Sport

Editorial Cornel Dinu. CFR Cluj, ca… fetele de la Căpâlna! FCSB, pe Argeș în jos. Dinamo, nemotivată de „motivatorul” Stoican

Cornel Dinu a „radiografiat” etapa 29 din Liga 1 Casa pariurilor, în exclusivitate pe Fanatik. Capetele de acuzare ale „Procurorului” pentru CFR Cluj, FCSB și Dinamo, nemotivată încă de „motivatorul” Flavius Stoican.
04.03.2022 | 14:04
Editorial Cornel Dinu CFR Cluj ca fetele de la Capalna FCSB pe Arges in jos Dinamo nemotivata de motivatorul Stoican
Cornel Dinu a „radiografiat” etapa 29 din Liga 1 Casa pariurilor, în exclusivitate pe Fanatik. Capetele de acuzare ale „Procurorului” pentru CFR Cluj, FCSB și Dinamo, nemotivată încă de „motivatorul” Flavius Stoican. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Această etapă 29, penultima a sezonului normal de la noi și anormal pentru mine, nu din punct de vedere al nevoilor financiare ale echipelor, acoperite în mare măsură din drepturile TV, ci ca importare a play-off-ului și play-out-ului de la mediocrii fotbalului european, îmi inspiră o comparație.

Editorial Cornel Dinu. „Frânarii” de la CFR Cluj, ca… fetele de la Căpâlna! FCSB, pe Argeș în jos. „Motivatorul” Stoican m-a motivat să nu mai sper nimic de la Dinamo

Comparație pentru unii subiectivă, pentru mine obiectivă, și ca sârb după mamă. Duminică seară, câțiva prieteni, „frații” din Belgrad, mi-au trimis imagini rămase parcă dintotdeauna de pe „Maracana” Stelei Roșii la derby-ul istoric cu Partizan.

ADVERTISEMENT

Ca de obicei, după ce tot stadionul, plin, cam 50.000 de sârbi, cu excepția a două sectoare goale, pentru a proteja galeria oaspeților, „Grobari”, traducerea e redundantă.

„Delije” (Eroii), peluza gazdelor, a luat, parcă, foc. Cântându-și imnul, „Djurdjevdan”, imn închinat Sfântului Gheorghe, protectorul echipei. Am asistat de câteva ori la fața locului, pe viu încrâncenat, la așa ceva, tremuri de emoție.

ADVERTISEMENT

Serbia a cunoscut focul distrugător al războiului, care ne dă acum fiori de la Est. Numai că pe ei i-a fărâmițat după 1992 genocidul cu bombe și rachete ale Occidentului catolic al NATO, trimise de avioanele și navele americane și UEuropene.

Și vechea Republică Federativă Iugoslavia era, ca și Ucraina, un conglomerat de națiuni. După 1998 au rămas din federația aia două țări, două republici puternice: Serbia și Croația.

ADVERTISEMENT

Să-i lăsăm și pe schelălăitorii ce au provocat și întrețin focul de la Est în plata Domnului! Așa cum se spune… și se și întâmplă… mai devreme sau mai târziu, cu toți aducătorii de rău ai lumii.

Editorial Cornel Dinu. Peluza „Delije”, ceața și AC Milan, cocktail exploziv pe „Maracana” Stelei Roșii din Belgrad

Focul „Delijei” acum n-a aruncat scântei aducătoare de rău jucătorilor, în teren, ca la noi. Așa cum s-a întâmplat, însă, și la ei, în urmă cu vreo 24 de ani, cu AC Milan….

ADVERTISEMENT

…Când, la pauză, în drum spre vestiarele de sub celebra peluză, au fost incidente, care, sporite și de o ceață densă, au dus la întreruperea meciului în primele minute din repriza a doua.

Reluată a doua zi, partida a fost câștigată de echipa „milanista” la 11 m, dpă 1-1, același scor ca și în meciul tur, de la Milano, și echipa italiană, cu Marco van Basten, Ruud Gullit și Frank Rijkaard irezistibili, defila până la câștigarea trofeului CCE, într-o finală cu Steaua.

Înainte de derby-ul de acum al Belgradului, câștigat cu 2-0 de Steaua Roșie, sponsorizată de Gazprom, forțele de ordine au fost impresionante. Dar nu-au sancționat pe nimeni cu nimic, n-a fost cazul.

Impresionant, și cu asta închei „intermezzo” sârb, este că la acest meci au fost spectatori mai mulți decât toți care au asistat din tribune la noi, în toată etapa… Pilduitor…

Editorial Cornel Dinu. Dinamo își execută, în continuare, pedeapsa la locul de muncă, motivată nemotivat de acest Stoican doar cu pretenții de antrenor

Trecând la jocurile noastre din etapa 29, în deschidere, în goliciunea tribunelor de la Buzău, Chindia Târgoviște fiind încă în pribegie, UTA a dominat o partidă anostă. A ratat, însă, și Chindia a luat puncte de apă vie din basme prin penalty-ul obținut și transformat în gol de Daniel Florea în minutul 85.

A urmat Dinamo – Sepsi. „Gheorghienii”, sfinți sau nu, au câștigat clar. Cristiano Bergodi este, la fel de clar, antrenor, nu ca omologul din „Groapă”. Care a făcut echipa și schimbările după o logică neînțeleasă de nimeni…

Iar Dinamo își execută, în continuare, la locul de muncă, pedeapsa ce ar merita-o cei care au furat-o și distrus-o din necunoaștere, dar mai ales din interes fraudulos în ultimii ani.

Echipele de deasupra „câinilor” verzi și neînfiați, neavând nici măcar soarta „confraților” purtați de jucători în brațe pentru a-și găsi familii iubitoare printre spectatori, sunt clar mult mai puternice. Așa că umbrei de echipe din „Ștefan cel Mare” nu-i rămâne decât șansa de a juca și a încerca să câștige barajul cu locul 3 din Liga a II-a.

Declarația „motivatorului” de eșecuri Flavius Stoican, cum că „Acum începe lupta pentru salvare” (!!!???), nu poate dovedi decât ceea ce presupuneam. Că până acum n-a contat în niciun fel în ridicarea echipei, așa cum se aștepta majoritatea suflării dinamoviste.

Și nu va aduce nimic nou și bun nici de acum înainte acest Stoican doar cu pretenții de antrenor în prestația unei echipe, care, de bine, de rău, și-a mai cârpit cât de cât lotul. Spre deosebire de Răzvan Zăvăleanu și o mare parte a suporterilor care suportă din ce în ce mai greu situația, dar care au făcut tot ce pot pentru binele lui Dinamo.

Editorial Cornel Dinu. Universitatea Mititeilor s-a dovedit „Maxima” în 6 minute cu Rapid, lăsându-l Mutu pe Miță Iosif

Primind în Bănie pe Rapid, Universitatea Mititeilor s-a dovedit „Maxima” în repriza a doua. A revenit de la 0-1 marcând 3 goluri în 6 minute. Statistică rară în fotbalul de pretutindeni.

„Giuleștina” pare blocată la un semnal „Stop” pe „linie”, fără „succesuri” de 10 etape. Au început campionatul „en fanfare”, dar bietul Iosif a dovedit că numai numele e din Biblie, oricât ar cita din aceasta.

…Și a trebuit să plece Miță, înlocuit cu Adi. Adi Mutu. Spre dezamăgirea majorității suporterilor care așteptau tot un rapidist pe bancă, Marius Șumudică și Daniel Pancu fiind liberi să antreneze farmecul vieții lor. Mutu le poate schimba regretul în apaluze, dar nu-i va fi deloc ușor în „creuzetul” giuleștean…

Editorial Cornel Dinu. Corecția aplicată Mioveniului de Universitatea lui Reghecampf înseamnă a cincea victorie consecutivă și apropierea de FCSB

Micuța, ca reședință, echipă a Miovenilor a fost pusă la punct incontestabil, acasă, de Universitatea craioveană a lui Rotaru și Reghecampf. Ultima dată când au primit atâtea goluri, ba chiar mai multe decât cele 3 de acum, a fost tot de la Universitatea Craiova, un 2-5 acum vreo… 15 etape, în tur.

Neașteptat, Morkovici și a trimis mingea în ațele gazdelor de două ori. Dacă a fost doar o întâmplare, vom vedea. Deocamdată, eu îi păstrez „identitatea”.

Conu’ Jean Barbu… odihnește-l, Doamne!… îl luase în colimator, cei născuți mai devreme își amintesc sigur, pe Rodion Cămătaru, numindu-l, exagerat, „Haplea în chiloți”. Când acesta l-a contrazis ca randament, marele scriitor s-a răsucit elegant, proclamând „M-ai învins, Rodioane!”. Frumos, de apreciat la autorul „Gropii”…

Eu mai aștept adevărate reușite ale Morkoviciului, nu ca acestea în fața glumelor de apărători Balauru, Scarlatache și Garutti.

Editorial Cornel Dinu. Dan Petrescu, ca Napoleon la Borodino, CFR Cluj ca fetele la Căpâlna…

Câștigând iarăși a la Pirus, ca joc și sărăcie de goluri, marcând o singură dată, la un corner, prin stoperul Andrei Burcă, greu de numărat la a câta fază fixă, Dan Petrescu a dus pe CFR Cluj la 14 puncte de FCSB….

…Apreciată zilele acestea teribile numai prin gestul patronului Gigi Becali de a oferi găzduire all inclusiv la baza sa din Berceni refugiaților din Ucraina pârjolită de Putin, care se vrea Cel Mare, dar nu este decât Cel Malefic.

Liviu Ciobotariu și Gabi Tamaș, clar cerberii foburgului fotbalistic al „pri-marelui” Florentin Pandele, par mulțumiți, ca atitudine, de prezența sigură, deși cam neașteptată, în play-off.

Evoluând rar ca acum, cu 3 stoperi, cu Susic și Camora pe benzi, într-un 5-4-1 mai mult decât un 3-5-2, „frânarii” din Gruia au sperat că „dacă nu cade, pică”… Și iarăși le-a dat norocul, demult la vedere, al „Bursucului” Petrescu, un singur, dar suficient, gol avantaj.

…Retrăgându-se apoi a la Napoleon după Borodino, dar nu ca Împăratul, în exil, ci consolidându-și primul loc. Mai mult ca sigur și al cincilea titlu consecutiv.

Chiar și așa cum evoluează „frânarii” din Gruia, tare asemănător cu celebrul dans al fetelor de la Căpâlna: un pas înainte la început, gol și apoi doi pași în spate, pe apărare.

Editorial Cornel Dinu. Lumina Farului aprins de Gică Hagi l-a înfuriat pe calmul și diplomatul Valeriu Iftime ot Botoșani

Ultimele jocuri ale rundei s-au disputat joi pentru o mână (largă) de bani în plus, ce poate fi adusă de ocuparea locurilor 5 și 6 din play-off. Mai întâi Farul lui Gică Hagi a câștigat mai clar chiar decât o arată scorul în fața Croitorului care n-a mai croit Botoșaniul pentru victorie.

Îndeosebi în prima repriză, când Farul de la Ovidiu a avut 5 situații de a marca, reușind o singură dată, prin renăscutul Dragoș Nedelcu, în minutul 15. Și ratând un penalty prin golgheterul altfel Jefte Betancor în chiar ultimul minut înainte de pauză.

În eclipsă de prestație Botoșaniul, a stârnit furia patronului Valeriu Iftime, care, în urmă cu doar câteva zile, lăsa impresia că s-anțeles pentru un contract pe viață cu antrenorul Marius Croitoru.

A pus foc de vorbe altfel blândul (poate doar diplomatul) Iftime la adresa propriei echipe, care putea egala de trei ori, totuși, prin stoperul Dawa, care a țintit „doar” bara de două ori, și Mihai Roman al doilea.

Pentru ca în final, în primul minut al prelungirilor, după o cursă pe turnanta stângă, Bradley de Nooijer să stabilească adevărul. Victorie meritată a echipei lui Gică Hagi și calificare în play-off, după doi ani de play-out.

Editorial Cornel Dinu. Gafeurul Andrei Vlad i-a dat speranțe de un meci Argeșului că se poate „umfla” în play-off

În finalul etapei, Argeșul, ca să mai spere cât de cât la un loc în primele 6 „norocoase”, trebuia să învingă, în Trivale, un FCSB dezorientat și pierdut mult în spatele unui CFR Cluj, pus pe linia de titlu de Dan Petrescu.

Condiționat acest iluzoriu, deocamdată, loc 6 de victoria din ultima etapă regulară la Botoșani, într-un meci care pe care pentru masa mai bogată din play-off.

Oarecum echilibrată prima repriză. Noua gafă a derutatului portar bercenar… cu „b”, nu cu „m”… Andrei Vlad, a fost monumental de imensă, dacă acceptați formula, când i-a dat efectiv mingea fostului stelist Cristi Tănase și acesta i-a pasat rapid lui George Ganea, singur-singurel în careu, cu toată poarta nudă în față, neavând ce face decât să semneze formalitatea lui 1-0 în minutul 16.

Editorial Cornel Dinu. FCSB, același haos de acțiuni individuale și mai nimic combinații firești, lucrate și însușite „pe dinafară” la antrenamente

Ce-i drept, după pauză, executantul de „indicății prețioase” prin telefon pe post de porumbel voiajor, Toni Petrea, observator pe bancă pentru comenzile telefonate din „buncărul” Palat de Gigi Becali, a făcut schimbări în fel și chip, după chipul comandantului suprem.

Au intrat 4 din cele numai 5 rezerve de la „sărăcuța” FCSB, restul accidentați, gripați, covidați, nevaccinați, ei știu de ce au avut atâția indisponibili… „Bercenarii”… cu „b”, nu cu „m”… au pus presiune în terenul „Campionilor FC Argeș”

…Dar în același haos de acțiuni individuale, principala „armă” folosită, și mai nimic combinații firești de atac, un-doi-uri, pase pe culoar, pe poziții viitoare bine știute, învăluiri… nu, doar pătrunderi cam de unul singur, cum ne-au cam obișnuit, sau „lungă” peste apărătorii adverși, doar, doar o ieși ceva… N-a ieșit…

„Fecesebecaliuța”, cam prima dată, s-a așezat în apărare cu trei jaloane, Iulian Cristea, Andrei Miron și Ovidiu Popescu. Au avut noroc că nu i-au încercat mai vârtos atacanții Argeșului, că „deliciul” lipsei de calități defensive al acestora ar fi ieșit și mai mult în evidență. Așa cum ne-au obișnuit…

Etapa 29 a „murit”, trăiască etapa 30! Care începe azi… Play-off-ul e aproape clar, singurul meci care ar mai putea să schimbe „premiantele” sezonului regular, fiind, cum am spus, luni, la Botoșani, unde se duce cu speranța unei surprize FC Argeș.

Eu, ca dinamovist pe viață… și dincolo de ea… ce să sper din meciul cu campioana neînvinsă de… de… de 17 etape, de la 0-2 cu Rapid, pe 17 octombrie, 13 victorii și 4 remize. „Motivatorul” Stoican m-a motivat clar să nu mai sper nimic.

ADVERTISEMENT