Sport

Editorial Cornel Dinu. FC Argeș – FCSB după Farul – CFR Cluj a venit ca friptura după pâine goală. Budescu a adus spice-ul, Dinamo a strepezit dinții…

Cornel Dinu analizează în editorialul său de etapă evoluțiile lui FCSB, CFR Cluj, Farul, Universitatea Craiova și Dinamo în a doua rundă de play-off și play-out.
22.03.2022 | 10:56
Editorial Cornel Dinu FC Arges  FCSB dupa Farul  CFR Cluj a venit ca friptura dupa paine goala Budescu a adus spiceul Dinamo a strepezit dintii
Cornel Dinu analizează în editorialul său de etapă evoluțiile lui FCSB, CFR Cluj, Farul, Universitatea Craiova și Dinamo în a doua rundă de play-off și play-out. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Această cronică a celei de-a doua etape a ciopârțirii nefirești a clasamentului primei noastre divizii o încep cu cea mai spectaculoasă dispută. Aceea dintre FC Argeș, care vrea ceva mai mulți bani de la principalul finanțator, mare durere, drepturile de televizare, și eterna abonată la noroc FCSB.

Editorial Cornel Dinu. FC Argeș – FCSB după Farul – CFR Cluj a venit ca friptura după pâine goală. Budescu a adus spice-ul în Voluntari – Craiova. Dinamo a strepezit dinții…

Au fost în Trivale tribune aproape pline, cum rar am văzut la noi și înainte de pandemia-pandalie de COVID-19. Ar exista explicații pentru asta, mă limitez la una singură. Având în devenirea noastră prea mult comportament anarhic și pentru că meleagul ne-a fost râvnit din toate părțile de toate imperiile hulpave nesimțit, sub toate formele criminale istorice, greu ne păstrăm tradițiile.

ADVERTISEMENT

S-a jucat ca în devenitele basme de altădată ale fotbalului nostru, prea rare în ultimii ani, pe viață și pe moarte, peiorativ scriind. Palpitant pentru toți cei care au văzut meciul.

Sub acest aspect, cu nimic mai prejos decât derby-ul capitolin dintre Roma și Lazio sau „El Clasico” Real Madrid – Barcelona. Rezolvate mult mai rapid și mai puțin tensionat, 3-0 din minutul 40 pentru „Giallorossi” și un incredibil 4-0 din minutul 51 pentru „Blaugrana” pe „Santiago Bernabeu”.

ADVERTISEMENT

Numai că la ei cultura acestor dispute „la vârf” și mai ales prezența pe stadion a fanilor a rămas… sau a sporit față de derby-urile, nu mai amintesc cuplajele noastre de poveste, „ucise” de interese meschine de club în urmă cu prea mulți ani. În care ani am ajuns din ce în ce mai golași atât în tribune, cât și în valoare, prin prăbușirea siguranței procedeelor jocului.

Editorial Cornel Dinu. FCSB a fost mângâiată iarăși de noroc în Trivalea Piteștiului, cu un FC Argeș încrâncenat, într-un meci sabotat de gafele arbitrului

La Pitești, repet, după o ciocnire crâncenă, tensionată, cu scântei de toate felurile, „bercenarii” au învins, iarăși mângâiați de noroc, în ultimele secunde, dacă nu chiar în ultima dinaintea fluierului final în care a tușit, bolnav de incompetență, așa-zisul arbitru mladinovici horia.

ADVERTISEMENT

Care a făcut nu greșeli, ci gafe incompatibile cu statutul de arbitru, acordat de șleahta greco-română de la CCA, pe care, ciudat, nu o ia nimeni la întrebări după atâtea și atâtea meciuri distruse de fluierașii săi penibili. Încă o anomalie într-un fotbal aservit intereselor de gașcă.

A dominat FCSB în Trivale, fiind superioară la mijloc și în atac lui FC Argeș, mai bun în apărare. Per total, jucătorii „Palatului” au controlat și au dominat ca posesie. Raportul ocaziilor a fost echilibrat, 2-2, în prima repriză, dar net în favoarea „becalișorilor bercenari” în a doua parte a jocului, 5-1.

ADVERTISEMENT

O treime din aceste 10 pericole eminente din careuri s-au transformat în goluri din „pălituri de osândă”, într-un thriller al golurilor: 0-1 minutul 39 – Florin Tănase se lipește la gol din centrarea lui Olaru, 1-1 minutul 42 – Șerban din penalty, 1-2 minutul 56 – Florin Tănase face dubla din penalty, 2-2 minutul 73 – Said egalează din penalty, deși Argeșul juca în inferioritate după eliminarea corectă a lui Șerban în minutul 69. Și 2-3 când nimeni nu se mai aștepta, mladinovici se pregătea să scape de chin, în minutul 90+4: un șut bun al lui Olaru este respins greșit de Greab, în față, central, pe tava victoriei pentru golul de 3 puncte a intratului Dumiter.

Deși a lovit ciudat mingea, un lat chinuit, cu pământul, nu putea trimite decât în plasă de acolo, împlinind rugăciunile și crucile patronului Gigi Becali, declanșate de la biserica din Pipera până hăt-departe, la… Muntele Athos!

A ieșit din nou la rampă Octavian Popescu, inventând două șuturi de excepție (minutele 12 și 50), dar, ghinion, transversală amândouă. Edward Iordănescu l-a convocat în premieră la naționala mare pentru „dubla” Grecia – Israel, într-un lot cu doar 3 atacanți și câte 10 mijlocași și fundași. De unde nu e (se pare), nici Dumnezeu nu cere… Chiar așa să fie „nu e”, Edwarde?

Editorial Cornel Dinu. Greaua moștenire a domniei nefaste a lui Stoican Mobilizator Întâiul la Dinamo

Deschiderea meciurilor din noaptea de vis în care Roma și Barcelona și-au surclasat tradiționalele „dușmance”, pașnice de data aceasta, Lazio, cu scor de neprezentare, 3-0, respectiv Real Madrid, cu un surprinzător, dar argumentat 4-0, a fost un fel de mărgea doar colorată pe coliva fotbalului nostru.

Dinamo, acum cu Dusan Uhrin, al cincilea antrenor asezonat sezonal, a scos un punct acasă, în fine. În fața unei cam (s)căzute Sepsi, cu Cristiano Bergodi pe banca flamboaiantă și-n rău, și-n bine. Am comentat pe larg meciul imediat ce s-a încheiat, cu accent pe condiția fizică, pentru că de pregătire fizică nici nu poate fi vorba, de la precară la inexistentă.

Am impresia că după domnia nefastă a lui Stoican Mobilizator Întâiul simt „câinii roșii” având respirația antrenată spre confundare cu a altui „salvator”, felcerul fotbalistic Iuliu Mureșan urcând în pas vioi pe scări măcar vreo 5 etaje.

Editorial Cornel Dinu. Nula na nula între Farul și CFR Cluj. Da’ nula bine!

Sâmbătă, în vântul sărat-întunecat aruncat de valuri peste Ovidiu, CFR Cluj a luat un punct. În regia proprie a lui Dan Petrescu. Adică încercăm să marcăm, să conducem pe tabela de scor până la pauză și apoi stăm la cutie defensivă și „Doamne, dă bine!”, cum spun transilvănenii.

Și i-a ieșit! Farul de la Ovidiu, reconfirmând că și-a pierdut lumina posesiei și strălucirea finalizării, obișnuite și productive până acum vreo doi ani. Chiar dacă golgheterul lui de acum, spaniolul Jefte Betancor a trimis mingea aiurea în minutul 71, cu toată poarta în față, din 6 metri, de s-au crucit și scoicile mării din preajmă, neagră de supărare.

În general s-a jucat în blocuri strânse, prea des de la unii la alții, închis, cu frica mai mare să nu se ia gol decât cu speranța să se dea gol. Vorba priateli balgarski, nula na nula. Dar nula bine!

Editorial Cornel Dinu. Demonul și Îngerul Budescu a rupt lanțul de iubire al Craiovei lui Reghecampf cu victoriile după 7 petreceri cu zaibăr și lăutari

În noaptea de vineri, la Voluntari, s-a frânt lanțul de iubire al Craiovei lui Reghecampf cu victoriile, după șapte petreceri consecutive cu zaibăr și lăutari.

Meci în care Screciu a deschis scorul rapid, în minutul 7. Numai că nu era încă dumirit exact cu porțile și a băgat „obectul” în ațele propriei porți. Ceea ce dovedește că-i destul de sărăcuț ca apărător.

Apoi istoria partidei a fost scrisă, aproape în totalitate, de Demonul și Îngerul Budescu. Care s-a tăvălit mai întâi șuierând blagoslovenii de mahala sordidă arbitrului Marian Barbu. Pentru ca mai apoi să paseze genial coechipierilor pentru a înscrie decisiv. Of, dacă n-ar fi prea des brânză bună în… ham, ham! Remarcați, n-am folosit „câine”… „câini”… „câinii roșii”… pentru că iar mă ia durerea de cap… și suflet…

ADVERTISEMENT