort și jambiere. Ducând „grătarul” de produse fotbalistice, în mare măsură străine, ai patronilor „Mititei” mai mult spre „a fi” în continuare în prima ligă decât „a nu fi”. La noi, în toate, prea multe sunt anapoda…

ADVERTISEMENT