Sport

Editorial Cornel Dinu. Antrenorul Nihil Sine Becali a nimerit-o la FCSB, onor conducerea de la Dinamo nu. Și Groapa se adâncește vRednic și strâmb

Cornel Dinu face analiza etapei, fără să ierte pe nimeni de verbul său ascuțit, de la antrenorul principal de la FCSB, Gigi Becali, la conducerea care nu reușește să redreseze pe Dinamo.
23.11.2021 | 13:25
Editorial Cornel Dinu Antrenorul Nihil Sine Becali a nimerito la FCSB onor conducerea de la Dinamo nu Si Groapa se adanceste vRednic si stramb
Editorial Cornel Dinu. Diferența dintre antrenorii Gigi Becali și Mircea Rednic. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deschid prima etapă a returului cu frăsuneala de la Federația Română de Fotbal. Unde interpretările prezenței lui Merel Rățoi la echipa națională vor continua. Cu aceeași șiretenie care ne insultă priceperea și o minimă logică a bunului simț.

Editorial Cornel Dinu. Antrenorul Nihil Sine Becali a nimerit-o la FCSB, onor conducerea de la Dinamo nu. Și Groapa se adâncește vRednic și strâmb

După ce a anunțat cu mare măiestrie „pisicologică”, adânc clocită în puțul gândirii sale, înainte cu două meciuri, decisive, dar la mâna noastră… de fapt a „tricolorilor”, că pleacă de la echipă când i se termină contractul, Rățoimea Sa Rădoi dimpreună cu veneticii federali ai Burlăniei Sale Burleanu se alintă pe melodia „Astă seară dansăm (tot) în familie”, în ritm de conga „Ba plec, ba stau!”.

ADVERTISEMENT

Continuarea serialului „Lumini, dar umbre”, naționale desigur, ni se flutură mioritic dacă ținem cont măcar de structurile verbale emise de Atotfăcătorul de competențe tehnice doar cu snoave pretențioase Stoichiță… și atât… Dacă i-aș pronunța și prenumele, mi se pare prea mult, l-aș apropia de sfinți…

Păi, dragă Stoichiță, apropo de planificări niciodată planificate la echipa voastră națională, întreabă-l pe Andrei Vochin, care e ziarist, că tot îl ai aproape în fortăreața-model de securizare de serviciu secret, despre istoria tuturor marilor echipe naționale campioane mondiale.

ADVERTISEMENT

Niciuna n-a stat foarte mult pe culmi, dar, ca să revină după căderi naturale și nu foarte abrupte, toate și-au făcut planificări pe timp mediu și lung, nu numai de moment. Începând de la structurile primare din țările respective.

Și astfel, bine-nțeles că la aceste nații serioase și temeinic organizate, cu înclinare și obsesie pozitivă spre performanțe (și) fotbalistice, timpul revenirii a fost cam de două, trei ori mai scurt decât la noi și la alți amărâți ai acestui sport-rege în toată lume.

ADVERTISEMENT

Iar dacă mai punem în balanța comparațiilor și acest 1-17 (!!!) din 3 (trei!) jocuri ale „reprezentativei” U20 cu naționalele similare ca vârstă ale Angliei (1-6), Germaniei (0-4) și Italiei (0-7), „producție” clară a  acestei conduceri incompetente, total străine de ce trebuie să faci în fotbal, răspunsul va cuprinde, firesc, faptul că „din punct de vedere al sustenabilității și predictibilității” – limbă de deșeuri a montaților de Dancu și ai săi la FRF – „suntem în grafic”. De dezastru, desigur!

Editorial Cornel Dinu. Returul a început cu iz de insolvențe și vânzări. După hecatomba Dinamo, urmează târguiala pe FCSB?

Ca în ultimii ani de bizarerii și în fotbalul dezastrului socio-economic românesc, returul a început la o săptămână de la încheierea turului. Din acest punct de vedere, ne asemănăm oarecum cu programările din țări cu fotbal puternic.

ADVERTISEMENT

Explicația o știm: cei mai mulți bani vin la echipele noastre din drepturile de televizare. Dramatic, încasările de la spectatori fiind infime în bugeturi la noi și înaintea pandemiei de COVID-19, care a pus bomboana pe coliva „intrărilor” financiare.

Iar „buzduganul” care deschide a doua parte a campionatului anunță încă aproximativ circa vreo câteva echipe în pragul insolvenței. Și chiar o posibilă, dar puțin probabilă, vânzare în stil „becaliot” a altei firme unice a fotbalului nostru, după hecatomba Dinamo, actuala FCSB.

Orice cuvânt de interpretare a acestei realități dramatice este de prisos. Suntem în plină democrație, atât de revendicată, știți trecutul la care mă refer… Liberi cu adevărat doar să ne distrugem! Moral și material. Ceea ce ni s-a impus de către cei care știau cât de„ talentați” suntem să ne facem și singuri rău…

Editorial Cornel Dinu. Minciuna la nivel Academic. La Clinceni „Magna cum laude” doar se-aude…

În debutul primei etape a returului, normal, Sepsi a învins clar la Giurgiu pe Academica Clinceni. A doua victorie a lui Cristiano Bergodi, după cea cu Dinamo și a treia a echipei, la general, după cea din prima etapă, cu aceeași Academică Clinceni.

Numai că, atenție, doar cabotin propagandistic, Academica este anunțată ca o viitoare revelație de al său Ostap Bender, ce se prezintă ca antrenor de geniu neînțeles… Eee, nu acum, de „Mărțișor”… „1 Aprilie” a fost și este, de fapt, adevărata sa imagine.

Dar la câtă nepricepere este acum și în fotbal, dă-i înainte, bade Ioane! La noi propagarea minciunii este de nivel Academic… Magna cum laude doar se-aude…

Editorial Cornel Dinu. Best-seller fotbalistic pe drumul dintre Giulești și Turnul Chindiei. Stricat de un chivulete de „fluieraș”

Continuarea dintre Chindia și Rapid, de vineri seară, a fost un „best-seller” fotbalistic de care se va povesti încă mult timp. În 8 (opt!) jucători de câmp, după recitalul de jaf în arbitraj al rererererecidivistului Chivulete, din minutul 45, târgoviștenii lui Emil Săndoi s-au comportat admirabil.

Nu numai că oamenii săi de veritabil comando s-au „închis” cu mare simț de ocupare a terenului și întâmpinare din zonele extinse ale previzibilei și neinspiratei posesii lente a Rapidulețului, dar au și condus cu 1-0 și 2-1. Din două șarje teribile ale lui Neguț și Popa printre împiedicații apărători giuleșteni.

Deși în ultimele șase etape târgoviștenii au marcat doar la Arad, cu UTA, acum, cu un atacant și jumătate și cu doi jucători eliminați tare ușor, al doilea chiar nedrept, au schimbat tabela de două ori în favoarea lor.

…Fiind egalați nedrept, dintr-un ofsaid clar, care se vedea și de pe Teatrul Giulești, și din Turnul Chindiei. Ca să nu mai spun de orice… televizor așezat pe marginea terenului, după cum bine a inventat VAR-ul la noi Memelușul…

Merită o primă substanțială jucătorii lui Emil Săndoi și sper că ea va onora sacrificiul dovedit de cine a mai rămas din echipă după execuțiile nedrepte ale chivuletelui.

…Mai ale că Târgoviștea, care nu mai joacă „acasă” cu adevărat de vreo doi ani, este condusă de un primar și un președinte de Consiliu Județean care, chiar dacă sunt din partide diferite, fac totul împreună pentru tot mai binele cetățenilor istoricei așezări. Târgoviștea, care îmbină fericit trecutul cu prezentul, este, realmente, și din ce s-a făcut, și cum se comportă cei care o îngrijesc, o excepție fericită. De urmat de cei care vor cu adevărat binele țărișoarei.

Editorial Cornel Dinu. Farul lui Gică Hagi, „obturat” de fustele „Bătrânei Doamne” din Arad

Farul de la Ovidiu a redovedit că nu mai are atacanți de pătrundere. Și a fost „obturat” de presionarea pe tot terenul, fără a avea nicio clipă de răgaz în construcție, a „Bătrânei Doamne” a lui Laszlo Balint.

S-a luptat de ambele părți, dar mai mult spre demolare decât spre construcție și finalizare. A mai bătut și vântul Nordului, celebru pe litoral, dar nu-i o scuză că, ades, a fost „dă-mi-o mie, na-ți-o ție”

Editorial Cornel Dinu. Muncitorul ceferist Deac Ciprian i-a stricat rereredebutul lui Eugen cel Trică fără frică de grătarul Mititeilor

Eugen cel Trică fără frică în vorbe și fapte, rererevenit pe grătarul de competență fotbalistică al familiei Mititelu, a rezistat vreo 60 de minute până să treacă CFR Cluj peste U Craiova 1948.

…Având doar vreo două încercări de finalizare și fiind „călcat” de un assist și un gol marcat de singurul și servant și marcator al Clujului, muncitorul Ciprian Deac. Demn în seriozitate și inventivitate de lovire a mingii în pasă și șut la poartă de prenumele creatorului de baladă a neostoirii ades păgubitoare românești, Ciprian Porumbescu.

Editorial Cornel Dinu. Viteză și fotbal pe autostrada Pitești – Craiova, cu avantaj final țuica de prune în fața prazului

Prima întâlnire de duminică, FC Argeș – Universitatea Craiova a fost una dintre cele mai palpitante dispute de până acum a acestui campionat. Cu un debut surprinzător, eliminarea „universitarului” Alexandru Crețu după două cartonașe galbene în minutele 8 și 12.

Apoi echipele s-au comportat ca într-un duel cu spadele la vedere. Ambele alergând cât mai repede și cât mai inspirat spre poarta adversă. Cu schimbări inspirate, cele mai multe pe atac, meritoriu ca mentalitate, în primul rând pentru Craiova, care a înlocuit, în timp, toată ofensiva.

Dar a și scos la iveală găurile din apărare, de care Argeșul, și el cu schimbări de atac, a profitat din plin. Astfel, am înregistrat cel mai mare număr de situații de a marca: 4-2 și 6-6 pe reprize! Deci un 10-8 per total în favoarea Argeșului, ceea ce pentru campionatul nostru este un record cifric, dar și de spectacol, pe care îl mai așteptăm.

…Spre binele incontestabil, jucându-se cât mai des astfel, al campionatului nostru, tare sărac în jocuri care să ne țină cu ochii intrând în ecran. Mare păcat că n-au fost spectatori… Căci și viteza de joc a cam fost de… autostradă! Chiar dacă nu-i gata încă între Pitești și Craiova…

Editorial Cornel Dinu. Cu schimbări inspirate, Gigișor Becaliotul l-a trimis acasă fără „cumpărături” pe Valeriu Iftime

De ani buni ciocnirile dintre patronii Gigi Becali și Valeriu Iftime nu mai sunt doar plecăciuni bucovinene ale distribuțiilor din Botoșani. Care aduce cei mai buni străini în campionatul nostru de câteva sezoane.

Se zice, pe la colțurile fotbalului nostru, că soția antrenorului Marius Croitoru ar desăvârși operațiunile respective. Tare interesant și dacă aceasta ar face doar tratativele de hârțogăraie necesare. Bravo ei, nu apare ca diavolița arhibinecunoscută fără de care nu scăpăm în tot felul de măscări de la bordel la casa de nebuni în niciuna din zilele lăsate de la bunul Dumnezeu pe toate rigolele de știri.

Ca joc între FCSB și FC Botoșani, prima repriză a fost echilibrată. Oaspeții făcând presionări și marcaj pe tot terenul, chiar conducând meritat cu 1-0 dintr-un contraatac de trei pase transformat în gol de neașteptatul fundaș german Christopher Braun. Venit să finalizeze după o cursă asemănătoare cu cele de pe turnanta pistei de atletism, la cursa de 200 m plat.

În a doua repriză oaspeții s-au retras puțin, suficient ca să-i aducă peste ei pe individualiștii atacanți ai „principalului” Nihil Sine Becali și ai „paznicului” petreacut pe tușă, mereu supus schimbării, acum, deocamdată, ascultătorul Toni Petrea.

Ciocnirea din aceste aproape 50 de minute a semănat mult cu tușeurile de scrimă de la Pitești, amintite mai sus. Și ca date, un 7-4 la ocazii pentru bercenari. Care, pe final, îndeosebi prin intrații Valentin Gheorghe și Ianis Stoica, au pus cu capul în țărâna gazonului greoaia apărare moldavă, decapitând-o cu golurile victoriei consfințite de valsul lui Florin Tănase printre fundașii adverși.

Per total meritată victoria lui Gigișor, cu schimbări inspirate. O „reparație” a realității că „fecesebecaliuța” are mijlocași și atacanți care pot face diferența. Numai să fie antrenați și… convinși să și combine, nu numai să se descurce fiecare doar de/cu capul (în nori) și picioarele sale.

Editorial Cornel Dinu. Doar speranța într-un Ali Baba care să curețe „Groapa” de amintirea și efectele întârziate ale celor 40 de hoți a mai rămas pentru ce-a mai rămas din Dinamo. Și o poezea…

Și cu Voluntariul de lângă Pipera, involuntarii practicanți ai fotbalului de la Dinamo de acum, foști ai negoițatului de locantă Rin, dați din suflat în vela escrocilor conchistadori hispano-transilvani, au fost tare departe de „mușcăturile” necruțătoare din atâtea victorii ale „câinilor roșii” adevărați din trecutul lung și glorios. Printre care și Mircea Rednic a fost și știe…

Palmaresul de la ultima victorie din 2 august, dacă nu vrei să-ți dai palme cât de mult spune, trebuie ascuns. Ceea ce nu se poate, desigur. Alimentat în continuare, ucigător, cu cântece de sirene înșelătoare, întreținut de comunicate din toate părțile conducerii cooperatisto-corporatiste, pline de entuziasm-păcălici gen „Avem cumpărători, ni s-a aprobat insolvența, aducem sponsori” și sunt aduși săptămânal trei, patru „capodopere” de măzgălici de execuții hilare în iarbă, sonete și proiecte ce doar par să aducă bogăție dintr-un simplu „Sesam, deschide-te!”

Numai că la ce bejanie a arătat iarăși adunătura… ca să nu insult termenul „haită”… de cotârle în iarbă și la ce minciuni se propagă că va fi bine și la vară cald, iar cotârlele vor avea iarăși „stăpâni” adevărați – și bogați! – mă sâcâie intuiția că, la ce combinații de jaf și de incompetență care s-au așezat în „Groapă” de atâta timp, ar mai fi o speranță doar apariția lui… Ali Baba să termine cei 40 de hoți, deși la Dinamo au fost mult peste ăștia 40 „tradoiționali”… Și de prea multă vreme…

Nu vedeți că din 2 august, când au câștigat ultima partidă, de ziua mea, în meciurile ce au urmat, de la „Darul” (otrăvit) Bonetti încoace, echipa nu a mai avut peste… maxim… două ocazii de a înscrie pe meci? În „balanță”, dacă se poate spune așa, cu cel puțin șapte, opt ocazii ale adversarilor la poarta proprie… Acesta este cruntul adevăr și de aici trebuie începută orice analiză.

Alo, treziți-vă cât de repede se mai poate! De la vestiare la birouri! Și, păzea, că ne-am cam săturat, peluză și „foști”, de poezea: „N-avem echipă, n-avem valoare / Jucăm ca mamaie și tataie / Din lătrat fals dăm doar declarații de bătaie! / Iar victoria nu mai e nici măcar o boare…

ADVERTISEMENT