Sport

Cornel Dinu: „Dusan Uhrin a preluat un dezastru și a făcut o echipă câștigătoare” Exclusiv

16.05.2021 | 21:38
Cornel Dinu Dusan Uhrin a preluat un dezastru si a facut o echipa castigatoare Exclusiv
Cornel Dinu: „Dusan Uhrin a preluat un dezastru și a făcut o echipă câștigătoare” Sursa foto: :Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

După FC Argeș – Dinamo 1-2, Cornel Dinu spune să antrenorul ceh Dusan Uhrin, artizanul seriei de 5 victorii consecutive a „câinilor roșii” în Liga 1 Casa Pariurilor, de necrezut acum vreo lună, „a preluat un dezastru și a făcut o echipă competitivă”.

Dinamo a învins cu 2-1 pe FC Argeș la Pitești și a ajuns la a cincea victorie consecutivă în Liga 1 Casa Pariurilor. Mai are nevoie de un punct în ultima etapă, cu Chindia Târgoviște, ca să scape de amenințarea barajului cu una dintre echipele de pe locurile 3 și 4 în play-off-ul Ligii a II-a.

ADVERTISEMENT

Mai mult, dacă învinge pe Chindia în „Ștefan cel Mare”, Dinamo poate, prin jocul rezultatelor, chiar să joace barajul, tot cu… Chindia, spre o confruntare cu ultima echipă „europeană” din play-off pentru un loc în preliminariile Conference League! Realitate de neconceput în urmă cu numai două săptămâni și jumătate, când Gaz Metan dresa „cânii” fără zahăr, cu 4-1, la Mediaș…

Cornel Dinu: „Dusan Uhrin a preluat un dezastru și a făcut o echipă câștigătoare”

Mister Dinu, este Argeșul în vacanță sau este Dinamo în „transa” victoriilor consecutive?

– Argeșul în niciun caz „n-a stat capră”, cum se spune, dar, probabil, că a jucat mai relaxat, mai detașat, asta e problema lor, Dinamo a fost echipa cu cuțitul la os, a jucat clar mai pragmatic. Și de cele mai multe ori amenințarea răului este mult mai puternică decât iluzia binelui.

ADVERTISEMENT

Este prea simplistă, totuși, o așa explicație pentru revirimentul lui Dinamo. După 13 etape jalnice, cinci victorii consecutive… ce n-aveau atunci și au acum? Sunt aceeași jucători…

În primul rând vreau să spun că ar trebui ca pe toți cei care s-au ocupat de Dinamo înainte să-i aruncăm în Dâmbovița lângă hotelul Rin…

ADVERTISEMENT

Chiar așa, pe toți? Și Gigi Mulțescu?

– Gigi cu colac de salvare… El a făcut tot ce a putut, dar s-a văzut că situația l-a depășit de data aceasta, a fost peste puterea lui de a ordona lucrurile, indiferent cât a vrut și nu poate spune nimeni că nu s-ar pricepe.

„Per total Uhrin a ridicat valoarea jucătorilor și a compensat prin realism deficiențele pe care le-au creat alții și n-au putut să le depășească”

Adică Dusan Uhrin este singurul „răspunzător” de revirimentul lui Dinamo?

– Sunt trei lucruri de spus despre Dusan Uhrin. În primul rând are o charismă, impune, este un om serios, care știe ce vorbește, probabil vorbește puțin și la obiect, iar asta contează la jucători, să fii scurt și clar, să priceapă repede, mai ales când ești în criză de timp și rezultate. A impus în ceea ce privește angajamentul, a știut să-i motiveze la maxim pe jucători, asta s-a simțit în responsabilizarea și concentrarea jucătorilor.

ADVERTISEMENT

Apoi, al doilea lucru, a găsit o formulă care a ridicat randamentul jucătorilor, a știut să-i pună în valoare la maximul lor, acest 5-3-2 defensiv, chiar 8-2-1 la nevoie, dus într-un 3-5-2 pe atac.

Al treilea aspect, a reparat deficiențele fizice, echipa a jucat într-un bloc foarte scurt, a alergat mai mult mingea decât jucătorii, singurii jucători cu un efort deosebit au fost cei de pe benzi, Sorescu și Filip, care se pretează la așa ceva.

Per total Uhrin a ridicat valoarea jucătorilor și a compensat prin realism deficiențele pe care le-au creat alții și n-au putut să le depășească. Uhrin se dovedește, nu pentru prima dată, un antrenor care poate ridica randamentul unui lot și poate compensa rapid deficiențele pe care le moștenesc.

Și jucătorii merită lăudați, dar ca și copii, în somn, că au reacționat, au recepționat destul de repede cerințele, logica de joc a lui Uhrin, pentru că, până la urmă, ei sunt actorii principali ai spectacolului numit fotbal, cu toate aspectele lui, de la dramă la comedie.

„Să nu se mai amestece aceia care l-au dat afară pe Uhrin după șapte luni, cum s-a întâmplat în martie 2020”

Ce le-ați spune acum celor de la Dinamo?

– Să nu se mai amestece aceia care l-au dat afară pe Uhrin după șapte luni, cum s-a întâmplat în martie 2020, după ce l-au adus în august 2019, se știu ei care… Uhrin le-a dovedit că e un tehnician care știe fotbal și poate să ridice valoarea unei echipe prin așezare, prin pregătire, prin autoritate și charisma lui. A preluat un dezastru și a făcut o echipă câștigătoare.

Uhrin are merite incontestabile și toți ăia care l-au dat afară în martie 2020 ar trebui să-și impună să nu mai vorbească de Dinamo cel puțin un cincinal, chiar realizat în patru ani și jumătate, ca pe vremuri… Chiar să nu mai treacă prin „Ștefan cel Mare” în tot acest timp, să rămână în Dâmbovița, la hotel Rin, cum am spus, de preferință într-o apă înghețată pân-la brâu…

Cei trei crai de la Rin, pune tu ghilimelele, în august 2019 mi-au cerut părerea și le-am dat-o, dar nu mi-au mai cerut-o în martie 2020, când l-au dat afară. Iar Uhrin a avut și handicapul că a trebuit să lucreze atunci cu ce adusese Neagoe și Bălănescu.

Și alți „esperți” care îl vedeau pe Dario Bonetti „salvatore della patria”, pregătind antrenamentele mai mult prin Centrul Vechi, ca la ultima „descălecare”, să strige acum „Hai, Dinamo!” și atât. Dar atât!

„Suporterii sunt entuziaști, sunt minunați, dar până la competența tehnică, acolo e cu totul altceva decât dăruire și iubire”

Dacă totul se va termina cu bine, adică Dinamo va scăpa și de baraj, ce-ar trebui să facă Dusan Uhrin în continuare?

– Dusan Uhrin trebuie să fie lăsat în pace, să-și facă echipa lui și sper să vină niște oameni… o conducere care să ia decizii apropiate cu el, împreună cu el, asta este foarte important…

Suporterii sunt entuziaști, sunt minunați, au făcut chiar minuni să țină echipa în viață, sunt trup și suflet cum nu sunt alții în țară, au dovedit asta, dar până la competența tehnică, acolo e cu totul altceva decât dăruire și iubire.

  • „Uhrin n-a făcut minuni, a făcut niște lucruri omenești, profesioniste, corecte, pe baza unei priceperi profunde a fotbalului, și-a dat seama ce „marfă” are, a pierdut la început, dar a găsit apoi formula de valorifica la maxim potențialul jucătorilor pe care îi are, prin tactică, recuperarea deficiențelor fizice care erau clare, pentru că n-au mai făcut același efort jucând într-un bloc defensiv cu opt jucători, și punând în valoare foarte bine capacitatea de pătrundere pe margini” – Cornel Dinu
  • „O echipă care are o așa istorie, un așa palmares, la un moment dat soarta îi surâde pentru că nu-și merita dezastrul pe care nu l-a făcut echipa, l-au făcut nemernicii care au condus-o în ultimii ani și atunci fața providenței, prin prezența lui Uhrin, seriozitatea lui, realismului lui de joc, s-a întors spre Dinamo și a salvat echipa” – Cornel Dinu
  • 5 victorii consecutive a reușit Dinamo în Liga 1 Casa Pariurilor, începând din 29 aprilie: 2-0 cu FC Voluntari (a), 2-1 cu Viitorul (d), 2-1 cu Poli Iași (d), 2-0 cu Hermannstadt (a), 2-1 cu FC Argeș (d)
ADVERTISEMENT