Sport

Editorial Cornel Dinu. Noroc cu bilet CFR de Cluj, remontada spectaculoasă FCSB, gaz de speranțe pentru Dinamo, spectacol la „Derby de la Madona Dudu” între Universitățile Craiova

Cornel Dinu analizează, în exclusivitate pentru FANATIK, etapa 26 din Liga 1 Casa pariurilor. De la norocul din prelungiri al Rapidului și CFR-ului la chinul lui Dinamo, remontada FCSB și derby-ul orășenesc al Craiovei.
15.02.2022 | 10:58
Editorial Cornel Dinu Noroc cu bilet CFR de Cluj remontada spectaculoasa FCSB gaz de sperante pentru Dinamo spectacol la Derby de la Madona Dudu intre Universitatile Craiova
ADVERTISEMENT

Etapa 26 n-a schimbat spectaculos clasamentul din Liga 1 Casa Pariurilor. Surprizele s-au înecat la mal și au iertat atât pe CFR Cluj, cât și pe FCSB.

Dinamo, în nota obișnuită de joc subțire, a luat, totuși, un punct nesperat de la o UTA dezlânată și abulică, Rapid s-a „pus” pe linie în prelungiri, Universitatea lui Reghecampf a lăsat corijenți pe „mititeii” lui Nicolo Napoli.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Noroc cu bilet CFR de Cluj, remontada spectaculoasă FCSB, gaz de speranțe pentru Dinamo, spectacol la „Derby de la Madona Dudu” între Universitățile Craiova

Primele două meciuri ale etapei 26 s-au disputat între echipe din play-off. Sau, mai corect spus, echipe care se „visează” în play-off.

La Mioveni, unde „gazdă” a fost Rapid, a venit Sepsi de la Sfântu Gheorghe. S-a jucat fără spectatori, din dragostea sufocantă a suporterilor giuleșteni și manifestărilor acestora, de multe ori parcă de pe frontul din Ucraina. Păcat…

ADVERTISEMENT

Echipa antrenată de Cristiano Bergodi a dominat prima repriză.a ratat de trei ori, față de doar o oportunitate de gol a Rapidulețului, al cărui stadion de basm regal, zice-se că-i gata, dar omologarea te duce cu gândul la calendele grecești.

Sepsi a beneficiat, după eliminarea lui Alexandru Albu în minutul 33, și de om în plus. Dar, surprinzător, conducând cu 1-0 prin golul marcat în minutul 50 de Marius Ștefănescu, a vărsat șiștarul cu lapte în minutul 90+2, când portarul Roland Niczuly a ieșit aiurea spre linia de 16 m, ca într-un blocaj la volei…

ADVERTISEMENT

…Mingea a ajuns la autorul singurului șut pe poarta „gheorghenilor” de până atunci, în minutul 85, intratul Alexandru Ioniță al Doilea, care, cu un lob simplu, a consfințit o egalitate nemaiașteptată de rapidiști. Dar meritată prin felul curajos, bine gândit și pus în practică de coechipierii „căpitanului” Cristi Săpunaru.

…Și, explicabil, Cristiano Bergodi, imperturbabil, decent și calm în declarații altfel, după isprava asta a „sepsilor” săi, a scos la iveală și ceva clăbuci de restriște pandemică.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Farul a luminat înfrângerea lui Budescu, venit parcă de la… oala cu sarmale!

Farul de la Ovidiu a luminat prima înfrângere a „marinarilor” de uscat de la Voluntari, după nu mai puțin de 13 meciuri cu punct(e) ale Ciobotariului pus la „cârmă” de primarele Pandele.

„Voluntarii” s-au „închis” ca de obicei în apărare, într-un obișnuit 5-4-1, cu Adam Nemec iarăși… doar martor al jocului. Și fără Gabi Tamaș stâlp în defensivă. Și s-a văzut.

A „pontat” din primul minut Costică Budescu. Mai rău ca niciodată. A jucat ca venind de la… oala cu sarmale. Cu ciorbă de burtă „în deschidere” și surle de clătite la desert.

Se-nțelege, desigur, că dinamica lui de mișcare, de la mers încet până la alergare ușoară spre domoală îl recomandă pentru tot ce înseamnă execuție… de pe loc, tot pe loc, pe loc, pe loc…

Doamne, ne-ai dat nenumărate talente, cu calități fotbalistice de excepție. De ce te-ai distrat cu noi dându-ne și apucătura devastatoare mereu a risipirii?

Editorial Cornel Dinu. Dintre Gaz Metan Rarefiat Mediaș și CFR Remiză Cluj, Atotputernicul i-a înfiat pe ai „Bursucului” Dănuț

La vreo 20 de ore ale sâmbetei, programarea de a mă uita la Gaz Metan Rarefiat Mediaș – CFR Remiză Cluj, după Villarreal – Real Madrid și, oarecum simultan, la Napoli – Inter, ca joc și mai ales deznodământ, a meritat.

Ai „Bursucului” Dănuț au controlat primul mitan, cum se spunea reprizei în copilăria mea târgovișteană. Au intrat la vestiar conducând prin sclipirea copilului Claudiu. Claudiu Petrila. Meritat. Cap din viteză pe lângă privitorul Gabriel Moura (anunțat în exclusivitate de FANATIK la Dinamo!).

Repriza a doua, parafrazând doar „…rău să fii, noroc să ai!”, a fost din nou, mai surprinzător ca niciodată, „descântătoarea” garniturii CFR clujene.

Egalați din reluarea lui Filip… Ioan Filip, că mai sunt „filipi” prin fotbalul nostru… după o cursă a lui Christian Irobiso pe lângă „cantonerul” (de la… cantonat!) Andrei Burcă, Atotputernicul i-a înfiat din nou.

În primul rând că, în această a doua parte, Mediașul a ratat patru ocazii chiar mari. Și când nimeni nu se mai aștepta, la o minge de urmărire aruncată cu disperare de apărarea „gruienilor”, Patricio Matricardi a năvălit peste coechipierul Răzvan Horj, mingea a ajuns la intratul Cristian Neguț, a cărui șut spre poartă a fost deviat de Răzvan Trif peste plonjonul portarului Alexandru Buzbuchi.

…Poate și compensatoriu… Pentru că în ultimele patru meciuri, campioana ultimilor patru ani a fost și ea „perzantă” de puncte la fel, în ultimele secunde ale prelungirilor.

Cutremurat de această lecție a sorții, după ce a plonjat efectiv spre propria galerie, speech-ul lui Dan Petrescu a fost, surprinzător, calm, logic, nicidecum „pricinos”… perfect aș îndrăzni a spune!

Gaz Metan Mediaș nu-și merită soarta din ce în ce mai… rarefiată! Are echipă, are antrenor… De fapt avea în noaptea când scriam aceste rânduri… Când le citiți dumneavoastră nu mai are… Aproape o întreagă distribuție… vreo 9 jucători au renunțat la bani și au plecat care încotro…

Iar situația metaforică, dar reală că nici ei, ca majoritatea românilor, nu mai pot plăti facturile umflate, de nepronunțat ca număr de zerouri a sumelor de achitat, este clar un furt premeditat. Ce ar trebui să cunoască iluminarea justiției. Chiar și așa pâlpâitoare cum a ajuns azi, la noi…

Editorial Cornel Dinu. Dinamo a meritat punctul muncit, smuls „Babei UTA”, lentă în toate, dezarticulată, etalând doar întâmplare în posesie și finalizare

Așteptată ca tradiție de amintiri ale unor partide de foarte bun nivel, încrâncenate, dar fair-play, între „Bătrâna Doamnă” din Arad, nu din Torino (cea originală!) și „câinii roșii”, în atâția ani de rivalitate în prima divizie, acum, calitativ, am avut impresia că îndeosebi gazdele au evoluta speriate ca după ce privești groaznica reclamă cu „Doamna Imediat”. Care și gătește mâncare, și spală vase, și întinde rufe… în fine, veritabilă pedeapsă de privit. Păcat de o cauză nobilă să fie așa reprezentată…

Oricum, Dinamo a meritat punctul câștigat. Ocupând mult mai bine, coordonat și omogenizat blocul defensiv. Pe care, fosta „Bătrână Doamnă”, lentă în toate, dezarticulată, etalând doar întâmplare în posesie și finalizare, s-a dovedit, cum îi spunea pricinos creatorul de unic grai scris Fănuș Neagu… „Baba UTA”!

Și atunci când a avut doi oameni în plus, prestația gazdelor a fost parcă de la o onorabilă „doamnă”, ca la CFR, în Gruia, etapa trecută, la o „arătare” peste care, în doar o săptămână, s-au așezat somnolențe de mișcare ce au arătat-o ca o babă în cârje la joc.

Într-adevăr, și în fotbal, ades, neștiute sunt căile Domnului… Incontestabil, meritat, indiferent de datele meciului, ele au surâs după atâta chin de nesocotit, mângâind pe Dinamo…

Editorial Cornel Dinu. FCSB și Chindia ne-au demonstrat de ce 2-0 este cel mai periculos scor…

Chindia lui Emil Săndoi a lovit în primele 21 de minute pe „Arena Națională”, conducând surprinzător cu 2-0 pe FCSB. Au marcat Daniel Popa, ca niciodată la Dinamo, din lovitură liberă catapultată în vinclu de la 22 de metri, și Mihai Butean, uitat singur în stânga defensivei  fecesebiste de Risto Radunovic.

Apoi târgoviștenii de adopție s-au retras, închizându-se eficient în 5-3-2, 5-4-1 și chiar 6-3-1. „Bercenarii” au schimbat iarăși trei jucători la pauză și am asistat la posesie și schimbări variate de pătrundere în veritabila redută a oaspeților. Așezați prea mult ca o apărare de handbal în fața semicercului. În speță careul de 16 metri al distribuției lui Emil Săndoi.

Iar mobilitatea și tehnicitatea jucătorilor lui Gigi Becali până în final au întors scorul în favoarea lor. Cu golurile lui Darius Olaru și rezerva Valentin Gheorghe, două, din dreapta atacului FCSB, uitat/scăpat de fundașul lateral Adrian Ioniță. Asemănătoare, la colțul lung.

Când Emil Săndoi a încercat să blocheze de departe abilitățile de pătrundere ale „fecesebecaliuței”, făcând schimbări în acest sens, s-a dovedit târziu. Chiar dacă reluarea în gol din ultimele secunde a lui Andrei Pițian, dovedită a fi din ofsaid, a încălzit/înghețat inimile.

Ca încleștare, apelând la istorie, iarăși strategia Chindiei a semănat cu raidul lui Vlad Țepeș din noaptea de 16/17 iunie 1462 în tabăra lui Mahomed al II-lea, cunoscut și ca Fatih Sultan Mehmed, adică Sultanul Mahomed Cuceritorul. Cuceritorul Constantinopolelui, rebotezat turcește Istanbul…

Țepeș a semănat moarte printre spahii și ieniceri, dar i-a scăpat Cuceritorul. Care l-a impus apoi în Țara Românească pe fratele lui Vlad, Radu cel Frumos și soarta lui Țepeș a intrat pe o pantă descendentă până la moartea din 1476. …Ceea ce nu-i cazul lui Emil Săndoi…

Editorial Cornel Dinu. De la „Derby della Madonnina” di Milano, la „Derby de la Dona Dudu” la Craiova, strălucitor de petarde. Din tribune…

După atâtea „năcazuri”, cum spunea regretatul profesor Angelo Niculescu, de identitate… năcazurile… fără să intrăm profund și în alte aspecte ale stupidei lupte craioveano-fratricide, ale celor două echipe de primă ligă din capitala Olteniei, întreb și io ca tot microbistul: dacă la Milano, când joacă Milan cu Inter este „Derby della Madonnina”, de ce să nu fie în Bănie „Derby de la Madona Dudu”?

…Chiar dacă pe Mititei și pe Rotaru, la ce pandalie de pandemie morală e în țara asta a noastră acum, nu-i putem „bănui” măcar evlavioși, precum cei care au ctitorit și construit la mijlocul secolului 18, din banii lor, catedrala în stil brâncovenesc unde icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ocrotește Oltenia…

S-a dovedit că și pe români, mult mai numeroși la Universitatea Rotarului decât la FC U a Mititeilor. Aducându-le o victorie clară și meritată. Simplă, blindată cu patru stoperi în zona centrală, Papp, Screciu, Crețu și Mateiu, ultimii, „vopsiți” în rol de mijlocași. Având această siguranță defensivă armată din primele minute de pirotehnia de iubire fără seamăn, dar ilegală, a propriei galerii.

…Că tot era și sălbatica păcăleală comercială a așa-zisei „zi a îndrăgostiților”. Cu nume de „viziki”, în grai neaoș, „Velintins Dei”.

Atacanții lor, mult mai rapizii decât apărarea parcă făcută la Bruxelles a patronilor „Mititei”, au parafat o victorie incontestabilă. Eeee, dacă bancul de neapărător Bancu ar fi primit meritatul al doilea cartonaș galben în minutul 58, poate că altfel ar fi fost tocmeala. Numai că această caricatură de arbitru bârsan a fost, ca și la alte decizii din Universitatea Craiova – FC U Craiova 1948, paralel cu regulamentul și menirea lui pe teren.

Cu Markovic, un fel de „Morcovici” ce nu iese din iarbă și nu se prinde la nicio combinație, Universitatea Craiova a evoluat de la început cu un practicant al fotbalului mai puțin.

Mai mulții faliți ai lui Nicolo Napoli, care n-a antrenat în Italia decât pe colinele Vezuviului, poate direcția lavei, iar la noi a fost cam peste tot doar degizat în „salvatore della patria”, deci mulții săi faliți din apărare nu se știe unde erau când Nistor a făcut bairam cu Bairam, care a împins cu… tuleiele lăsate să abunde pe față mingea în ațele porții sfârâitorilor pe grătar. Și, în fel de fel de fițe, „paiațeria” de moștenitor de bani gata…

ADVERTISEMENT