Cornel Dinu a analizat, în exclusivitate pentru FANATIK, evoluția echipei naționale a României în victoria minimală, 1-0, cu Finlanda și concepția de joc a lui Edi Iordănescu în primul succes pe banca tehnică a tricolorilor în alb și galben după patru meciuri de la debut. …Și, în stilul său caracterisric, pe cine au salutat spectatorii din Giulești cu tradiționalul „Huo!”…
Mister, în sfârșit o victorie a echipei naționale cu Edi Iordănescu selecționer, dar cam chinuită…
– A fost o chinuială, dar și o glumă a destinului… reușită… nu știu câți au sesizat-o… Anghel Iordănescu a debutat la națională, ca jucător, în toamna lui 1971, la Helsinki, 4-0 cu Finlanda, a dat și gol, antrenor era Angelo Niculescu, iar acum Edi Iordănescu a reușit prima victorie în al cincilea meci pe banca naționalei, tot cu Finlanda.
A fost o victorie per total meritată a lui puiu’ lui Puiu Iordănescu, a fost un oarecare echilibru dacă ne gândim la ocazii, un 7-7, cu 3-2 pentru noi în prima repriză, cu o Finlandă care, în ciuda progreselor incontestabile pe care le-au făcut, fiind pe final de sezon, viteza lor de joc a fost mai mult de schi fond decât de coborâre.
Edi Iordănescu a venit cu șapte jucători noi la meciul cu Muntenegru, șase la cel cu Bosnia și cinci acum, de data aceasta echipa națională așezându-se, dinamic, și acționând mult mai rațional. Mă refer la faptul că în prima parte a avut chiar momente în care, prin presing coerent, au îngreunat construcția, așa lentă cum a fost, a finlandezilor.
Ce a fost altfel în joc decât în precedentele înfrângeri, cu Muntenegru și cu Bosnia?
– Edi Iordănescu a gândit jocul într-o formulă mai solidă pe atac, cu doi interi ofensivi, Olaru și Cicâldău, care au urcat bine pe culoarele de lângă Sorescu și Octavian Popescu, cu un singur mijlocaș defensiv, Marin… Marius Marin… și lucrul acesta a fost completat cu o dilatare și o strângere a zonelor mai rapidă, mult mai apropiată de adevăr în acest 4-3-3.
Ai noștri au început cu o viteză în plus, au pasat mai rapid decât lentoarea finlandezilor, de la care, dacă aș remarca un jucător, ar fi Kamara, care numai a eschimos nu arată… dar cu o tehnicitate bună și viziune a jocului.
Finlandezilor le-a lipsit percuția și, chiar dacă au atacat susținut în repriza a doua, ocaziile pe care le-au avut, două foarte mari, au venit în special din centrări de pe benzi, acolo unde Bancu s-a remarcat mai mult prin golul marcat în minutul 30.
Și dacă am avut o primă repriză bună, cu bară, penalty ratat și gol, de ce au venit finlandezii peste noi după puază?
– Maniera de a închide jocul în repriza a doua, chiar prin înlocuirile lui Olaru și Cicâldău cu Crețu și Răzvan Marin, i-a invitat pe finlandezi în terenul nostru, dar, repet, viteza lor de joc a fost de schi fond…
Edi Iordănescu a jucat strict la rezultat, avea nevoie ca de aer de un succes, echipa avea nevoie ca de aer de un succes, pentru că eu cred că dacă ar fi mizat și după pauză pe capacitățile de atac superioare, cu Olaru, cu Octavian Popescu, cu Cicâldău, cu Sorescu, ar fi putut să pună mai mult în pericol poarta finlandezilor, i-ar fi ținut mai departe de careul nostru.
Așa, finlandezii și-au creat câteva ocazii mari de a marca, în special prin Pojhanpalo în minutul 51, senzațională intervenția lui Niță, Lod în minutul 82 șut peste și iar Pojhanpalo în minutul 87, nici acum nu înțeleg cum a reușit să dea mingea afară din 4-5 metri.
Bazat pe viteza și posesia superioară din prima repriză, cred că Edi Iordănescu ar fi trebuit să insiste și după pauză pe așa ceva și poate ocaziile ar fi fost mult mai multe pentru noi decât cele ale lui Pușcaș din minutele 62 și 76, Mihăilă în 84 și transversala lui Bancu din 89.
O fi atacul cea mai bună apărare, Mister, dar când nu prea ai atacanți… Pușcaș a fost, iarăși, o dezamăgire…
– Părerea mea este că Finlanda trebuia atacată pentru că mai ales pe centrul apărării era lentă și diferența ar fi fost mai clară, n-am fi avut momente de suspans la final.
Iar Pușcaș, ce să spun?, a ratat iarăși mult, a executat lamentabil penalty-ul, dar a alergat mult, a profitat foarte mult de lentoarea pe care a avut-o axul central, cei trei apărători centrali ai finlandezilor și a avut cele mai clare ocazii, s-a aflat în fazele cele mai periculoase. Cu cât reușește Pușcaș să dea primul gol mai repede, cu atât o să vină și următoarele mai lesne.
A contat și faptul că s-a jucat pe Giulești, pentru că este un stadion ca o arenă britanică, tribunele adunate spre teren, iar spectatorii, aproape de jucători, au fost incontestabil alături de echipa națională… chiar dacă au fost niște momente la început când au aplaudat și au salutat conducerea federației prin tradiționala, nu numai în Giulești, scandare „Huo!”…
A fost un joc care ar trebui să-i aducă niște concluzii foarte clare puiului lui Puiu Iordănescu, să-i clarifice niște lucruri și să creadă mai mult în dinamica jocului, în așezarea și în componența din prima repriză decât în conservarea rezultatului la care a apelat în final.
(Statistică flashscore.ro)